Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Με αναφορά σε δύο ισότιμα κράτη, «που θα ζουν δίπλα δίπλα» στην Κύπρο ως το ιδεατό, εγκαινίασε το νέο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Έδωσε δε και μία αισιόδοξη νότα στις δηλώσεις του λέγοντας ότι οι μέρες που ο νέος τερματικός σταθμός και ο δίαυλος, που εγκαινιάσαμε σήμερα, θα χρησιμοποιούνται για διεθνείς πτήσεις δεν είναι μακριά, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κανένα ψήφισμα των ΗΕ που να θεωρεί δίκαιη την απομόνωση που υφίστανται «οι Τ/κ αδερφοί μας».

Θυμήθηκε τον Ανάν

«Με αυτή την ευκαιρία καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ακούσει το κάλεσμα του πρώην ΓΓ (του ΟΗΕ) Κόφι Ανάν και να άρει τους περιορισμούς που δεν έχουν νομική βάση, αλλά είναι καθαρά πολιτικοί. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου να υποστηρίξετε το ιδεατό των δυο ισότιμων κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα στο νησί της Κύπρου και όχι την ένταση και τη συγκρουσιακή κουλτούρα», είπε.

Πρόβαλε τον ισχυρισμό περί αθέμιτων και παράνομων πρακτικών εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας των οποίων το «αεροδρόμιο» προσφέρει απευθείας πτήσεις μόνο προς την Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι παρέχουν υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας εντός του «εναέριου χώρου του Ερτζαν», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας. Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί ντόπιους και ξένους επιβάτες με προηγμένη τεχνολογία και τουρκική φιλοξενία, συνέχισε.

Στοχεύουν σε 10 εκ επιβάτες

Το παράνομο αεροδρόμιο λειτούργησε το 1975, σημείωσε ο κ. Ερντογάν λέγοντας ότι χτισμένο σε μια συνολική έκταση 7.800.000 τμ, το «αεροδρόμιο» έχει καταστεί κατάλληλο για τη χρήση από όλα τα μοντέλα επιβατικών αεροσκαφών χάρη στον νέο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης μήκους 3.100 μέτρων σε σύγκριση με τον υφιστάμενο διάδρομο μήκους 2.755 μέτρων. Ο νέος τερματικός σταθμός έχει μεγεθυνθεί 6 φορές, είπε, σε σύγκριση με τον παλιό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να εξυπηρετεί 10.000.000 επιβάτες τον χρόνο, όπως είπε.

Ο Τατάρ και η ελευθερία διακίνησης

Πριν από τον Τούρκο Πρόεδρο στη δική του ομιλία ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο «αεροδρόμιο» θα γίνει πόλος έλξης και ζήτησε κι αυτός την άρση της «απομόνωσης» των Τ/κ.

«Ναι, έχουμε προβλήματα στις διεθνείς συνδέσεις. Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν πτήσεις από κάθε είδους κέντρα στον κόσμο μέσω Τουρκίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει απευθείας πτήση. Γιατί η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να μας αδικεί. Με το νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Ερτζάν, τον νέο διάδρομο προσγείωσης, τον εξοπλισμό εδώ και την ασφάλεια, τέτοιο αεροδρόμιο δεν υπάρχει ούτε στο νότο. Ούτε καν στις περισσότερες χώρες. Ως εκ τούτου, από εδώ, εκ μέρους του τουρκοκυπριακού λαού, καλούμε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την αδικία εναντίον μας όσον αφορά την απομόνωση, τα εμπάργκο και τους περιορισμούς, ιδιαίτερα στην ελευθερία διακίνησης».

Η ελευθερία διακίνησης, πρόσθεσε, είναι ένα φυσικό ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα συμπατριωτών Τ/κ που ζουν σε ξένες χώρες, όπως Βρετανία και Αυστραλία, αλλά και ξένων από τις χώρες τους θέλουν να έρθουν στα κατεχόμενα, παραβιάζεται – κατά τον κ. Τατάρ – επειδή δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα αυτά θα αρθούν και το νέο «αεροδρόμιο» με τα μηχανήματα ασφάλειας κι ελέγχου και τις νέες υποδομές, θα καταστεί πόλος έλξης για τον τουρισμό.

«Ως τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ήθελα να μοιραστώ με το έθνος μας πόσο περήφανο και τιμητικό είναι για την τδβκ να έχει ένα τέτοιο αεροδρόμιο», κατέληξε ο Ερσίν Τατάρ.

Η μεγάλη συνοδεία

Να σημειωθεί ότι τον Τούρκο Πρόεδρο κατά τις επαφές του στα κατεχόμενα συνοδεύουν οι αρχηγοί του τουρκικών κομμάτων: Εθνικιστικής Δράσης, Μεγάλης Ενότητας, Ευημερίας Ξανά (Νέο Κόμμα Ευημερίας), Δημοκρατικής Αριστεράς, Χιουντάπαρ. Μεταξύ των Υπουργών είναι και οι ΥΠΕΞ, ΥΠΑΜ και Μεταφορών.

Μετά τα εγκαίνια του νέου διαύλου και του νέου τερματικού στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ο Τούρκος Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του μετέβησαν σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Λευκωσία για γεύμα. Θ’ ακολουθήσει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη στο «προεδρικό». Στις 17.45 ο κ. Ερντογάν θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ κι ακολούθως θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση για την 49η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Μαζί με τον κ. Τατάρ και θα είναι οι ομιλητές.

ΚΥΠΕ

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...