Είναι όχι μόνο πρωτοφανής αλλά καιροσκοπικός και επικίνδυνος για την παιδεία, ο τρόπος που ελήφθη η χτεσινή απόφαση για την κατάργηση των ενδιάμεσων εξετάσεων τετραμήνων.
Τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν δεν τεκμηριώθηκαν με καμία μελέτη. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να τεκμηριώνει όλους αυτούς τους αφοριστικούς ισχυρισμούς που ακούγαμε τόσο καιρό. Οι αποφάσεις λήφθηκαν με βάση δηλώσεις. Ενώ η χτεσινή κρίσιμη για την παιδεία απόφαση, ελήφθη χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη που να τεκμηριώνει την ορθότητα της, υπάρχει μία μελέτη η οποία όμως δεν αφέθηκε να ολοκληρωθεί και η οποία οδηγεί σε αντίθετη απόφαση, τη διόρθωση δηλαδή αδυναμιών και συνέχιση της ενδιάμεσης εξέτασης.
Αναφέρθηκε ότι υπήρξε προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για κατάργηση των εξετάσεων. Δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει μία δήλωση του Προέδρου που λέει όντως δύο πράγματα: Ότι θα πρέπει να καταργηθεί η εξέταση του Γενάρη και ότι θα πρέπει επίσης να μειωθεί στο 5% η βαρύτητα της γραπτής εξέτασης του περασμένου Ιουνίου. Αν θεωρηθεί δεσμευτική αυτή η δήλωση γιατί δεν είναι στο σύνολο της και είναι μόνο εν μέρει; Στο γραπτό Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του κ. Χριστοδουλίδη, δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για κατάργηση των εξετάσεων. Πουθενά!
Αναφέρθηκε κατά κόρον στο παρελθόν, ότι «όλοι διαφωνούν». Ουδέν ψευδέστερον. Διαφωνούσε η προηγούμενη ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία ήταν στην πραγματικότητα μειοψηφική και αποτέλεσμα μίας συνεργασίας τριών παρατάξεων που αποφάσισαν να μοιράσουν τα ιμάτια της συνδικαλιστικής παράταξης των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης. Όλοι γνώριζαν ότι αποτελούσαν μειοψηφία, απλώς φώναζαν δυνατά και επίμονα με την παρότρυνση συγκεκριμένων βουλευτών. Του λόγου μου το αληθές επιβεβαιώθηκε με τις πρόσφατες εκλογές όπου η «Αλλαγή», η παράταξη που υποστήριξε την συνέχιση και βελτίωση του προηγούμενου συστήματος κέρδισε μόνη της 48% και σήμερα, έχει τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ. Ακόμη περισσότερο, οι εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Εκπαίδευσης ήταν πάντοτε υπέρ των εξετάσεων τετραμήνων και στις πρόσφατες εκλογές κέρδισαν απόλυτη πλειοψηφία (52,5%).
Άρα λοιπόν η εκπαιδευτική κοινότητα, ήταν και είναι υπέρ των τετραμήνων. Είναι εναντίον οι σύνδεσμοι γονέων, αλλά διερωτώμαι ποιος και γιατί καλεί τους συνδέσμους γονέων να έχουν άποψη σε πράγματα για τα οποία δεν έχουν ούτε γνώση ούτε ρόλο.
Η υπάρχουσα πριν την τροποποίηση νομοθεσία, προνοούσε την αξιολόγηση του συστήματος στο τέλος του 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί το σύστημα στο σύνολο του όπως είχε ψηφιστεί. Αντί τούτου, τα ισοπέδωσαν όλα και φτου κι απ την αρχή. Μάλιστα, δεν έλαβαν καν υπόψη τις τρομερές αντιξοότητες που προκάλεσε στο σύστημα που εφαρμοζόταν η πανδημία. Συζητούν και αξιολογούν το σύστημα λες και δεν υπήρξε ποτέ αυτή η καταιγίδα στα σχολεία.
Το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών συναρτάται – ή έπρεπε να συναρτάται- με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του σχολείου. Με τη χτεσινή απόφαση πλέον αυτή η παράμετρος αν δεν εξαφανίζεται, μειώνεται. Με τις ενιαίες εξετάσεις γνωρίζαμε με μία ματιά, ποιοι μαθητές αρίστευσα σε ενιαία εξέταση που έγινε για όλους. Άρα ξέραμε και ποιοι καθηγητές γεμίζουν την έδρα.
Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθότι, δείχνουν ότι σοβαρότατες αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήρια, μη επιστημονικά και στο πόδι. Και δυστυχώς αφορούν την παιδεία.