Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Τ/Κ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Μία γκάφα διαρκείας (αν ήταν όντως γκάφα) στοιχίζει στους φορολογούμενους €345.000. Η κυβέρνηση έχει εγκρίνει ήδη το κονδύλι με συμπληρωματικό προϋπολογισμό και η Βουλή παραπέμπει το θεμα στην Ολομέλεια αναμένοντας περισσότερες διευκρινίσεις. Το Υπ. Εσωτερικών δεν απέδιδε από το 2004, ακίνητο στη συνοικία Τζαμί Τζεντίτ στη Λεμεσό στ Ορχάν Χουσεΐν Ντερβίς, γιο Τουρκοκύπριου, ο οποίος ήταν Αμερικανός υπήκοος και ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Για 18 χρόνια το Υπουργείο Εσωτερικών, που διαχειρίζεται ως κηδεμόνας τις τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, αρνείτο να δώσει στον Ορχάν Χουσεΐν Ντερβίς την ακίνητη περιουσία του στη Λεμεσό. Η άρνηση εδραζόταν στον ισχυρισμό ότι αυτός είναι Τουρκοκύπριος και από τη στιγμή που δεν διαμένει μονίμως στις ελεύθερες περιοχές δεν είχε το δικαίωμα να διαχειρίζεται την περιουσία που «εγκατέλειψε» μετά την εισβολή του 1974. Μόλις πέρυσι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο δικαιούχος δεν ήταν με τη συνήθη έννοια του όρου «Τουρκοκύπριος» και συνεπώς έπρεπε να του αποδοθεί η περιουσία του, και να του καταβληθούν και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση!

Ο Τ/Κ ήταν Αμερικανός

Το 2004 ένας ηλικιωμένος κύριος εμφανίστηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και ζήτησε να του αποδοθεί η περιουσία που του ανήκε στη Λεμεσό. Ήταν δικαιούχος ακινήτου στη Λεμεσό, στην τουρκοκυπριακή συνοικία απέναντι από τη Μαρίνα της πόλης. Η απαίτησή του έπεσε σε τοίχο γιατί ο «Κηδεμόνας» ήξερε καλύτερα να διαχειρίζεται την περιουσία, αφού την είχε παραχωρήσει αλλού.

Ματαίως ο άνθρωπος προσπαθούσε να τους πείσει στο Υπουργείο Εσωτερικών ότι είναι Αμερικανός πολίτης και γεννήθηκε και μένει μόνιμα στις ΗΠΑ. Η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών δεν ήθελε να ακούσει καν. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ και ο πατέρας του ήταν Τουρκοκύπριος και η μητέρα του Ουγγαρέζα. Ο ίδιος όλη τη ζωή του βρισκόταν στις ΗΠΑ και το 2004 ήταν 75 ετών. Αναγκάστηκε να ζητήσει την βοήθεια δικηγόρων έχοντας ως απαίτηση να του αποδοθεί η περιουσία του και €50.000 ως αποζημίωση, κάτι που δεν έγινε δεκτό από το κράτος.

Ιστορία αμαρτία

Το ακίνητο στη Λεμεσό ανήκε στον πατέρα του Αμερικανού υπηκόου, ο οποίος όταν πέθανε το 1967 άφησε από 5/12 στον κάθε γιο του και 2/12 στη σύζυγό του. Ο ένας γιος του και η σύζυγος που κατείχαν τα 7/12 πριν την εισβολή είχαν επιστρέψει στην Κύπρο και διέμεναν στη Λεμεσό. Μετά την εισβολή εγκατέλειψαν την περιουσία τους στις ελεύθερες περιοχές και πήγαν στην κατεχόμενη Κερύνεια, όπου το κατοχικό καθεστώς τους παραχώρησε ελληνοκυπριακή περιουσία. Είχαν επιχειρήσει να ανακτήσουν την περιουσία τους στις ελεύθερες περιοχές, αλλά αυτό κατέστη αδύνατον αφού διέμεναν μονίμως στα κατεχόμενα και νέμονταν παρανόμως ελληνοκυπριακές περιουσίες. Ο άλλος γιος της οικογένειας που κατείχε τα 5/12 του ακινήτου διεκδίκησε, επίσης, την περιουσία του ανεπιτυχώς.

Συμβιβασμός

Ο Αμερικανός υπήκοος, δικαιούχος των 5/12 του ακινήτου, το 2013 προσέφυγε στην κυπριακή δικαιοσύνη με αγωγή κατά της Δημοκρατίας για παράνομη κατακράτηση της περιουσίας του. Το 2016 η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποίησε έρευνα και διαπίστωσε πως όντως ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν Αμερικανός υπήκοος και δεν διέμενε στα κατεχόμενα, ενώ ουδέποτε εγκατέλειψε την περιουσία του. Έκτοτε πέρασαν έξι χρόνια, ενώ ο άνθρωπος είχε πεθάνει από το 2021. Στις 22 Ιουνίου 2022 η Κυπριακή Δημοκρατία συμφώνησε να συμβιβαστεί και να αποδώσει το ακίνητο στους διαχειριστές της περιουσίας του αποβιώσαντος.

Αποζημίωση €345.000

Με τον συμβιβασμό που έγινε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού το κράτος συμφώνησε να αποδώσει στους διαχειριστές του αποβιώσαντος νόμιμου ιδιοκτήτη την περιουσία του (τα 5/12 του ακινήτου) και αποζημίωση ύψους €310.000, συν τόκους και έξοδα με το συνολικό ποσόν να φτάνει στις €345.000. Αν λάβει κάποιος υπόψη ότι το 2004 η υπόθεση θα μπορούσε να κλείσει με μία αποζημίωση μόλις €50.000, αντιλαμβάνεται ότι οι λάθος χειρισμοί τόσων χρόνων «φόρτωσαν» στους φορολογούμενους ακόμα €295.000.

Σε τιμή ευκαιρίας

Οι Ελληνοκύπριοι διαχειριστές των 5/12 του ακινήτου μετά την απόδοσή του στους νόμιμους ιδιοκτήτες δέχτηκαν πρόταση να το πουλήσουν στον άνθρωπο που το διαχειρίζεται με απόφαση του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών μετά το 1974. Πληροφορίες του N&C αναφέρουν ότι το ποσόν που συμφωνήθηκε είναι πέριξ των €500.000.

Τον Αμερικάνο υπήκοο εκπροσώπησε στο δικαστήριο το δικηγορικό γραφείο «Ορφανίδης-Χριστοφίδης & Συνεργάτες ΔΕΠΕ».

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...