Η Αργεντινή βρίσκεται ξανά στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Νομίζω η έκτη φορά τα τελευταία δέκα-δώδεκα χρόνια. Σε μερικές μέρες πρέπει να εξασφαλίσει 44 δις για εξόφληση ενός δανείου, τα οποία δεν έχει, και πιθανότατα θα ακολουθήσει ξανά τον δρόμο προς το ΔΝΤ, αφού κάποια πειράματα που έκανε με το κινεζικό νόμισμα Γουάν, δεν απέδωσαν ούτε αυτή τη φορά.
Η περίπτωση της Αργεντινής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας διότι το παράδειγμα της λατινικής χώρας τον Μάρτιο του 2013 ήταν στο στόμα πολλών εδώ στο νησί μας ως η απάντηση στην μέγγενη της Τρόικας και του ΔΝΤ. Κανείς όμως δεν θα θυμόταν αυτές τις συζητήσεις που γίνονταν αν το ΑΚΕΛ δεν ερχόταν κάποια στιγμή να υιοθετήσει επίσημα την μέθοδο της Αργεντινής ως την απάντηση στα τότε προβλήματα μας.
Κάντο όπως η Αργεντινή
Τον Απρίλιο του 2013 το ΑΚΕΛ υιοθέτησε ένα κείμενο που είχε τον τίτλο «Πολιτική πρόταση για έξοδο από το μνημόνιο». Στο μνημόνιο μόλις είχαμε μπει τον προηγούμενο μήνα, μετά από πρόσκληση στην Τρόικα από την Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, διαπραγμάτευση του πρώτου μνημονίου από την κυβέρνηση του ΑΚΕΛ και τελική υπογραφή Νίκο Αναστασιάδη. Όταν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση και συμφωνήθηκε το κούρεμα και το μνημόνιο, το ΑΚΕΛ θεώρησε ότι τίποτε δεν ισχύει απ όσα οι ίδιοι έκαναν μέχρι εκείνη την ώρα και με ένα κείμενο 73 σελίδων κατέληξαν στην πρόταση τους η οποία συνοψίζεται στα εξής: Να αρνηθούμε την υλοποίηση του μνημονίου, να αποχωρήσουμε από το Ευρώ, να κηρύξουμε στάση πληρωμών (όπως η Αργεντινή) και να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα. Σύμφωνα με την πρόταση του ΑΚΕΛ (σελ: 62) «Στην ιστορία κάποιες χώρες που προχώρησαν στην στάση πληρωμών όπως η Αργεντινή το 2001 η Ρωσία το 1998 το Εκουαδόρ το 2008 είχαν καλά έως πολύ καλά αποτελέσματα… Συμπερασματικά μία χώρα εκτός αγορών, με δημόσιο χρέος το οποίο αδυνατεί εκ των πραγμάτων να εξυπηρετήσει, μπορεί να αναμένει ότι η πιστοληπτική της ικανότητα θα επανέλθει γρηγορότερα εάν απαλλαγεί από μέρος του χρέους με στάση πληρωμών παρά εάν επιλέξει να το εξυπηρετήσει». Αυτά επί λέξει ανέφερε η πρόταση του κόμματος. Να κάνουμε λοιπόν ότι και η Αργεντινή και να στηριχτούμε όπως ανέφεραν σε άλλο σημείο, στον τουρισμό και στην γεωργία για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μας, αφού τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας προεξοφλούσαν ότι δεν υπάρχουν πλέον δυνατότητες επιβίωσης.
Το ΑΚΕΛ, προσπάθησε πολύ να επιβάλει την πρόταση του. Την κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο, την απέστειλε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, (βλ. κεντρική φωτο) και έδωσε μάχη υπεράσπισης της.
Η πρόταση του ΑΚΕΛ για αντιγραφή του μοντέλου της Αργεντινής ήταν εκ των πραγμάτων εξωφρενική για μία χώρα μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, με το μέγεθος και τη μορφή του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου. Είναι βεβαίως πολύ σοβαρό πρόβλημα ότι πριν μερικά χρόνια κατέθεταν τόσο επικίνδυνες προτάσεις. Είναι όμως πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ότι και σήμερα αν ερωτηθούν τα ίδια θα λένε… Άλλωστε ποτέ δεν παραδέχτηκαν ότι η πρόταση τους οδηγούσε στην καταστροφή. Αντίθετα…