Δεν ανέμενε κανείς ότι στις πρώτες εκατό μέρες θα είχαμε ενώπιον μας ένα βαρύ φάκελο με έργα. Αλλά δεν αναμέναμε επίσης να προσπαθούσε ο ίδιος ο Πρόεδρος να παρουσιάσει αυτές τις πρώτες μέρες ως ένα θαύμα παραγωγικότητας μίας κυβέρνησης που καλά- καλά δεν έχει σταθεί στα πόδια της. Όπως και στην παιδεία έτσι και στην υγεία, τα όσα παρουσίασε ο Πρόεδρος, δεν είναι στην πλειοψηφία τους τίποτε άλλο παρά εφαρμογή ειλημμένων αποφάσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση ή και απλή διαχείριση καθημερινότητας.
Η δεύτερη ενότητα μετά την Παιδεία, εις την οποία κατέγραψε τις δράσεις 100 ημερών της διακυβέρνησης του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφορούσε τηνπρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλες και όλους.
Στο προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Χριστοδουλίδη, η εν λόγω ενότητα χωριζόταν σε εφτά πυλώνες πολιτικής:
• Εθνική Στρατηγική Υγείας (21 δράσεις).
• Αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΓΕΣΥ και διασφάλιση της βιωσιμότητας του (33 δράσεις).
• Εθνικά Προγράμματα Πρόληψης (7 δράσεις).
• Διαχείριση της Πανδημίας και παρόμοιων Κρίσεων (5 δράσεις).
• Φάρμακα και Φαρμακευτική Καινοτομία (4 δράσεις).
• Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση (3 δράσεις).
• Αποτελεσματική λειτουργία των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων – ΟΚΥπΥ (5 δράσεις).
Συνολικά, στο προεκλογικό πρόγραμμα καταγράφηκαν 78 δράσεις, ενώ στην παρουσίαση των 100 ημερών διακυβέρνησης του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά σε 6 δράσεις.
Πρώτη Δράση: Σχέδιο Επιδότησης Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού Νοσηλευτηρίων.
Η εν λόγω δράση δεν περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά έχει περιληφθεί στις δράσεις των 100 ημερών διακυβέρνησης, καθώς όπως σημείωσε: “Το συνολικό κόστος του Σχεδίου ανέρχεται στα €5 εκ. και υλοποιείται μέσα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από το Σχέδιο αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικός αριθμός ιδιωτικών νοσηλευτηρίων”.
Συνεπώς, δεν αποτελεί παρά copy-paste των σχεδιασμών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που καταρτίστηκε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη.
Δεύτερη Δράση: Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσηλευτήρια με σκοπό τη Διαπίστευση (Accreditation), το οποίο συνάδει με το πρόγραμμα διακυβέρνησης και τη δράση 1.12: “Προχωρούμε με την πιστοποίηση των νοσηλευτηρίων, ακτινοδιαγνωτικών και κλινικών εργαστηρίων με καθορισμένα κριτήρια από διεθνείς οργανισμούς, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των υπηρεσιών και ελαχιστοποιώντας τα ιατρικά λάθη”.
Όπως αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη, το συνολικό κόστος του Σχεδίου, που καλύπτεται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέρχεται στα €2.5 εκ.
Ακόμη ένα ακόμη copy-paste των σχεδιασμών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που καταρτίστηκε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά και περιλήφθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη.
Τρίτη Δράση: Εφαρμογή του Πληθυσμιακού Ανιχνευτικού Προγράμματος για τη διάγνωση της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), το οποίο ενεκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 8 Ιουνίου.
Η εν λόγω δράση δεν περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, καθώς στη σχετική δράση (3.3), καταγράφηκε πως: “Ως προτεραιότητα εξετάζουμε την ένταξη του ανιχνευτικού προγράμματος για το καρκίνο του προστάτη, του καρκίνο του εντέρου και την επέκταση της κάλυψης για το ανιχνευτικό πρόγραμμα για γυναικολογικούς καρκίνους και καρκίνο του μαστού”.
Εκτιμάται πως, λαμβάνοντας υπόψη και το σημαντικό χρόνο που απαιτείται για ετοιμασία των σχετικών πρωτοκόλλων, η εν λόγω δράση είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση, αν και δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε.
Εντούτοις, κρίνεται θετικά, ανεξαρτήτως από το ποιά Κυβέρνηση τη δρομολόγησε.
Τέταρτη Δράση: Αναβάθμιση των εξωτερικών ιατρείων και απογευματινών χειρουργείων. Πιο συγκεκριμένα:
• Με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, οι εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία και απογευματινά χειρουργεία θα πραγματοποιούνται με βάση τις λίστες αναμονής ή την ιεράρχηση που προκύπτει αναλόγως της ένδειξης του επείγοντος ανά περιστατικό.
• Στο Πρόγραμμα των Εξωτερικών Ιατρείων συμμετέχουν αρκετές ειδικότητες ενώ ο ΟΚΥπΥ προβαίνει σε ενέργειες για συμπερίληψη των ειδικοτήτων της Νευρολογίας, Αλλεργιολογίας και Γναθοπροσωποχειρουργικής.
• Αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία, ο στόχος είναι η αύξηση του αριθμού τους.
