Στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαικής Επιτροπής, σχετικά με την με την εφαρμογή του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο, καταγράφεται ότι, το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής το 2022 αυξήθηκε κατά 138% και ανήλθε σε αξία ρεκόρ άνω των 14,6 εκατ. ευρώ. Το 2021, η αντίστοιχη αξία ανήλθε σε περίπου 6,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση, σημειώθηκε επίσης αξιοσημείωτη αύξηση των διελεύσεων της Πράσινης Γραμμής, καθώς καταγράφηκαν σχεδόν 6 εκατ. διελεύσεις Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, άλλων πολιτών της ΕΕ και υπηκόων τρίτων χωρών, σε σύγκριση με τις 2,3 εκατ. διελεύσεις που καταγράφηκαν το 2021. Η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει την ευπρόσδεκτη επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία του κορονοϊού.
Η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα και την ετήσια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα το 2022. Η χρηματοδότηση της ΕΕ που δεσμεύτηκε για το 2022 ανήλθε σε 33,4 εκατ. ευρώ. Το 2022, το πρόγραμμα χρηματοδότησε, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα υποτροφιών για Τουρκοκυπρίους, το οποίο από το 2007 έχει ωφελήσει περισσότερους από 2.000 φοιτητές. Η χρηματοδότηση του 2022 ύψους 5 εκατ. ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα σε ακόμη 300 περίπου φοιτητές να σπουδάσουν στην ΕΕ. Η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποκαταστήσει ή προστατεύσει περισσότερα από 120 πολιτιστικά μνημεία σε ολόκληρη την Κύπρο, έλαβε 2,6 εκατ. ευρώ για να συνεχίσει το σημαντικό έργο της. Επιπλέον, η Επιτροπή συνέχισε να παρέχει συνδρομή στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ώστε να συμμορφωθεί με τα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των ζώων. Στόχος είναι οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί τυριού να επωφεληθούν από την καταχώριση του «Χαλλουμιού»/«Hellim» ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και, εφόσον το προϊόν τους πληροί τις προϋποθέσεις, να μπορούν να το εμπορεύονται διαμέσου της Πράσινης Γραμμής και να το διαθέτουν στην αγορά της ΕΕ.