Μέσα σε ένα έγγραφο, αυτό που αποκάλυψε ο «Πολίτης» και η Κατερίνα Ηλιάδη την Κυριακή, μπορεί κανείς να διακρίνει όλο το εύρος της πολιτικής και ιδεολογικής ένδειας στην οποία ευρίσκεται το ΑΚΕΛ. Πρόκειται για ένα έγγραφο που ετοίμασε το Πολιτικό Γραφείο και καθορίζει όχι μόνο τους στόχους αλλά και το πολιτικό περιεχόμενο και τις δράσεις με τις οποίες το κόμμα θα πάει στις Ευρωεκλογές του 2024.
Μερικά σημεία στο σπάνιο έγγραφο, είναι τόσο εξωφρενικά που διερωτάται κανείς πως μπορεί το ΠΓ μπορεί να τα έχει συζητήσει και να τα καταγράψει στα σοβαρά. Κι όχι μόνο αυτό… να νομίζουν ότι θα μπορέσουν να πείσουν με αυτά. Μία ολοκληρωμένη κριτική του κειμένου, θα απαιτούσε εκτενέστατο κείμενο. Παρά ταύτα, μερικά αποσπάσματα είναι επαρκή για να κατανοήσει κανείς την κατάσταση.
Απόσπασμα 1. «Η ευρωπαϊκή μας παρουσία είναι βήμα αγώνα για τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας μας και ταυτόχρονα πεδίο ταξικής και διεθνιστικής δράσης…».
Εδώ επιχειρούν να δώσουν ιδεολογική χροιά στις Ευρωεκλογές. Στρογγυλεύουν όμως τις γωνιές. Η φράση στο ορθόδοξο κομμουνιστικό λεξιλόγιο, είναι «ταξική και διεθνιστική ΠΑΛΗ». Αναφέρεται στην πάλη των τάξεων που η μία αενάως μάχεται την άλλη για κυριαρχία και στην πάλη των λαών, ενάντια στον ιμπεριαλισμό.
Απόσπασμα 2. «Βασικοί εκλογικοί στόχοι του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές είναι η διατήρηση των δύο εδρών και η ανάκαμψη στα ποσοστά του…». Ο πρώτος στόχος είναι σαφής. Να διατηρήσουν τις δύο έδρες, για τις οποίες έχουν τεράστια αγωνία. Ο δεύτερος όμως είναι πολύ χύμα. Τι σημαίνει ανάκαμψη ποσοστών. Πάνω από το 22% των βουλευτικών εκλογών; Πάνω από το 27% των προηγούμενων Ευρωεκλογών ή το 29% των Προεδρικών και του Ανδρέα Μαυρογιάννη; Και που πήγε το 30% που είχε αναφέρει σε συνέντευξη του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ πολύ πρόσφατα; Αποφεύγοντας να ορίσουν ακόμη και μεταξύ τους σε μία συζήτηση που δεν προοριζόταν να δει το φως του ήλιου, τους στόχους τους, δείχνει πως ευρίσκονται σε τεράστια ανασφάλεια.
Απόσπασμα 3. «Να προβάλουμε το ΑΚΕΛ και την Αριστερά…απέναντι στη Δεξιά και Ακροδεξιά, των οποίων ο συντηρητισμός και οι αγκυλώσεις τους είναι αντίθετες με τις πραγματικές ευρωπαϊκές αξίες». Μα… είναι δυνατόν να θέλουν να προβληθούν με αξιοπιστία ως οι πραγματικά εκφραστές των ευρωπαικών αξιών… και την ίδια ώρα να γράφουν μία παράγραφο πιο πάνω ότι θα υπερασπιστούν όλες τις πολιτικές τους και την κριτική τους έναντι της Ευρωπαικής Ένωσης; Με ποιο ιστορικό υπόβαθρο και αξιοπιστία θα το κάνουν. Είναι το κόμμα που πολέμησε την ένταξη, που δεν δέχτηκε την ένταξη στο Ευρώ, που ζήτησε έξοδο από το Ευρώ, που αρνείται τις πολιτικές ανάπτυξης της ΕΕ, που πολεμά την στρατηγική ανάπτυξη της ΕΕ, που θεωρεί την ΕΕ ως ιμπεριαλιστικό κατασκεύασμα και άλλα ων ουκ έστι αριθμός. Και κάτι πιο χειροπιαστό. Τις Ευρωπαικές αξίες, όπως τις αντιλαμβάνεται η ΕΕ, τις περιγράφουν οι Συνθήκες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε. Η πιο πρόσφατη η Συνθήκη της Λισαβώνας, που αποτελεί το «Σύνταγμα» τρόπον τινά, της ΕΕ, την οποία το ΑΚΕΛ, πολέμησε λυσσαλέα. Η Συνθήκη επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο με μόνη διαφωνία αυτή του ΑΚΕΛ.
