Στην οδό Francois 11 ξεδιπλώνεται σαν ντοκιμαντέρ το μεγαλείο του σχεδιαστή μόδας Christian Dior και των έξι διαδόχων του. Κι όσοι έχουν την τύχη να απολαύσουν την έκθεση αφιέρωμα στον μετρ της Υψηλής Ραπτικής, λένε πως δεν θ’ άλλαζαν με τίποτα αυτή την εμπειρία…
«Ήταν τα καλύτερα 8 ευρώ που ξοδέψαμε» θα μου πει η ομάδα κοριτσιών που ταξίδεψε πρόσφατα στο Παρίσι και πέρασε την πύλη του ονείρου και της δημιουργικότητας της La Galerie DIOR. «Οι σχεδιαστές μόδας προσφέρουν ένα από τα τελευταία καταφύγια του υπέροχου. Είναι κατά κάποιον τρόπο, οι κύριοι των ονείρων…» θα πει σε ανύποπτο χρόνο ο Christian Dior, στον οποίο είναι αφιερωμένη η γκαλερί όνειρο και ελκύει τους λάτρεις της μόδας και όχι μόνο…
Όπως αφηγείται η ομάδα κοριτσιών που ταξίδεψε στην πόλη του φωτός, μετά από μια «σοκαριστική» (σ.σ. όσον αφορά τις τιμές: με τη φανέλα του Neymar να τιμολογείται στα 180 ευρώ!) επίσκεψη στο κατάστημα της Paris Saint Germain, και με την διαπίστωση ότι «οκ θα πάρουμε την απομίμηση από τα σουβενίρ σιοπς», έπεσε η δελεαστική ιδέα να επισκεφθούν την πλήρως ανακαινισμένη γκαλερί του Γάλλου μετρ της μόδας.
«Τι να σας πω για τον Οίκο μου; Πώς μπορεί κανείς να μιλήσει για το παρόν και γι’ αυτό που ζει; Η εταιρεία μου είναι στην πραγματικότητα το όλο της ύπαρξής μου» θα πει το 1954 σε συνέντευξή του ο Dior. Αυτό εξάλλου προσλαμβάνει και ο επισκέπτης στην σκηνογραφική έκθεση που αποτυπώνει το μεγαλείο του.
Αφού πέρασαν οι νεαρές επισκέπτριες τον απαραίτητο έλεγχο στην είσοδο, πλήρωσαν τον οβολό τους και πήραν τον χάρτη της έκθεσης, τις περίμενε ένας μαγευτικός κόσμος όπως τον οραματίστηκε ο μεγάλος σχεδιαστής. Το εργαστήριό του επί της Avenue Montaigne 30, την «κυψέλη», όπως ο ίδιος το παρομοίαζε, είναι εξάλλου και ο χώρος που εδώ και 75χρόνια συντηρεί χάρις τις εργατικές του «μέλισσες» και σχεδιαστές, που ξεδιπλώνουν, κόβουν και ράβουν πολυτελή υφάσματα, τον πλούσιο μύθο που ακούει στο όνομα «Dior».
Από την Γκρανβίλ στο Παρίσι
Η έκθεση ταξιδεύει το θεατή μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την παιδική ηλικία του Dior στην Γκρανβίλ της Νορμανδίας (εκεί όπου γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1905), όπου μεγάλωσε μέσα στα λουλούδια, τα χρώματα και τα αρώματα της φύσης. Εικόνες και μυρωδιές που θα τον ακολουθήσουν μετέπειτα όταν θα εγκατασταθεί η οικογένεια στο Παρίσι για να αποτυπωθούν, ωριμάζοντας πια, στις δημιουργίες του. Παράλληλα ο θεατής μπορεί να θαυμάσει τα πρώτα σχέδια μόδας του δημιουργού, τα οποία πωλούσε τη χρονιά 1935 σε μεγάλους τότε οίκους μόδας όπως Jean Patou, Schiaparelli, Maggy Rouff, Worth, Balenciaga, Molyneux, και Paquin. Φυσικά δεν λείπουν και οι εικονογραφήσεις του για την εφημερίδα Le Figaro και για το περιοδικό Jardin des Modes.
«Το 1938, ο Piguet μου ζήτησε να πάω και να δουλέψω γι’ αυτόν ως σχεδιαστής του Οίκου του. Ενθουσιάστηκα με την προσφορά και δέχτηκα αμέσως. Επιτέλους, θα γνώριζα το μυστηριώδες μέσο με το οποίο μια ιδέα μετατρέπεται σε φόρεμα» θα εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή του. Και έκτοτε θα ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι… Θα ακολουθήσει η θητεία του στον Οίκο Lucien Lelong (1941-1946) και αμέσως μετά θα ξεκινήσει να δίνει πνοή στο δικό του αβαντ γκαρντ όνειρο…
Αρχίζοντας από το «New Look», όπως είναι γνωστή η πρώτη του συλλογή το 1947 και το λανσάρισμα των πρώτων αρωμάτων, θα ακολουθήσει πολύ αργότερα η Lady Dior (η πολυπόθητη τσάντα που συνδέθηκε με την πριγκίπισσα Νταιάνα), και άλλα τόσα πολυτελή αξεσουάρ, καπέλα έως και κραγιόν, που μέχρι σήμερα αποτελούν σήμα κατατεθέν του Οίκου.
Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την παρουσίαση της πρώτης συλλογής Christian Dior, ο Οίκος Dior μοιάζει να επανεφευρίσκει τη γενέτειρά του, την 30 Avenue Montaigne. Το La Galerie Dior, που άνοιξε μέσα στους τοίχους του, είναι μια απόδειξη της οραματικής τόλμης του Dior και των έξι διαδόχων του: Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons και Maria Grazia Chiuri.
Με μια μοναδική σκηνογραφική αφήγηση («πού να δεις τις σκάλες;» μου λένε ενθουσιασμένες οι μικρές μου φίλες, για να προσθέσουν πως τα stories τους στο instagram μάζεψαν πολλές καρδούλες) και το χρωματικό διόραμα των δημιουργιών, η La Galerie Dior ενσαρκώνει χωρίς αμφιβολία το πνεύμα της παριζιάνικης υψηλής ραπτικής και κομψότητας, ενώ διαιωνίζει τη μνήμη αυτού του ιστορικού διαλόγου…
Info
Η La Galerie Dior είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, εκτός τις Τρίτες.
Το μόνο που σας απομένει; Να κλείσετε την επόμενη πτήση για Παρίσι!
*Το news-comments ευχαριστεί τη 16χρονη ταλαντούχα φωτογράφο-κινηματογραφίστρια που παραχώρησε στο site μας το πλούσιο υλικό της!