Το ΓΕΕΘΑ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας) διέψευσε την φήμη που δημοσιεύθηκε χθες ότι το ένα εκ των δύο πυροσβεστικών Canadair που έστειλε η Ελλάδα είχε βλάβη και δεν μπορούσε να επιχειρήσει στις φωτιές, στην επαρχία Λεμεσού.
Αν και η διάψευση έχει την σημασία της, το θέμα βρίσκεται αλλού.
Και μόνο στο άκουσμα της φήμης, ότι ένα εκ των ελληνικών αεροσκαφών είχε πρόβλημα, οι γνωστοί μίζεροι, άρχισαν να επιδίδονται στο σπορ που γνωρίζουν καλά. Ειρωνεία, απαξίωση, επιτηδευμένη οργή και διάθεση αυτοδικαίωσης για την αντίρρηση τους να επωμιστεί η Κυπριακή Δημοκρατία την αναδάσωση της Ρόδου.
Όταν όμως τα ελληνικά αεροσκάφη ανακοινώθηκε ότι όλη την ημέρα σήμερα έκαναν ρίψεις νερού, μαζί με δύο αεροσκάφη του Ισραήλ, δεν ειπώθηκε λέξη. Απλώς αναζητήθηκε κάποιο άλλο αφήγημα, για να πάμε παρακάτω.
Θυμήθηκαν την απουσία του Προέδρου, την μη αξιοποίηση της προσφοράς του Τατάρ, τους εμπρηστές που δεν συλλαμβάνονται… και οτιδήποτε άλλο θα απομάκρυνε τη δημόσια συζήτηση από την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας. Μια συμβολή που επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο. Δεν είναι και λίγες οι φορές που και η Κυπριακή Δημοκρατία συνέβαλε στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, χωρίς γκρίνιες και μικρότητες.
Λοιπόν. Τα ελληνικά αεροσκάφη βρέθηκαν στη Κύπρο, τόσο γιατί δεν χρειάζονται επεξήγηση οι μεταξύ μας σχέσεις, όσο και γιατί είμαστε δυο χώρες της ΕΕ που μετέχουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Η μιζέρια δεν σβήνει ούτε πυρκαγιές, ούτε αναδασώνει νησιά, ούτε και μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα με το εγώ μας.
Όπως μας ευχαρίστησαν οι Ροδίτες για τη προσφορά, ευχαριστούμε και μεις τον Ελληνικό λαό για τη βοήθεια. Αν είχαν την ίδια νοοτροπία, θα γκρίνιαζαν στον Μητσοτάκη γιατί στέλνει αεροσκάφη και 20 τόνους επιβραδυντικό υλικό στη Κύπρο, όταν μόνο σήμερα η Ελλάδα αντιμετώπιζε 58 πυρκαγιές.