Ένα ρωμαϊκό ναό ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην ιταλική πόλη Σαρσίνα σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας. Πρόκειται για τα ερείπια ενός μεγάλου τετράπλευρου ναού, ο οποίος χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ. Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου, το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού θα παρουσιάσει το νέο εύρημα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Κληρονομιάς στις 23 -24 Σεπτεμβρίου 2023.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατασκευή είναι πιθανότατα ένα Καπιτώλιο, ένας ναός αφιερωμένος στην Καπιτωλική Τριάδα των θεών: Δία, Ήρα και Αθηνά. Κατά την εποχή του Αυγούστου και του Ιουλίου-Κλαυδιανού, οι ναοί του Καπιτωλίου κατασκευάζονταν γενικά σε μέρη μεγάλης σημασίας για την πρώιμη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπως η Ρώμη, η Πομπηία, η Ostia Antica, η Μπρέσια και η Κόζα.
Ο Τζενάρο Σαντζουλιάνο, ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε: «Αυτό το εύρημα είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός θησαυρός που μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής. Είναι μια σημαντική συμβολή στην κατανόησή μας για το παρελθόν και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ιστορική και αρχαιολογική έρευνα”.
Και λίγη ιστορία
Κατά την αρχαιότητα, η Σαρσίνα ήταν οικισμός της φυλής των Ούμπρι (από τις αρχαιότερες φυλές ιθαγενών της Ιταλίας) που κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. Μετά την προσάρτηση των περιοχών των Ούμπρι, η Σαρσίνα αναδείχθηκε ως κύριο κέντρο βοσκοτόπων. Οι περισσότεροι ωστόσο την γνωρίζουν ως τη γενέτειρα του Πλαύτου, ενός Ρωμαίου θεατρικού συγγραφέα του οποίου οι κωμωδίες συγκαταλέγονται στα πρώτα λατινικά λογοτεχνικά έργα που έχουν διασωθεί στο σύνολό τους.
Σήμερα, η πόλη είναι γεμάτη ερείπια πολλών αρχαίων κτιρίων από τη ρωμαϊκή περίοδο, όπως τα δημόσια λουτρά, ερείπια διαφόρων ναών, προμαχώνες της πόλης και οχυρώσεις, καθώς κι από έναν μεγάλο αριθμό αμφορέων, κεραμικών, πυλώνων και χάλκινων αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους τα τελευταία χρόνια.