Απόσπασμα 4. «Το ζήτημα της συμμετοχής Τουρκοκύπριου στο ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να εξεταστεί και σε συνάρτηση με την πορεία της συνεργασίας μας με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ…». Εδώ υπάρχει άλλου τύπου ζήτημα που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες πως οι σχέσεις μεταξύ του κ. Κιζίλγιουρεκ και του ΑΚΕΛ, έχουν πλέον διαρραγεί. Για αυτό και το αν θα μπει στο ψηφοδέλτιο είναι ζήτημα προς συζήτηση. Ελάχιστα όμως μας αφορά αυτή η διάσταση και εάν είναι ή όχι φιλική η μεταξύ τους σχέση. Μας ενδιαφέρει όμως να ξεκαθαρίσουν πολιτικές πτυχές αυτής της συνεργασίας: Το ΑΚΕΛ υποστηρίζει τις προτεραιότητες του ΤΚ ευρωβουλευτή του; Υποστηρίζει την ένταξη της τουρκικής γλώσσας στην ΕΕ; Αποδέχεται τις προσπάθειες και τις ορολογίες που χρησιμοποιεί περί «άρσης της απομόνωσης των Τκ»;
Το εν λόγω κείμενο του ΠΓ, έχει μία ακόμη σοβαρή διάσταση: Με τέτοιες προσεγγίσεις, υπονομεύουν τη δική τους προσπάθεια για δημιουργία «Κοινωνικής Συμμαχίας» με άτομα από την ευρύτερη κεντροδεξιά με ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.
Παραθέτουμε πιο κάτω το πλήρες κείμενο του ΠΓ του ΑΚΕΛ, όπως το δημοσίευσε η εφημερίδα «Πολίτης»
Αυτό είναι το έγγραφο του ΠΓ του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές 2024
Στόχοι, εκτιμήσεις, στρατηγική
Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ στις 30 Ιουνίου 2023 προέβη σε μια πρώτη αξιολόγηση της τρέχουσας περιόδου σε σχέση με τις ευρωεκλογές και παράλληλα έβαλε τους στόχους για το 2024:
»1. Οι ευρωεκλογές και η παρουσία του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν ουσιαστική σημασία για εμάς. Η ευρωπαϊκή μας παρουσία είναι βήμα αγώνα για τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας μας και ταυτόχρονα πεδίο ταξικής και διεθνιστικής δράσης. Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ, με την αντίληψη και την κουλτούρα που το διέπει, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο μέσα στην Αριστερά της Ευρώπης, για τη συνεννόηση και ενότητα δράσης των δυνάμεών της. Μετά από 20 χρόνια παρουσίας μας στο Ευρωκοινοβούλιο, το Κόμμα διαθέτει μια συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση που του επιτρέπει να περάσει σε μια ποιοτικά νέα περίοδο, με πιο έντονο το πολιτικό του στίγμα και πιο ορατή και διακριτή την παρουσία του Κόμματος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
»2. Βασικοί εκλογικοί στόχοι του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές είναι η διατήρηση των δύο εδρών και η ανάκαμψη στα ποσοστά του. Θα χρειαστεί προσοχή ώστε να μην δοθεί το μήνυμα ότι οι δύο έδρες του ΑΚΕΛ είναι δεδομένες γιατί, αφενός, δεν είναι και, αφετέρου, κάτι τέτοιο θα «ενθαρρύνει» ψηφοφόρους μας ή εν δυνάμει ψηφοφόρους μας να κινηθούν σε άλλα κόμματα.
»3. Επικοινωνιακά και πολιτικά να επικεντρωθούμε στα εξής:
-Να προτάξουμε με αποφασιστικότητα όχι μόνο την κριτική αλλά και τις προτάσεις μας για τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα (κοινωνικά/εργασιακά, ενεργειακή κρίση, πόλεμος/στρατιωτικοποίηση, περιβαλλοντική πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα/Ακροδεξιά), χωρίς αμυντική στάση για την κριτική και διεκδικητική του θέση έναντι των πολιτικών της ΕΕ. Η θέση μας αυτή εκφράζει τη σύγχρονη κοινωνική προοδευτική ατζέντα και τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της Ευρώπης.