Στο προεκλογικό πρόγραμμα δεν υπήρχε η όποια αναφορά στα εξωτερικά ιατρεία ή απογευματινά χειρουργεία, ενώ οι εν λόγω δράσεις περιορίζονται όχι στο τι υλοποιήθηκε τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης αλλά στο ποιοι είναι οι μελλοντικοί σχεδιασμοί εν την ουσία του ΟΚΥπΥ (στα “θα” και στις υποσχέσεις που δεν έχουν μετουσιωθεί) και είναι άξιον απορίας γιατί περιλήφθηκε.
Πέμπτη Δράση: Μέτρα προς βελτίωση και ενίσχυση των ΤΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα:
• Θεσμοθέτηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας «fast track» διαδικασίας όλο το 24ωρο σε σχέση με τα ευκολότερα περιστατικά ώστε να αποδεσμεύονται οι κλίνες για τα επείγοντα και πιο σοβαρά περιστατικά.
• Ορισμός ειδικευόμενου ιατρού σε ώρες αιχμής για να υποβοηθά στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς.
• Ανάπτυξη πρωτοκόλλων και διαδικασιών για ΤΑΕΠ. Έχουν αναπτυχθεί ήδη 16 Πρωτόκολλα. (Σημείωση: Τα οποία είχαν ήδη δρομολογηθεί ή ολοκληρωθεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση).
• Επιπρόσθετα, συνεχίζεται η ανάπτυξη πρόσθετων, νέων Πρωτοκόλλων και διαδικασιών.
• Έκδοση των εξιτηρίων το πρωί και δημιουργία δωματίου εξιτηρίου.
• Ενίσχυση νυχτερινής βάρδιας με επιπλέον ιατρό που θα συντονίζει το ΤΑΕΠ.
• Ενίσχυση με γραμματειακούς λειτουργούς για συντονισμό των εργαστηριακών αναλύσεων και ακτινογραφικών εξετάσεων με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση και γνωμάτευση των εξετάσεων.
• Ενίσχυση της εκπαίδευσης των νοσηλευτών για το σύστημα διαλογής.
Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, οι μόνες αναφορές στα ΤΑΕΠ ήταν οι ακόλουθες:
2.11: Θέτουμε αυστηρούς κανόνες λειτουργίας των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) ώστε σε έκτακτα περιστατικά ο πολίτης να εξυπηρετείται γρήγορα και με ασφάλεια. Υιοθετούμε κανόνα μέγιστου χρόνου αναμονής και εξυπηρέτησης.
2.12: Πέραν της παρουσίας των ΤΑΕΠ του δημοσίου (ΟΚΥπΥ) διασφαλίζουμε σε κάθε επαρχία την παρουσία ενός τουλάχιστον ΤΑΕΠ από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και παρέχοντας επιλογές στον ασθενή. Για το σκοπό αυτό, όπου απαιτείται, παραχωρούμε κίνητρα (π.χ. πολεοδομικές διευκολύνσεις) σε νοσοκομεία έναντι συγκεκριμένων υποχρεώσεων για ανάπτυξη και λειτουργία ΤΑΕΠ.
2.13: Ενισχύουμε τα ΤΑΕΠ με μεγάλο εύρος ειδικοτήτων συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης για παιδιά.
Kαι πάλι η εν λόγω δράση περιορίζεται όχι στο τι υλοποιήθηκε τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης αλλά στο ποιοι είναι οι μελλοντικοί σχεδιασμοί, εν την ουσία του ΟΚΥπΥ (στα “θα” και στις υποσχέσεις που δεν έχουν μετουσιωθεί), και είναι άξιον απορίας γιατί και αυτή περιλήφθηκε.
Έκτη Δράση: Πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του νοσηλευτή σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, και το οποίο αποτελούσε και μέρος του προεκλογικού προγράμματος του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τη δράση 1.21: “Εφαρμόζουμε πιλοτικά τον θεσμό του νοσηλευτή σε σχολεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές”.
Η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού θα τεθεί σε ισχύ από τη νέα σχολική χρονιά, στα ακόλουθα τρία σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης: – Γυμνάσιο – Λύκειο – Ξενοδοχειακή Αγρού της επαρχίας Λεμεσού, – Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκάρων της επαρχίας Λάρνακας, και – Γυμνάσιο – Λύκειο Πολεμίου της επαρχίας Πάφου.
Η υλοποίηση της εν λόγω προεκλογικής δέσμευσης καταγράφεται στα θετικά επιτεύγματα των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης.
Καταληκτικά, από τις 6 δράσεις, οι 2 είναι copy-paste της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, οι 2 αφορούν προγραμματιζόμενες δράσεις του ΟΚΥπΥ που δεν είχαν περιληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη και περιορίζονται στους μελλοντικούς σχεδιασμούς του Οργανισμού και όχι σε δράσεις που έχουν ολοκληρωθεί.
Από την άλλη, η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του νοσηλευτή σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών αποτελεί υλοποίηση δράσης του προεκλογικού προγράμματος, ενώ και η Εφαρμογή του Πληθυσμιακού Ανιχνευτικού Προγράμματος για τη διάγνωση της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος, ασχέτως εάν δεν είχε περιληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα ή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη διακυβέρνηση, επίσης αποτιμάται θετικά.
Θα αναμένουμε και πάλι ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των υπόλοιπων 76 δράσεων, ειδικά στους τομείς της αποτελεσματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων, της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, στην πολιτική για τα φάρμακα και τη φαρμακευτική καινοτομία, στην υλοποίηση εθνικών προγραμμάτων πρόληψης και στην αναβάθμιση του ΓεΣΥ.
Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης