Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου, με την Ελλάδα (την Ευρώπη δηλαδή) και το Ισραήλ, (την Ασία δηλαδή), είναι τεράστιο. Όχι μόνο ως προς το μέγεθος και το κόστος. Είναι τεράστιο για χίλιους άλλους λόγους, γεωπολιτικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, ασφάλειας κ.λπ.. Και για τα μεγάλα, το δίλημμα πρέπει να είναι καθαρό: Να γίνει το έργο ή όχι;
Εφ όσον όλοι απαντούν πως πρέπει να γίνει, τα υπόλοιπα έπονται.
Να κόψουν τον λαιμό τους να γίνει. Τόσο οι ιδιώτες, όσο και η κυβέρνηση.
Όλη η ιστορία των τελευταίων εβδομάδων προέκυψε από το γεγονός ότι για διάφορους λόγους (πόλεμος στην Ουκρανία, Κόβιτ λίγο πιο πριν, πληθωρισμός, αλλά και στροφή της ΕΕ σε νέες ενεργειακές κατευθύνσεις), το κόστος ανέβηκε κατά 400 περίπου εκ Ευρώ. Να προσθέσω και ενδεχόμενη ολιγωρία από την εταιρεία γιατί το ακούω κι αυτό.
Προσοχή όμως γιατί πρέπει να έχουμε καθαρή εικόνα: Το πρόβλημα είναι πως θα βρεθούν αυτά τα 400 εκατομμύρια. Η λύση είναι να βρεθούν αυτά τα λεφτά και όχι να εγκαταλείψουμε ένα πρόγραμμα για το οποίο έγινε τεράστια δουλειά, που έχει όλες τις μελέτες και όλες τις σχετικές άδειες και το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του δεδομένο, και που μπορεί να αρχίσει να υλοποιείται αύριο, για να ψάχνουμε να φέρουμε αγωγούς από το Ισραήλ. Διότι εάν ισχύει μία φορά (που δεν ισχύει) ο ισχυρισμός ότι δεν έχουμε μελέτες βιωσιμότητας για το καλώδιο Ιντερκονέκτορ, ισχύει χίλιες, ότι η εναλλακτική ιδέα του υπουργού, είναι έπεα πτερόεντα και με αυτό τον τρόπο, απλώς θα παρατείνουμε τη μη βιώσιμη σημερινή κατάσταση πραγμάτων της χώρας μας.
Και ο Ελεγκτής στη σκηνή
Σήμερα στον «Φιλελεύθερο», προστίθεται μία ακόμη διάσταση, που προβλέπω ότι θα περιπλέξει την κατάσταση. Θα εμπλακεί διάβασα ο Γενικός Ελεγκτής. Αποφάσισε να εμπλακεί τώρα, δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, γιατί «Τώρα το έργο εντάχθηκε στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Κύριε Πετρίδη… ας είμαστε ειλικρινείς. Αποφασίσατε να εμπλακείτε τώρα γιατί, είδατε ότι υπάρχει δημοσιότητα. Το έργο ήταν μέρος του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την πρώτη στιγμή που εγκρίθηκε το πρόγραμμα. Δημοσιευμένα πράγματα είναι αυτά και το ξέρετε. Για πέστε μου όμως…με την ίδια λογική, θα κάνετε έρευνα για όλα τα έργα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος για αυτή την επιλεκτικότητα σας;
Επισημαίνω τον ρόλο του Γενικού Ελεγκτή γιατί ξέρω τον τρόπο που λειτουργεί: Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο.
Τα ζητήματα όμως που πρέπει να εξεταστούν δεν μπορεί να τα μετρήσει κανένας ελεγκτής:
- Με ποια μελέτη και ποιο αλγόριθμο θα μετρήσουν το όφελος από την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας;
- Πως θα αξιολογήσουν την γεωπολιτική αναβάθμιση της Κύπρου, που θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της συνδεμένη με Ευρώπη και Ασία. (Θυμάστε την περίφημη ατάκα για την γέφυρα Μέσης Ανατολής και Ευρώπης);
- Πως υπολογίζεται η συμβολή του έργου στην πράσινη μετάβαση της χώρας μας;
- Ποιος θα υπολογίσει τον μακροχρόνιο αντίκτυπο στην οικονομία από τη μείωση του κόστους ενέργειας, έστω κι αν προσωρινά δεν παρουσιαστεί κάτι τέτοιο όπως κατ΄ ισχυρισμό αναφέρεται.
- Την αξιοπιστία της χώρας που έχει υπογράψει δεκάδες διεθνείς συμφωνίες για την υλοποίηση του έργου να τη λάβουμε υπόψη;
- Τέλος… έγραψα πιο πάνω πως η Κύπρος, είναι ένα νησί στο πέλαγος, που δεν συνδέεται με κανέναν ενεργειακά. Δεν είναι τόσο ακριβές αυτό. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συνδέεται με κανέναν. Το βόρειο κατεχόμενο μέρος της χώρας μας, σύντομα θα συνδεθεί με καλώδιο με την Τουρκία. Σκεφτείτε αυτή την προοπτική… είτε με λύση του Κυπριακού, είτε χωρίς, σε τι επιπλοκές μπορεί να οδηγήσει και πως θα απαντήσουμε σε 5-10 χρόνια στο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης να συνδεθούμε κι εμείς με αυτό το καλώδιο. Ήδη έχουμε πρόταση να χρησιμοποιούμε το νερό που φέρνουν με αγωγό από την Τουρκία.
Τους πολίτες, αυτά μας ενδιαφέρουν περισσότερο από τους ανταγωνισμούς, των θεσμών και των προσώπων. Αυτά είναι που επιβάλλουν την παρέμβαση του ιδίου του Προέδρου για να λυθεί το πρόβλημα. Και δεν εννοώ μία σύσκεψη στην οποία θα ακούσει ολες τις απόψεις. Ο Πρόεδρος ξέρει το θέμα. Εννοώ παρέμβαση που θα γύρει την πλάστιγγα…