Οι πληροφορίες και οι αναφορές σε ξένο και ελλαδικό τύπο, είναι επίμονες: Η Κύπρος είναι η μία μεταξύ δύο υποψηφίων ευρωπαϊκών χωρών για να προμηθευτεί το Ισραηλινό βαρύ άρμα μάχης Merkava.Η αρχική πληροφορία προέρχεται από την εφημερίδα «Calcalist» στην οποία ο επικεφαλής της Διευθύνσεως Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του ισραηλινού Υπουργείου Αμύνης, αναφέρθηκε σε συζητήσεις με δύο χώρες για πιθανή πώληση αρμάτων Merkava. «Υπάρχουν δύο πιθανές χώρες με τις οποίες διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την πώληση αρμάτων Merkava».
Αν και ο Ισραηλινός αρμόδιος δεν κατονόμασε τις χώρες με τις οποίες ευρίσκεται η χώρα του σε διαπραγμάτευση, πολλά εξειδικευμένα έντυπα και ξένοι δημοσιογράφοι, αναφέρονται στην Κύπρο καθότι συγκλίνουν διάφοροι παράγοντες. Όπως αναφέρεται, ο τελικός στόχος είναι τα κυπριακά Τ80 να μεταφερθούν στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μίας κυκλικής συμφωνίας κατά την οποία πάντως η χώρα μας θα παραδώσει τα άρματα της σε κάποια δυτική χώρα. Με τον τρόπο αυτό τόσο το Ισραήλ όσο και η Κύπρος, αποφεύγουν την άμεση εμπλοκή στα όσα τεκταίνονται στην Ουκρανία.
Τα Τ80 στην Κύπρο
Η Κύπρος παρέλαβε στις αρχές του δεκαετίας του 90, μία επιλαρχία (42) ρωσικά άρματα μάχης Τ80. Το 2010 παρέλαβε μία ακόμη επιλαρχία.
Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιβολή του εμπάργκο προς τη Ρωσία είναι προφανές πως η ικανότητα της χώρας μας να συντηρεί το κύριο άρμα μάχης που διαθέτει, τίθεται σε κίνδυνο. Πλέον τούτου, αποτελεί διακηρυγμένη θέση της Κύπρου ότι θέλει να απαλλαγεί από τον ρωσικό οπλισμό και να στραφεί σε δυτικά όπλα, στο πλαίσιο ευρύτερης πολιτικής επιλογής.
Η προσπάθεια αυτή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με την πετυχημένη συμφωνία πώλησης των ρωσικών ελικοπτέρων της ΕΦ Mil-Mi 35 στη Σερβία. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται και μία μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων της Κύπρου με συστήματα γαλλικής προέλευσης, τύπου Mistral, τα οποία είναι γνωστά στην ΕΦ.
Τα ζητούν οι Ουκρανοί
Οι Ουκρανοί αναζητούν απελπισμένα άρματα μάχης προκειμένου να εξοπλίσουν όσο περισσότερες τεθωρακισμένες μονάδες μπορούν για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πολέμου. Τα κυπριακά Τ80 είναι από το πλέον σύγχρονα, οι ίδιοι τα γνωρίζουν πολύ καλά και έχουν την δυνατότητα να τα συντηρήσουν καθότι η Ουκρανία παράγει η ίδια τον ίδιο τύπο άρματος. Μάλιστα η χώρα μας ευρισκόταν για μία περίοδο σε συζήτηση με το Κίεβο προκειμένου να αγοράσουμε Ουκρανικά άρματα μάχης τα οποία προσφέρονταν φθηνότερα από τα ρωσικά. Ωστόσο επικράτησε η άποψη που ήθελε την αγορά από τη Ρωσία κυρίως για πολιτικούς λόγους.
Μερικές μέρες πριν αποχωρήσει από την Προεδρία ο κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε δεχτεί τηλεφώνημα από τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίρ Ζελένσκι θέτοντας ευθέως το ζήτημα της παραχώρησης μέρους τουλάχιστον του αρματικού δυναμικού. Υπήρξε φυσικά άρνηση εφόσον δεν μπορούσε εκείνη την στιγμή να προσφέρει ο ουκρανός Πρόεδρος το αντάλλαγμα που ζητούσε ο κ. Αναστασιάδης.
Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν αλλά και σε όσες ακολούθησαν, ρόλο έπαιζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε κάθε περίπτωση η χώρας μας ήταν πάντοτε θετική στην παραχώρηση οπλικών συστημάτων κάτω όμως από δύο προϋποθέσεις: Α. Να υπάρξει αντικατάσταση με ανάλογο υλικό δυτικής προέλευσης και Β. να αρθεί πλήρως το αμερικανικό εμπάργκο προκειμένου η χώρα μας να μην αντιμετωπίζει πλέον τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε τις τελευταίες δεκαετίες.
Φαίνεται πως και οι δύο όροι αντιμετωπίζονται θετικά, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να παραδέχεται οποιοσδήποτε στη Λευκωσία ότι ευρίσκεται σε εξέλιξη κάποια διαπραγμάτευση. Ούτε επίσης επιβεβαιώνεται οτιδήποτε αναφορικά με τα όσα γράφονται για τα ισραηλινά άρματα μάχης.