Τα στοιχεία δείχνουν πρωτοφανή και δραματική αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με μελέτες που επικαλείται το BBC, μια σειρά από κλιματικά ρεκόρ σχετικά με τη θερμοκρασία, τη θερμότητα των ωκεανών και τον θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής έχει ανησυχήσει ορισμένους επιστήμονες που λένε ότι η ταχύτητα και ο χρονισμός τους είναι άνευ προηγουμένου, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες. Μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν απολύτως τεκμηριωμένα στοιχεία που να συνδέουν τα φαινόμενα αυτά, επειδή όπως επισημαίνεται, επειδή ο καιρός και οι ωκεανοί λειτουργούν με ιδιαίτερα πολύπλοκους μηχανισμούς, που δεν είναι ακόμη απολύτως κατανοητοί στην επιστήμη.
Τα χειρότερα έπονται
Οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά οι επιστήμονες ήδη φοβούνται ότι κάποια χειρότερα σενάρια εκτυλίσσονται. «Δεν γνωρίζω παρόμοια περίοδο όπου όλα τα μέρη του κλιματικού συστήματος βρίσκονταν σε επικράτεια ρεκόρ ή ανώμαλη», λέει ο Thomas Smith, περιβαλλοντικός γεωγράφος στο London School of Economics.
«Η Γη βρίσκεται σε αχαρτογράφητη περιοχή» τώρα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την καύση ορυκτών καυσίμων, καθώς και της θερμότητας από το πρώτο El Niño – ένα θερμαινόμενο φυσικό καιρικό σύστημα – από το 2018, λέει ο λέκτορας κλιματικής επιστήμης του Imperial College του Λονδίνου, Dr Paulo Ceppi.
Αυτό το καλοκαίρι και μέχρι στιγμής έχουν καταρριφθεί παγκοσμίως τέσσερα κλιματικά ρεκόρ: Ο πιο καυτός Ιούνιος στην ιστορία, η καυτή μέρα που έχει καταγραφεί, οι πιο ακραίοι θαλάσσιοι καύσωνες και ύψος ρεκόρ του πάγου που λιώνει στην Ανταρκτική.
Ο κόσμος γνώρισε την πιο καυτή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ τον Ιούλιο, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας που σημειώθηκε το 2016.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε τους 17 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, φθάνοντας στους 17,08 βαθμούς Κελσίου στις 6 Ιουλίου, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ Copernicus.
Από: ΒΒC