Ο τέως υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, παρεμβαίνει με δήλωση του στην «Νews-Comments», εκφράζοντας την απογοήτευση του γιατί όπως επισημαίνει «η συζήτηση για την αξιολόγηση των μαθητών είχε καταλήξει να γίνεται σε επίπεδο συνθημάτων».
Δεν θεωρεί πάντως ότι επέρχεται κάποια δραματική αλλαγή, αρκεί όπως είπε «η μία εξέταση να είναι αξιόπιστη, κοινή για όλους, κεντρική».
Το σημαντικό για τον κ. Προδρόμου είναι η γραπτή εξέταση «να σταθμίζει τη λεγόμενη «προφορική», που είναι προφανώς κάπως πλασματική (βγάζει συχνά μέσο όρο 17/20 και πάνω από 40% «άριστα»). Με 40% βαρύτητα ή ακόμα και με 30% τώρα, γίνεται μια στάθμιση και προσεγγίζεται η μαθησιακή πραγματικότητα».
Καταγράφει ωστόσο ότι ,«η μια τελική εξέταση θα έχει, , μεγαλύτερη ένταση και πίεση στους μαθητές σε σύγκριση με τις δυο τμηματικές. Αλλά αυτή ήταν η επιλογή…». Ως σημαντική απώλεια ο τέως υπουργός θεωρεί «τη μεγαλύτερη βεβαιότητα και εποπτεία για ένα ενιαίο ρυθμό διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, για ένα παγκύπρια ομοιόμορφο σύστημα».
Επισημαίνει ακόμη ότι πως «είναι απογοητευτικό που δεν φαίνεται να απασχόλησαν τα ίδια τα μαθησιακά αποτελέσματα. Για πρώτη φορά διαθέτουμε τόσο πολλά και λεπτομερή στοιχεία, αλλά δεν φαίνεται να αξιολογήθηκαν και να αναλύθηκαν προκειμένου να αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα. Να αναζητηθούν, για παράδειγμα, λύσεις ή βελτιωτικά μέτρα για εκείνο το ρεύμα αναλφαβητισμού που έρχεται από το δημοτικό και διατρέχει τη Μέση Εκπαίδευση. Να υπάρξουν κάποιες απαντήσεις στο ότι ένα τέταρτο προς το ένα τρίτο των παιδιών βρίσκονται σε προγράμματα σπουδών τα οποία αντικειμενικά δεν παρακολουθούν. Δείχνει η σειρά αξιολογήσεων που διαθέτουμε τώρα ότι μέσα από 12 χρόνια σχολείου δεν αποκομίζουν κάποιο ουσιαστικό μαθησιακό όφελος. Τα βλέπαμε αυτά στο τέλος, με το Απολυτήριο ή τις Παγκύπριες. Τώρα όμως, για πρώτη φορά, έχουμε αναλυτικά, πλήρη στοιχεία σε σειρές και με λεπτομέρειες. Θα περίμενε κανείς να υπάρξει προβληματισμός και προτάσεις επί της ουσίας. Όπως όμως μας συμβαίνει συχνά, μείναμε στην επιφάνεια».