Επικές διαστάσεις αποδίδει ο Ερντογάν στο έργο της Κυβέρνησης του, αλλά και στη δραστική απάντηση του στο πραξικόπημα του 2015. Μιλώντας σε σύνοδο ενώπιον των Τούρκων Πρέσβεων σε όλο τον κόσμο, έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της τουρκικής διπλωματίας. Ξεκίνησε όμως δίνοντας έμφαση στην ανάγκη νομιμοφροσύνης!
Από τους Μογγόλους στον Φετουλάχ Γκιουλέν
«Θέλω να τονίσω το καθήκον της πίστης στο έθνος και στο κράτος», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος. Αναφέρθηκε στις Σταυροφορίες, την εισβολή των Μογγόλων κι έφτασε στον Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, για να καταλήξει στο PKK και βεβαίως στο FETO, που θεωρεί ως υπεύθυνους για το πραξικόπημα του 2015.
Οι σωτήριες μεταρρυθμίσεις
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Σώσαμε τη χώρα μας από τα δεσμά που έχουν τεθεί στα πόδια της, ειδικά με τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε τα τελευταία 21 χρόνια. Έχουμε αλλάξει το πρόσωπο της Τουρκίας σε κάθε τομέα από την οικονομία στην ασφάλεια, από την αμυντική βιομηχανία στην εκπαίδευση, την υγεία και την ενέργεια. Έχουμε γίνει ένα από τα πέντε μεγαλύτερα διπλωματικά δίκτυα στον κόσμο με τους 260 εκπροσώπους μας στο υπουργείο Εξωτερικών. Με τους θεσμούς μας, αυξήσαμε περαιτέρω την επιρροή του κράτους μας. Διευρύναμε τον ορίζοντα της εξωτερικής μας πολιτικής για να καλύψει όλο τον κόσμο. Έχουμε ενισχύσει τις σχέσεις μας εστιάζοντας σε περιοχές που έχουν παραμεληθεί για πολλά χρόνια, όπως η Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Ασία.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι νοιάζονται για 21 χρόνια επιτυχίας, αλλά δεν τα βρίσκουν επαρκή και ότι ως κυβέρνηση που πάντα ανταγωνίζεται τον εαυτό της από την πρώτη μέρα, συνεχίζουν τον δρόμο με έναν ολοκαίνουργιο ενθουσιασμό στη νέα περίοδο. .
Υποχρέωση μας να είμαστε δυνατοί…
Τονίζοντας ότι οι αρχές του είναι πολύ σαφείς, ο Ερντογάν είπε: «Η Τουρκία, που βρίσκεται στην καρδιά τριών ηπείρων, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα γεγονότα από την κερκίδα. Το να είμαστε δυνατοί στο γήπεδο και στο τραπέζι δεν είναι επιλογή για εμάς, είναι μια επιλογή. Ο δρόμος προς αυτό είναι μέσω μιας εποικοδομητικής, ενεργητικής και ισορροπημένης εξωτερικής πολιτικής.Εμπλεκόμαστε στις εξελίξεις στην περιοχή μας και όχι μόνο με τη σχολαστικότητα ενός δεξιοτέχνη σκακιστή στο διάβασμα…»
Ο ρόλος της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα
Δηλώνοντας ότι η στάση της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει εκτιμηθεί από όλο τον κόσμο, ο κ. Ερντογάν είπε, «Η Τουρκία έχει αναλάβει το ρόλο μιας βασικής χώρας στη λύση αυτής της κρίσης με την ισορροπημένη και δίκαιη στάση της από την πρώτη μέρα. Δεν πήδηξε στο πολεμικό βαγόνι κάποιου. Εκτός από τη διαδικασία της Κωνσταντινούπολης, όπου συγκεντρώσαμε τα αντιμαχόμενα μέρη γύρω από το ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά, προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση στις συγκρούσεις και να σταματήσουμε την αιματοχυσία μέσω των ανταλλαγών κρατουμένων και της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας», είπε.
Μπορούμε να λύσουμε όλα τα θέματα με όλους
Όπως επεσήμανε ενώπιον των Τούρκων διπλωματών, «δεν έχουμε προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με κανέναν, ειδικά με τους γείτονές μας. Είμαστε έτοιμοι και έτοιμοι να συναντηθούμε και να μιλήσουμε με όλους, να συναντηθούμε με αμοιβαία βήματα, σε ένα κοινό σημείο».
Εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του να διατηρηθεί η θετική ατζέντα που καθιέρωσαν πρόσφατα με τις χώρες της περιοχής, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την κατεύθυνση στη Σύνοδο των Ηγετών της G20 και στα Ηνωμένα Έθνη. Γενική Συνέλευση, στην οποία θα παραστούν τον Σεπτέμβριο.
Τονίζοντας ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς με τον τουρκικό και τον ισλαμικό κόσμο, ο κ. Ερντογάν απευθύνθηκε στους πρεσβευτές ζητώντας τους να δώσουν έμφαση στις οικονομικές σχέσεις με τις χώρες στις οποίες είναι διαπιστευμένοι : «Θα πρέπει να αυξήσετε τις πρωτοβουλίες σας για την προώθηση των τουρκικών προϊόντων, την εξεύρεση νέων αγορών…»