Εάν κάποιος μας έλεγε ότι η Γαλλία και η Ολλανδία έχουν μεταξύ τους σύνορα στην Καραιβική, μάλλον βαθιά αγεωγράφητο θα τον χαρακτηρίζαμε
Ωστόσο όχι μόνο έχουν σύνορα στην Καραϊβική οι δύο χώρες, υπόλειμμα των αποικιοκρατικών τους περιόδων, αλλά επρόκειτο και για μία ανοικτή διαφορά μεταξύ τους που διαρκεί τέσσερις αιώνες.
Η άγνωστη ιστορία του νησιού Saint Martin ήρθε στην επιφάνεια όταν τον περασμένο Μάιο οι υπουργοί εξωτερικών των δύο ευρωπαϊκών χωρών, υπέγραψαν συμφωνία η οποία επιβεβαιώνει την συμφωνία που διαμορφώθηκε με ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο και εκτός διπλωματικών προτύπων τρόπο.
Πριν από περίπου 400 χρόνια, δύο ομάδες δρομέων – μία ολλανδική και μία γαλλική – ότι ξεκίνησαν από το ίδιο σημείο στο νησί Saint Martin (Άγιος Μαρτίνος), της Καραϊβικής για να εντοπίσουν τα σύνορα μεταξύ των κρατών τους.
Ξεκινώντας από έναν κόλπο στην ανατολική ακτή και τρέχοντας σε αντίθετες κατευθύνσεις, οι δρομείς το 1648 συναντήθηκαν τελικά στη δυτική ακτή του νησιού, με μια ευθεία γραμμή μεταξύ των δύο σημείων να σχηματίζουν τα διεθνή σύνορα από τότε.
Οι Γάλλοι δρομείς ήταν πιο γρήγοροι, παραδίδοντας στη Γαλλία το μεγαλύτερο μερίδιο του περίπου 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων τροπικού παραδείσου, τον οποίο ονόμασαν Saint Martin.
Οι Κάτω Χώρες κατέλαβαν το νότιο τμήμα, το οποίο ονόμασαν Sint Maarten. Λόγω της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο αποικιακών δυνάμεων η περιοχή ονομάστηκε «φιλικό νησί».
Η συμφωνία υπεγράφη για τη Γαλλία από τον Υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν και για την Ολλανδία από την Σιλβέρια E. Γιάκομπς, Πρωθυπουργό της αυτόνομης κυβέρνησης του Sint Maarten.
«Αυτή η ιστορική συμφωνία θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της διαδικασίας ανοικοδόμησης του νησιού, το οποίο επλήγη σοβαρά από τον τυφώνα Ίρμα το 2017», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών.
Το κείμενο της συμφωνίας «διαφυλάσσει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων και προσώπων που καθιερώθηκε με τις συμφωνίες Concordia της 23ης Μαρτίου 1648».
Η συμφωνία επίσης «συστήνει μια κοινή επιτροπή παρακολούθησης επιφορτισμένη με την παρακολούθηση και τη διατήρηση των συνόρων» που είχε αμφισβητηθεί στο ανατολικό άκρο της.
Τόνισε «την κοινή επιθυμία του εδαφικού συμβουλίου του Saint Martin και της αυτόνομης κυβέρνησης του Sint Maarten να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τους στενούς δεσμούς τους και τα κοινά τους σχέδια διασυνοριακής συνεργασίας», ανέφερε.
Το νησί του Saint Martin χωρίζεται στα δύο, με μια γαλλική κοινότητα στον βορρά και ένα κράτος υπό το ολλανδικό βασίλειο στον νότο, το Sint Maarten.