Συνήθως παρακολουθούμε τα στατιστικά δεδομένα από μήνα σε μήνα ή συγκρίνουμε με τον προηγούμενο χρόνο. Το γεγονός αυτό πολλές φορές διαστρεβλώνει την πραγματικότητα καθώς η πραγματική πρόοδος ή οπισθοδρόμηση γίνεται εμφανής μόνο μετά από επισκόπηση για μακρά χρονική περίοδο.
Ενδεικτική είναι η συζήτηση που συχνά γίνεται στην χώρα μας και στην ΕΕ γενικότερα για την ανεργία η οποία αποτελεί ένα δείκτη κλειδί για την ανάπτυξη μίας οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαική Στατιστική Υπηρεσία στην ΕΕ το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο ανερχόταν στο 6.5%, ενώ στην Ευρωζώνη μισή μονάδα πιο κάτω στο 6%.
Υπολογίζεται ότι 12, 960, 000 πρόσωπα στην ΕΕ ήταν άνεργα κατά την περίοδο αυτή. Ο αριθμός αυτός αν διαβαστεί χωρίς την ιστορική αναφορά, θα φαίνεται σημαντικός.
Το σημείο κλειδί όμως είναι η επισκόπηση των δεδομένων σε βάθος πέραν της δεκαετίας. Αν συγκρίνουμε με τα στατιστικά δεδομένα θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (και ανέργων) από το 2008, γεγονός που επιβεβαιώνει την αργή και σταθερή πορεία ανάπτυξης της ΕΕ.
Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η υψηλή σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Κύπρο, νεανική ανεργία.
Τον Μάρτιο του 2023, το ποσοστό νεανικής ανεργίας στην ΕΕ, βρισκόταν στο 14,3 % ποσοστό υπερδιπλάσιο της γενικής ανεργίας. Στην δε Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40% γεγονός που συνιστά και πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα.