Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προτίθεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού πριν από το τέλος της θητείας του, διορίζοντας νέο απεσταλμένο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.
Ο κ. Κόμπος ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Γκουτέρες μετέφερε την πρόθεσή του να αναζωογονήσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης των δύο στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο Γκουτέρες είπε ότι θα ορίσει έναν απεσταλμένο για την επανέναρξη των συνομιλιών, εφόσον αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της Τουρκίας.
Δεν ξεκαθαρίζει ο Ερντογάν
Ο κ. Κόμπος δήλωσε ότι τα μηνύματα μέχρι στιγμής από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν είναι διφορούμενα. Εξέφρασε επίσης, προβληματισμό για τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται δέσμη αντιμέτρων.
Σημείωσε ότι η διπλωματία της Κύπρου σε επίπεδο ΕΕ ωθεί τον κ. Γκουτέρες προς το συμπέρασμα ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, τα πιθανά κίνητρα για την Τουρκία από την ΕΕ και η προοπτική ενός Ευρωπαίου απεσταλμένου για τις συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν σηματοδοτήσει νέα δυναμική. Σημείωσε, επίσης, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ότι ο ΓΓ των ΗΕ “είναι πεπεισμένος για τις προθέσεις της πλευράς μας και για αυτό αναμένει απαντήσεις από την άλλη πλευρά”.
Το ιδανικό σενάριο
Δήλωσε, επίσης, ότι ο διορισμός ενός Ευρωπαίου απεσταλμένου μαζί με έναν εκπρόσωπο του ΟΗΕ θα ήταν ιδανικός για την επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με βάση το προηγούμενο πλαίσιο των έξι σημείων του Γκουτέρες. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται επίσης, στις εξελίξεις λόγω των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων.
Ωστόσο, ο δρόμος προς τα εμπρός παραμένει ασαφής χωρίς σαφή σημάδια προθυμίας από την Τουρκία να εμπλακεί εκ νέου εποικοδομητικά σε μια διευθέτηση του Κυπριακού.
Αναμένουμε συμβολή από πολλούς
Ερωτηθείς αν ζήτησε κάτι συγκεκριμένο ο κ. Γκουτέρες από την ε/κ πλευρά, ο ΥΠΕΞ είπε ότι αναμένει από όλα τα μέρη να προβούν σε ενέργειες που δεν θα δημιουργούν αρνητικό κλίμα ή τετελεσμένα. “Αυτό είναι σημαντικό διότι οτιδήποτε συμβεί σε Βαρώσι, ΑΟΖ ή νεκρή ζώνη θα φέρει αντιστροφή του κλίματος”, τόνισε ο κ. Κόμπος.
(ΚΥΠΕ/ΝΣΤ/ΓΒΑ)