“Οι αστικοί εξερευνητές ψάχνουν πόλεις – φαντάσματα. Έλκονται από συρματοπλέγματα, αμμόσακους, οδοφράγματα και πινακίδες απαγόρευσης διέλευσης. Στην Πράσινη Γραμμή και στα Βαρώσια, όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν σε αφθονία” έγραφε τις προάλλες το Euronews. Εκεί λοιπόν που οι χρυσές αμμουδίες της Αμμοχώστου και τα πολυτελή ξενοδοχεία της έσφυζαν κάποτε από ζωή και συγκέντρωναν τους VIP του κόσμου, μέχρι και αστέρια του Χόλιγουντ, λανσάρονται πια ως “γοητευτικό ταξίδι” στο χρόνο για όσους θέλουν να εξερευνούν εγκαταλελειμμένους χώρους, χώρους με μαύρη ιστορία.
Το ψευδοκράτος μάλιστα δεν χάνει ευκαιρία να εκμεταλευτεί τον αποκαλούμενο «σκοτεινό τουρισμό» αφού οι δημοφιλέστεροι προορισμοί αυτου του είδους συχνά συνδέονται με ιστορικές καταστροφές, τραγωδίες και πολέμους. Και διαφημίζει πλέον τα Βαρώσια ως ξεχωριστό “μαύρο” αξιοθέατο.
Κάποιοι ωστόσο ανησυχούν και αναδεικνύουν τους κινδύνους που υπάρχουν. Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, Αλίμ Σιντίκ, λέει ότι εκδρομές που πλησιάζουν σε στρατιωτικές περιοχές είναι «εντελώς ανεύθυνες» διότι ένας εισβολέας θα μπορούσε να δεχθεί πυρά ή να πέσει πάνω σε νάρκες. «Υπάρχουν χιλιάδες ένοπλοι στρατιώτες και στις δύο πλευρές της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και θα είναι πολύ εύκολο για έναν πολίτη να εκληφθεί λανθασμένα ως μια από τις αντίπαλες δυνάμεις και να προκληθούν απώλειες αμάχων», τονίζει ο Αλίμ Σιντίκ και προσθέτει: «Μια από τις ανησυχητικές πτυχές για ορισμένους από τους εξερευνητές που έχουν εισβάλει στην περιοχή είναι ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για το πλαίσιο της σύγκρουσης, τίποτα για το υπόβαθρο της σύγκρουσης. Δεν συνειδητοποιούν ότι ειρηνευτές έχουν πεθάνει σε αυτή τη γη, ότι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι έχουν πεθάνει σε αυτή τη γη».
Αρκετοί επισημαίνουν και το ηθικό ζήτημα που προκύπτει, όταν ένας εξερευνητής μπαίνει σε κτίρια στα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πρόσβαση εδώ και δεκαετίες. «Πιστεύω ότι αν υπήρχαν περισσότερα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των ντόπιων και των αστικών εξερευνητών, θα μπορούσαν να μάθουν τις αυθεντικές ιστορίες πίσω από τα εγκαταλειμμένα κτίρια και τις σκοτεινές περιοχές χωρίς να χρειάζεται να εισχωρήσουν κρυφά, να προκαλέσουν αντιπαράθεση ή να προσβάλουν τους ντόπιους», σχολιάζει η σύμβουλος τουρισμού Κατερίνα Αντωνίου.
Ωστόσο όπως λένε οι φανατικοί της αστικής εξερεύνησης, όσο περισσότεροι φράχτες τοποθετούνται, τόσο περισσότεροι θα τους σκαρφαλώνουν.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ EURONEWS