Με κάποια καθυστέρηση είδα την πρόσφατη συνέντευξη του Γενικού Ελεγκτή στο ΚΥΠΕ. Μου έκανε εντύπωση η σύγκριση που έκανε της παρούσας κυβέρνησης, που μόλις ανέλαβε, με την προηγούμενη. Και θυμήθηκε εκ του μη όντος τον πόλεμο, όπως πάνω κάτω τον περιέγραψε, που δέχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Φυσικά καμία αναφορά στις ευθύνες του, που τα πράγματα έφτασαν σε εκείνο το σημείο. Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που έφεραν τον Πρόεδρο να ζητούσε από το Ανώτατο την παύση του, ενώ σε άλλες παρεμβάσεις του στο παρελθόν, βαυκαλίζεται πως δεν προχώρησαν στο Ανώτατο, γιατί είναι φυσικά άμεμπτος και το Δικαστήριο θα τον δικαίωνε. Υπό τον φόβο της δικαστικής ήττας δηλαδή έκανε πίσω ο Αναστασιάδης.
Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ διαφορετική. Ο φάκελος που ετοιμάστηκε για να κατατεθεί, ήταν εξαιρετικά ενδελεχής, με σωρεία στοιχείων που τεκμηρίωναν την ανάρμοστη συμπεριφορά που απαιτεί το Σύνταγμα για την παύση του Γενικού Ελεγκτή. Οι νομικοί που μελέτησαν τον φάκελο διαβεβαίωναν ότι είχε σημαντικότατες πιθανότητες επιτυχίας. Βαριές ατεκμηρίωτες καταγγελίες κατά παντός, απαξιωτικές αναφορές, υπονόμευση και συγκρουσιακή σχέση όλων των υπολοίπων θεσμών, παρεμβάσεις σε πολιτικές αποφάσεις εκτός των δικών του αρμοδιοτήτων, καθώς και καθοδήγηση σε αποφάσεις που είχαν σοβαρό κόστος για το κράτος.
Ο λόγος όμως που δεν προχώρησαν τα πράγματα στα άκρα ήταν καθαρά πολιτικός. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για το Φθινόπωρο του 2020, με τις συνεργασίες που στήθηκαν τότε για να μην περάσει ο προϋπολογισμός, και τον προεξάρχοντα ρόλο του Ελεγκτή, με το ζήτημα των πολιτογραφήσεων στην ημερήσια διάταξη, και τις βουλευτικές εκλογές να ακολουθούν λίγους μήνες μετά. Αυτό δημιουργούσε πολλές επιφυλάξεις στον ΔΗΣΥ που φοβόταν ότι θα πλήρωνε στις εκλογές το κόστος μίας αντι-δημοφιλούς επιλογής. Πλέον τούτου υπήρξε και μία άλλη αλλαγή. Η καθαίρεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη θα ήταν ορθότερο να γινόταν όταν θα υπήρχε η δυνατότητα μεταρρύθμισης και αντικατάστασης του προσωποπαγούς καθεστώτος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με Ελεγκτικό Συμβούλιο. Πράγμα που υπό τις συγκυρίες της εποχής δεν ήταν δυνατόν…