-Να προβάλουμε το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζεται από βαθιά γνώση και συνεχή παρακολούθηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων, πολυσχιδή δράση στο Ευρωκοινοβούλιο δυσανάλογα μεγαλύτερη του μεγέθους της Κύπρου και της Ομάδας μας, υπέρ της Κύπρου και του λαού μας. Θα πρέπει να προβληθεί το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ διαθέτει κύρος πανευρωπαϊκά εντός κι εκτός του χώρου της Αριστεράς. (και πως θα τεκμηριωθεί;)
–Να προβάλουμε το ΑΚΕΛ και την Αριστερά ως τη δύναμη της επανένωσης αλλά και την επιλογή για όλο τον προοδευτικό κόσμο της Κύπρου απέναντι στη Δεξιά και Ακροδεξιά, των οποίων ο συντηρητισμός και οι αγκυλώσεις τους είναι αντίθετες με τις πραγματικές ευρωπαϊκές αξίες. ( Δηλαδή το ΑΚΕΛ εκφράζει τις πραγματικές Ευρωπαικές αξίες. Το ΑΚΕΛ που θεωρεί την ΕΕ, ιμπεριαλιστικό κατασκεύασμα. Που διαφωνεί με την στρατηγικής της ανάπτυξη, τις συνθήκες που τη διέπουν κοκ).
Αυτό συνάδει και με τον βασικό στρατηγικό στόχο που έθεσε η Κεντρική Επιτροπή μετά τις προεδρικές εκλογές, για κτίσιμο της προοδευτικής πλειοψηφίας με βασικό άξονα το ΑΚΕΛ.
»4. Το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών έχει τη δική του σημασία στην κινητοποίηση δυνάμεων, στις επικοινωνιακές εντυπώσεις και, σε τελική ανάλυση, στο αποτέλεσμα.
-Η έμφυλη ισορροπία στο ψηφοδέλτιο μπορεί και πρέπει να επιδιωχθεί. Πέρα από τη συμβολική σημασία μιας τέτοιας κίνησης, επισημαίνουμε ότι υπάρχουν και ουσιαστικές συνέπειες, όπως για παράδειγμα ότι χάσαμε ως ΑΚΕΛ την αντιπροεδρία της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωκοινοβουλίου-Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αφού έπρεπε να καταλάβει τη θέση γυναίκα.
-Το ζήτημα της συμμετοχής Τουρκοκύπριου στο ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να εξεταστεί και σε συνάρτηση με την πορεία της συνεργασίας μας με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Εκτιμούμε ότι το ιστορικό βήμα που έγινε το 2019 θα πρέπει να έχει συνέχεια και να επιδιωχθεί η συμπερίληψη στο ευρωψηφοδέλτιό μας Τουρκοκύπριου/ας από τον χώρο της Αριστεράς, στη βάση συμφωνίας επί του Κυπριακού και των βασικών πολιτικών ζητημάτων.
Σε κάθε περίπτωση, το Κόμμα θα πρέπει να απευθυνθεί με τις πολιτικές του θέσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για να ενισχυθεί ως η δύναμη της επανένωσης και της προόδου μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό επιβάλλεται και από το γεγονός ότι και σ’ αυτές τις ευρωεκλογές αναμένεται ότι θα υπάρξει(ουν) συνδυασμός(οι) δικοινοτικός(οι). (¨Αρα αφού θα υπάξουν δικοινοτικοι που θα μας πιάσουν ψήφους… να κατεβάσουμε εμείς υποψήφιο ΤΚ)
-Όσον αφορά τη συμμετοχή μη κομματικών στο ψηφοδέλτιό μας -που διαχρονικά τίθεται ως επιδίωξή μας- θα πρέπει να γίνει προβληματισμός στη βάση της μέχρι σήμερα εμπειρίας μας. Δεδομένης της σοβαρότητας και της βαθιάς πολιτικής ουσίας των δεκάδων θεμάτων που τίθενται καθημερινά στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι σημαντικό οι υποψήφιοι ή/και ευρωβουλευτές μας να έχουν θέσεις που δεν συγκρούονται με τις βασικές θέσεις του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Κάτι τέτοιο, πέρα από τις πολιτικές προεκτάσεις, επικοινωνιακά θα αξιοποιηθεί σε βάρος μας από τους αντιπάλους μας. Επιπλέον, σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι με τα σημερινά δεδομένα μόνο δύο από τις έξι έδρες αναλογούν στο ΑΚΕΛ.
-Πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη η παρουσία της νέας γενιάς αλλά και η γεωγραφική εκπροσώπηση στο ψηφοδέλτιο.
»5. Οργανωτικά θα πρέπει να δοθεί το σύνθημα ώστε και ο τελευταίος ψηφοφόρος της Αριστεράς, που θα προσέρχεται στην κάλπη για να ψηφίσει για δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, να μην αδιαφορήσει ή αμελήσει να ασκήσει το δικαίωμά του και για τις ευρωεκλογές. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στη δουλειά μέσα στους κοινοτικούς για ανάδειξη των προβλημάτων και αιτημάτων τους αλλά και για εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους.
»6. Στη βάση ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη θα πρέπει να ετοιμαστεί επικοινωνιακός σχεδιασμός.
Άμεσες ενέργειες
»1. Το Κόμμα να συμμετέχει στη συνάντηση της 6ης Ιουλίου 2023 στις Βρυξέλλες και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρχει θετική κατάληξη στη συνομολόγηση του κειμένου της Κοινής Έκκλησης των κομμάτων της Αριστεράς και τη συνυπογραφή του από όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα.
»2. Να αρχίσει ή να ολοκληρωθεί ανάλογα η δουλειά από αρμόδια γραφεία για τη σύνταξη των εξής εντύπων:
-Συνολικός απολογισμός δράσης ευρωβουλευτών ΑΚΕΛ 2019-2024 (υπάρχει ήδη για την περίοδο 2019-2021).
-Να ολοκληρωθεί η ανάλυση που άρχισε από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων της ΚΕ ΑΚΕΛ, στη βάση του εγγράφου του 2018, για τις εξελίξεις στις βασικές πολιτικές της ΕΕ, τις αντίστοιχες θέσεις ΑΚΕΛ/Ομάδας Αριστεράς και τη στάση ΔΗΣΥ και άλλων κυπριακών κομμάτων.
-Εσωτερικό επικοινωνιακό εγχειρίδιο για ευρωπαϊκά θέματα.
-Συνοπτικό εκλογικό πρόγραμμα του ΑΚΕΛ για επιλεγμένες θεματικές: κοινωνικά/εργασιακά, ενεργειακή κρίση, πόλεμος/στρατιωτικοποίηση, περιβαλλοντική πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα/Ακροδεξιά.
»3. Από τον Σεπτέμβρη και μετά μπορούμε, στη βάση των κανονισμών λειτουργίας του κόμματος (κανονισμός 24/επιλογή υποψηφίων για της ευρωεκλογές), να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες υπόδειξης υποψηφίων από τις ΚΟΒ. Στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή του ευρωψηφοδελτίου. Θα μπορούσε στην ίδια συνεδρίαση να εγκριθεί και τυπικά το πρόγραμμα του ΑΚΕΛ για ευρωεκλογές ώστε να δοθεί ευκαιρία να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά.
»4. Πέρα από δράσεις που είναι προγραμματισμένες για το έτος 2023 (π.χ. γκρουπ/εκδήλωση για Κυπριακό στις Βρυξέλλες αρχές Δεκεμβρίου), να προγραμματιστούν για την προεκλογική εκστρατεία οι εξής εκδηλώσεις:
-Παρουσίαση έργου ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο 2019-2024
-Παρουσιάσεις ψηφοδελτίου
-Εκδήλωση για Τουρκοκύπριους
-Εκδηλώσεις για εργασιακά/κοινωνικά με ομιλητές και από Ομάδα Αριστεράς
-Άλλες δράσεις πάνω στις θεματικές των προτεραιοτήτων μας
»Υπενθυμίζεται ότι το 2019 οι υποψήφιοί μας συμμετείχαν σε αποστολή του Κόμματος στις Βρυξέλλες όπου η παρουσία τους συνδυάστηκε με φωτογράφισή τους στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου. Θα μπορούσε να προγραμματιστεί το ίδιο αλλά και γύρισμα φιλμ-σποτ των υποψηφίων.
Πολιτικό Γραφείο
30 Ιουνίου 2023».