Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΡΟ ΡΙΧΝΕΙ ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Αφού πέρασε από Ρώμη, Βερολίνο, Δουβλίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι και Νέο Δελχί, η επιτυχημένη διεθνούς περιοδείας έκθεση έργων του Ισπανού καλλιτέχνη Μιρό ρίχνει άγκυρα στην Οδό Σκουφά στο κτίριο του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα.

Η ανανεωμένη έκθεση “Miró Universe”, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ και θα φιλοξενηθεί έως τις 27 Ιουλίου, φιλοξενεί εκτός των έργων του μεγάλου καλλιτέχνη και φωτογραφίες του Joaquim Gomis που δείχνουν τη δημιουργική διαδικασία του Μιρό και ανήκουν στο Arxiu Nacional de Catalunya (Εθνικό Αρχείο της Καταλονίας).

Τι θα δεις

Έργα που προέρχονται από την τελευταία περίοδο της δημιουργικής πορείας του Μιρό, ώστε να μπορέσεις να γνωρίσεις τον τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης εργάστηκε και εδραίωσε τη δική του γλώσσα, την οποία σταδιακά τελειοποίησε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Ειδικότερα, θα έχεις την ευκαιρία να δεις τους πίνακες «Γυναίκα και Πουλιά» (1969), «Ζωγραφική» (1971-1973), «Κεφάλι, Πουλί» (1976), καθώς και τα γλυπτά «Γυναίκα» (1966) και «Φιγούρα» (1968) από τις συλλογές του Ιδρύματος Joan Miró. Αυτά δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1960, όταν ο Miró ξεκίνησε μια πορεία φιλόδοξης γλυπτικής παραγωγής που συνδέεται με το objet trouvé ή, αλλιώς, με το ανευρεθέν αντικείμενο, ό,τι μάζευε τυχαία.

Θα δεις όμως και μια επιλογή φωτογραφιών που καταγράφουν τον καλλιτέχνη εν δράση. Τα στιγμιότυπα προέρχονται από τον Joaquim Gomis (Βαρκελώνη, 1902-1991), έναν υποστηρικτή της τέχνης και σπουδαίο φίλο του Χουάν Μιρό, ο οποίος φωτογράφιζε το έργο και το δημιουργικό περιβάλλον του καλλιτέχνη καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ο Gomis ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Joan Miró, το οποίο, κατόπιν επιθυμίας των κληρονόμων του, διαχειρίζεται και διαδίδει το φωτογραφικό του αρχείο που φυλάσσεται με μακροχρόνιο δανεισμό στο Arxiu Nacional de Catalunya.

Χουάν Μιρό, 1893 – Πάλμα, 1983

Ο Χουάν Μιρό γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1893, αλλά τα συναισθηματικά τοπία που τον διαμόρφωσαν ως άνθρωπο και καλλιτέχνη ήταν κυρίως αυτά του Mont-roig, του Παρισιού και της Μαγιόρκα, και αργότερα αυτά της Νέας Υόρκης και της Ιαπωνίας. Η μικρή πόλη Mont-roig στην περιοχή Baix Camp της Καταλονίας υπήρξε ο αντίποδας της πνευματικής ζύμωσης της ζωής του με τους υπερρεαλιστές ποιητές στο Παρίσι της δεκαετίας του 1920 και των ερεθισμάτων που τού έδωσε η γνωριμία με τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’40. Λίγο αργότερα, στα μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χουάν Μιρό επέστρεψε από την εξορία στη Γαλλία και εγκαταστάθηκε στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, η οποία έγινε το καταφύγιο και ο χώρος εργασίας του και ο τόπος όπου ο φίλος του Josep Lluís Sert σχεδίασε το ατελιέ των ονείρων του.

Η προσκόλληση του Μιρό στο τοπίο του Mont-roig αρχικά και, στη συνέχεια, της Μαγιόρκα ήταν καθοριστική για το έργο του. Η σύνδεσή του με τη γη και το ενδιαφέρον του για τα καθημερινά αντικείμενα και το φυσικό περιβάλλον αποτέλεσαν το υπόβαθρο για ορισμένες από τις έρευνες τεχνικής και φόρμας που πραγματοποίησε. Στο πλαίσιο της συνεχούς αναζήτησης μιας αυθεντικής, παγκόσμιας τέχνης που δε θα μπορούσε να ενταχθεί σε κανένα κίνημα, ο Μιρό απέφευγε τον ακαδημαϊσμό. Αυτοπεριοριζόμενος στους τρόπους και τις δημόσιες εκφράσεις του, ο Χουάν Μιρό έδειξε μέσω της τέχνης την επαναστατικότητά του και την έντονη ευαισθησία του στα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που διαδραματίζονταν γύρω του. Αυτές οι αντικρουόμενες δυνάμεις τον οδήγησαν στη δημιουργία μιας μοναδικής και εξαιρετικά προσωπικής γλώσσας που τον καθιστά έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα.

Για το Ίδρυμα Joan Miró

Το Ίδρυμα Joan Miró δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1975. Φιλοξενεί μια μοναδική συλλογή έργων του Χουάν Μιρό, την προσωπική του βιβλιοθήκη και ένα αρχείο με όλα τα προπαρασκευαστικά του σχέδια, καθιστώντας το έτσι κέντρο αναφοράς για την έρευνα, τη διάδοση και την προώθηση της παραγωγής και της κληρονομιάς του καλλιτέχνη. Από την ημέρα που ιδρύθηκε ως το πρώτο μουσείο στη Βαρκελώνη αφιερωμένο στη σύγχρονη και μοντέρνα τέχνη, το Ίδρυμα Joan Miró μοιράζεται το έργο και την κληρονομιά του καλλιτέχνη με τον κόσμο. Με την υποστήριξη δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων, έχει προωθήσει και αναπτύξει διεθνή έργα και πολυάριθμες περιοδικές εκθέσεις. Αποτελεί επίσης την κινητήρια δύναμη πίσω από την Espai 13, μια από τις πρώτες γκαλερί που δόθηκε σε ανερχόμενους καλλιτέχνες και επιμελητές και έναν ενεργό εκπαιδευτικό χώρο που προάγει τη δημιουργικότητα και την κατανόηση των σύγχρονων και μοντέρνων καλλιτεχνικών πρακτικών.

Το έργο προωθείται από το Ίδρυμα Joan Miró και βασίζεται στη συνεργασία του Ιδρύματος Abertis, του ισπανικού Υπουργείου Εξωτερικών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας, της Ισπανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (AECID) και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...