Πολλοί Ισραηλινοί αγοράζουν πια σπίτια στην Κύπρο, εν μέρει λόγω της γειτνίασης με το Ισραήλ και του σχετικά χαμηλού κόστους διαβίωσης, αλλά και εξαιτίας της νέας δικαστικής αναθεώρησης της κυβέρνησης τους. Αυτό τονίζει στο ρεπορτάζ της στην εφημερίδα Haaretz, η δημοσιογράφος Anat Georgy.
Υπό τον τίτλο «Το δεύτερο Ισραήλ; Ισραηλινοί έρχονται στην Κύπρο για να αγοράσουν ο,τιδήποτε δουν» η δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω μιλούν τους τελευταίους μήνες για την αποχώρηση από το Ισραήλ» και εγκατάσταση στο εξωτερικό. Κι αυτό εξαιτίας του σχεδίου δικαστικής αναμόρφωσης της κυβέρνησης και της ανησυχίας για τις κοινωνικές, θρησκευτικές και οικονομικές του επιπτώσεις. «Όσοι μπορούν κάνουν αίτηση για ευρωπαϊκό διαβατήριο. Άλλοι αναζητούν νέες ευκαιρίες στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και υπάρχουν και εκείνοι που αναζητούν πιο κοντινές, πιο προσιτές επιλογές» αναφέρει.
«Ένα από αυτά είναι η Κύπρος», γράφει η δημοσιογράφος, συμπληρώνοντας πως είναι «ένα διαιρεμένο νησιωτικό έθνος όσο το μισό μέγεθος του Ισραήλ με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 900.000 στην ελληνική πλευρά και των άλλων στην τουρκική πλευρά.
Συνεχίζοντας αναφέρει πως από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και στην ευρωζώνη το 2008, παρά το ότι ήταν από χρόνια πριν σημαντική αγορά για τους Ισραηλινούς επενδυτές, άρχισε και η μεσαία τάξη των Ισραηλινων να μετακομίζει στο νησί. «Υπήρχαν δεκάδες ισραηλινές οικογένειες στην Κύπρο πριν από 20 χρόνια, αλλά τώρα η ισραηλινή κοινότητα στην ελληνική πλευρά έχει αυξηθεί σε αρκετές χιλιάδες οικογένειες».
Ωστόσο, συνεχίζει στο ρεπορτάζ «σύμφωνα με ντόπιους κατοίκους και ανθρώπους που βοηθούν όσους κάνουν την κίνηση, οι αριθμοί αυξήθηκαν σημαντικά μετά την αποκάλυψη των σχεδίων του Υπουργού Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Yariv Levin, να περιορίσει την ανεξαρτησία του ισραηλινού δικαστικού συστήματος από τον Ιανουάριο.
Η δημοσιογράφος μιλώντας με ένα νεαρό ζευγάρι από το Τελ Αβίβ, ανακάλυψε ότι σχεδιάζει να μετακομίσει σύντομα στην Κύπρο, μαζί με τους γονείς και τα αδέρφια τους, ακόμη και τα ξαδέρφια τους. Η Inbal είναι δικηγόρος ενώ ο σύζυγός της ασχολείται με την υψηλή τεχνολογία. Σκέφτονται να δημιουργήσουν μια οικογενειακή επιχείρηση στην Κύπρο.
«Οι περισσότεροι από τους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται για την Κύπρο, θέλουν να επενδύσουν εκεί, αλλά ένα μικρότερο ποσοστό έρχεται για να ζήσει» επισημαίνει ωστόσο η δημοσιογράφος.
Σε επαγγελματικό της ταξίδι προς την Κύπρο η δημοσιογράφος συνάντησε μάλιστα Ισραηλινούς που ήδη ήρθαν και κατοικούν στο νησί. Ο πρώτος της είπε πως ότι ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ακίνητα, ότι έχει ένα διαμέρισμα στην περιοχή και ότι περνά τον περισσότερο χρόνο του πετώντας μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Όπως εξήγησε «εδώ επικρατεί ησυχία. Οι τιμές των διαμερισμάτων είναι ακόμα χαμηλές, επομένως απολαμβάνω τα καλύτερα και των δύο κόσμων».
Μια Ισραηλινή ανύπαντρη μητέρα ενός 10χρονου γιου ανέφερε στη δημοσιογράφο πως μένει στο νησί εδώ και αρκετά χρόνια και αγόρασε ένα διαμέρισμα στην Κύπρο. «Υπάρχει μια αίσθηση μόνιμης ελευθερίας εδώ», είπε, εξηγώντας ότι έκανε αυτή την κίνηση επειδή το κόστος ζωής στο Ισραήλ ήταν πολύ υψηλό για εκείνη και είχε συσσωρεύσει χρέη.
«Τελικά πούλησα το ακίνητο που είχα, αγόρασα ένα διαμέρισμα εδώ και μετακόμισα. Είναι πιο εύκολο να το διαχειριστείς εδώ», είπε, αλλά σημείωσε ότι βασίζεται ακόμα στη βοήθεια των γονιών της στο Ισραήλ.
Ένα άλλο ζευγάρι μένει στην Κύπρο εδώ και τρία χρόνια. «Μετακομίσαμε εδώ κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού», είπε η γυναίκα. «Από την πρώτη στιγμή, νιώσαμε σαν στο σπίτι μας εδώ». Ανέφεραν μάλιστα ότι δεν έχουν σκοπό να επιστρέψουν στο Ισραήλ. «Η μετεγκατάσταση μπορεί να μοιάζει με μια μεγάλη και τρομακτική διαδικασία, αλλά όταν την κάνεις σωστά, ανακαλύπτεις ότι είναι εντελώς δυνατή και μάλιστα πολύ καλή».
ΠΗΓΗ: HAARETZ