Ως προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων με γειτονικές, αραβικές χώρες, μπορούν να θεωρηθούν τα δύο επόμενα σημαντικά ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη την Τρίτη στο Αμάν της Ιορδανίας και στη συνέχεια στη Ραμάλα της Παλαιστίνης.
Υπάρχουν εξελίξεις και στόχοι που τέθηκαν τους οποίους φιλοδοξεί να προωθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε ότι αφορά την Παλαιστίνη, η επίσκεψη Χριστοδουλίδη, μπορεί να θεωρηθεί και ως απάντηση στην επίσκεψη Αμπάς το 2021 στη Λευκωσία, απ όπου απηύθυνε πρόσκληση για επίσκεψη στον τότε Πρόεδρο, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ σε εκείνη την επίσκεψη είχε τεθεί ως στόχος η προώθηση συνεργασίας Τριμερούς σχήματος η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Σε ότι αφορά την Ιορδανία η ανακοίνωση που εκδόθηκε περιλαμβάνει πολύ σημαντικά κεφάλαια. Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες είναι η πολιτική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας, υπό το φως του γεγονότος ότι και οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η διμερής συνεργασία σε διάφορους τομείς περιλαμβανομένης και της συνεργασίας σε θέματα δασοπυρόσβεσης, το μεταναστευτικό, οι περιφερειακές εξελίξεις, η Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.
Κατά την επίσκεψη στο Αμάν, θα υπογραφούν, από τους αρμόδιους Υπουργούς των δύο χωρών, Μνημόνιο για την Προώθηση Επενδύσεων, Μνημόνιο Αναπτυξιακής Συνεργασίας, και η Τεχνική Διευθέτηση σχετικά με την παροχή πυροσβεστικής βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Παρασκήνιο με επιφυλάξεις
Γνώστες του διπλωματικού παρασκηνίου αναφέρουν πως χωρίς να υποτιμάται η δυσκολία της συνάντησης στο Αμάν, το κλίμα σίγουρα θα είναι καλύτερο από αυτό στη Ραμάλα, όπου ο κ. Αμπάς, όπως διαφάνηκε κατά την προηγούμενη επίσκεψη του στη Λευκωσία, τον Ιούνιο του 2022, όπου ο Παλαιστίνιος ηγέτης μιλώντας στο Προεδρικό μέγαρο, απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο Κυπριακό και την Τουρκία. Επισημαίνουμε ακόμη πως ο κ. Αμπάς, μόλις πριν μερικές μέρες βρισκόταν στην Άγκυρα, όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος συνοδευόταν από τον ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ισμαήλ Χενιγιέ.
Σημείωνουμε ότι η Χαμάς, για την Ευρωπαική Ένωση, και πολλές χώρες στον κόσμο είναι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Παρά ταύτα έχει την πλειοψηφία, στη Λωρίδα της Γάζας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι… οι σχέσεις των δύο ανδρών Χενιγιέ και Αμπάς, είναι εκρηκτικές. Ωστόσο ενώθηκαν, δίπλα από τον Τούρκο Πρόεδρο που θεωρείται ως ένας εκ των χρηματοδοτών της Χαμάς. Προσπαθεί δεν να διαδραματίσει ένα ειρηνευτικό ρόλο μεταξύ των αντιπαρατιθεμένων φατριών που του εξασφαλίζει επιρροή.