Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΡΩΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών στη Διεύθυνση Καταπολέμησης Χρηματοπιστωτικών Κινδύνων και Κυρώσεων Έρικ Γούντχαουζ επαναβεβαίωσε την ισχυρή, όπως είπε, συνεργασία των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Γούντχαουζ εξήρε τις προσπάθειες της Κύπρου για την εφαρμογή και την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Υποατήριξε ότι οι κυρώσεις και τα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν επηρεάσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, τα υλικά και τη χρηματοδότησή της και εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες όσο η Ρωσία επιμένει στην επιθετικότητά της.

«Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε και να εντείνουμε τις κυρώσεις και τα μέτρα ελέγχου των εξαγωγών που έχουμε θέσει σε εφαρμογή για όσο διάστημα χρειαστεί», είπε.

Ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι “οι κυρώσεις στοχεύουν συγκεκριμένα τη Ρωσία και άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στις επιβλαβείς δραστηριότητές της, όχι τον λαό ή την κυβέρνηση της Κύπρου”.

Πρόσθεσε ότι επικεντρώνονται στην υπονόμευση και τον περιορισμό της ικανότητας της Ρωσίας να αποφύγει και να παρακάμψει τις κυρώσεις, δουλεύοντας μέσω δικτύων που βρίσκουν σε όλο τον κόσμο.

«Όσο συνεχίζεται η δραστηριότητά μας, θα συνεχίσουμε και τις ενέργειές μας», είπε απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις.

Σημαντικό το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος

Εξήρε την Κύπρο για τις συνεχείς προσπάθειές της να βελτιώσει την εποπτεία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, μειώνοντας τις δραστηριότητες των εταιρειών κέλυφος και αυξάνοντας τα πρότυπα για την αποτελεσματική εφαρμογή και επιβολή των κυρώσεων.

«Το μήνυμα της κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες ενέργειές μας ήταν σαφές και ισχυρό και πιστεύουμε ότι ήταν πολύ σημαντικό και αυτό ξεκινά από την κορυφή με το μήνυμα που έστειλε ο ίδιος ο Πρόεδρος», είπε.

Πρόσθεσε ότι ανυπομονούν να συνεχίσουν να εργάζονται με την κυβέρνηση για αυτά τα προβλήματα τους επόμενους μήνες.

Σημειώνοντας  ότι υπάρχει πάντα περισσότερη δουλειά να γίνει σε πολλές χώρες, πρόσθεσε ότι και στην Κύπρο αυτό που είναι σημαντικό είναι να ανεβάσει τα πρότυπα γενικότερα.

«Η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει την ισχυρή και βαθιά δέσμευσή της να ακολουθήσει και νομίζω ότι σωστά, είναι ακόμα στη διαδικασία να αποφασίσουν ποια θα είναι τα σωστά βήματα της και αυτό είναι απλώς το φυσιολογικό μέρος της χάραξης πολιτικής», είπε.

Είπε επίσης ότι έχουν μοιραστεί πληροφορίες με την Κυπριακή Κυβέρνηση και ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν.

«Στοχεύουμε τη Ρωσία και τις δραστηριότητές της όπου κι αν τις βρούμε»

Εξέφρασε ακόμα την εκτίμησή του για τις παραγωγικές συζητήσεις με εκπροσώπους τόσο της κυβέρνησης όσο και του ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο. Διαβεβαίωσε ότι οι γνώσεις και τα σχόλια που συγκεντρώθηκαν κατά την επίσκεψή του θα ενημερώσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια βαθιά δέσμευση εδώ για την επίτευξη προόδου και ένα ενδιαφέρον για την εύρεση του σωστού τρόπου για να γίνει αυτό», είπε αναφερόμενος σε επαφές που είχε με το ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα τράπεζες, λογιστές και δικηγόρους.

Πρόσθεσε ότι τους διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν αναλάβει δράση στοχεύοντας ρωσικές εταιρείες σε πολλά μέρη του κόσμου.

«Στοχεύουμε τη Ρωσία και τις δραστηριότητές της όπου κι αν τις βρούμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι μέρος του στόχου της επίσκεψής του εδώ ήταν να κοινοποιήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον ιδιωτικό τομέα για την επιβολή και την εφαρμογή κυρώσεων και να συζητήσουν “τα επόμενα βήματα σε αυτό το μέτωπο”.

Δεν πετύχαμε ακόμη  τον στόχο μας

Ο κ. Γούντχαουζ αναγνώρισε ότι ενώ οι κυρώσεις είχαν αντίκτυπο στις στρατιωτικές δυνατότητες και τα έσοδα της Ρωσίας, δεν έχουν ακόμη επιτύχει τον στόχο του τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία. Τόνισε την ανάγκη για επαγρύπνηση καθώς η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να βρει τρόπους να αποφύγει και να παρακάμψει τα μέτρα, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συνεχή επέκταση και εντατικοποίηση των κυρώσεων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ ήταν εξαιρετική και ότι η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ υπήρξε σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας.

«Πιστεύουμε ότι η ενότητα μεταξύ των εταίρων και των συμμάχων μας θα παραμείνει ισχυρή και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με εταίρους ιδιαίτερα την ΕΕ και με την κυβέρνηση της Κύπρου σε αυτές τις προσπάθειες», είπε.

Υποστήριξε τέλος ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν είναι μονομερείς, αλλά λαμβάνονται ως μέρος πολυμερούς προσπάθειας που περιλαμβάνει πολύ στενή συνεργασία με την ΕΕ καθώς και με εταίρους στην ομάδα G7 και αλλού στον κόσμο.

ΚΥΠΕ

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...