Σαν σήμερα, αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα, με την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι. Η χούντα, είχε αποφασίσει να παραδώσει την εξουσία στην πολιτική ηγεσία, έχοντας διαπράξει το έγκλημα στην Κύπρο, η οποία τέτοια μέρα ζούσε μια από τις πλέον σκοτεινές, αιματηρές και αβέβαιες στιγμές της ιστορίας της.
Έκτοτε, η επιστροφή Καραμανλή στην Ελλάδα, συνδέθηκε με την εγκατάλειψη της Κύπρου, η οποία λίγες μέρες αργότερα βίωσε τη λαίλαπα του «Αττίλα 2».
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «εθνάρχης» στην Ελλάδα, «προδότης» στη Κύπρο, για την ίδια χρονική περίοδο και τα ίδια γεγονότα.
Στην πραγματικότητα, δεν ήταν ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
Υπήρξε η λύση για το πολιτικό κενό που δημιουργήθηκε με την κατάρρευση της χούντας, αλλά και ο αποδιοπομπαίος τράγος για την Κύπρο, που σχεδόν ξέχασε την ΕΟΚΑ Β’, ξέχασε τους ατυχείς χειρισμούς του Μακαρίου, το πραξικόπημα του Ιωαννίδη, και τον ανεκδιήγητο Σαμψών.
Το τίμημα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το πλήρωσε η Κύπρος, αλλά όχι γιατί την θυσίασε ο Καραμανλής ή οι πολιτικοί που ανέλαβαν την εξουσία στις 24 Ιουλίου 1974. Άλλωστε η κυβέρνηση που σχημάτισε ο Καραμανλής ήταν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία συμμετείχε όλο το φάσμα των προδικτατορικών πολιτικών σχημάτων, πλην του ΚΚΕ, το οποίο νομιμοποιήθηκε με τη μεταπολίτευση.
Είναι τουλάχιστον παράδοξο, ο Καραμανλής να θεωρείται προδότης, από την κυπριακή ακροδεξιά η οποία δεν χάνει ευκαιρία να υμνεί την ΕΟΚΑ Β’ και τον Γρίβα, έχοντας μια ιδιάζουσα συμπάθεια και για τους Παπαδοπουλοπαττακούς.
Καιρός να μάθουμε να διαβάζουμε την ιστορία, όπως επιτάσσουν τα γεγονότα και όχι οι εμμονές μας.