Ο Διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, αν και τυγχάνει ακατανόητης προστασίας, τελικώς θα κάτσει στο σκαμνί του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ως κατηγορούμενος για πειθαρχικά παραπτώματα. Δεν είναι γνωστό το κατηγορητήριο, αλλά αναμένεται πως σε αυτό θα περιλαμβάνεται η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Αν όχι, τότε σημαίνει πως έχει αποφασιστεί να γίνει μια διαδικασία τύπου, «στάχτη στα μάτια», ώστε να κοπάσουν οι αντιδράσεις για την απροθυμία άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον του, στη βάση του πορίσματος Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.
Τηην πειθαρχική δίωξη αποφάσισε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Προκοπίου – Κουκκίδου, παρά το ότι η προκάτοχος της Στέφη Δράκου, είχε δείξει απροθυμία να κινήσει διαδικασίες μετά τις καταγγελίες κατά του τότε Διοικητή της ΥΚΑΝ.
Εκ των πραγμάτων, προκύπτει ένα θέμα ως προς τη σύνθεση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, αφού το ένα από τα τρία μέλη είναι Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, το οποίο ορίζει ο Γενικός Εισαγγελέας. Ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας, έχει αποφανθεί ότι, υπάρχουν λόγοι «δημοσίου συμφέροντος», που δεν επέτρεπαν την δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού. Οι ίδιοι λόγοι «δημοσίου συμφέροντος», ενδεχομένως να προβληθούν και στη πειθαρχική διαδικασία.
Το άλλο μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου θα είναι πιθανότατα ένας εκ των Βοηθών Αρχηγών της Αστυνομίας, αλλά όχι ο κ. Γ. Γεωργίου ο οποίος είναι αυτός που διενήργησε την πειθαρχική έρευνα. Δεν μπορεί επίσης να είναι ο κ. Χριστόφορος Μαυρομμάτης, ο οποίος με δημόσια ανάρτηση του στα ΜΚΔ είχε αποκαλύψει την εύνοια του προς τον Μιχάλη Κατσουνωτό, χωρίς να υποστεί καμία επίπτωση από την ηγεσία, παρά το ότι εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη ποινική έρευνα. Πιθανότατα θα είναι ένας εκ των δύο άλλων Βοηθών Αρχηγών, με την αμεροληψία της αστυνομίας να αμφισβητείται.
Θα πρέπει αν υπενθυμίσουμε ότι εκκρεμεί ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, καταγγελία για εμπλοκή νυν και πρώην αστυνομικών («ανεξάρτητων» ποινικών ανακριτών) για προσπάθεια θυματοποίησης της Α. Αριστοτέλους ώστε να ευνοηθεί ο Μ. Κατσουνωτός.
Το τρίτο μέλος, θα είναι ανώτερος υπάλληλος της Δημόσιας Υπηρεσίας, σε κλίμακα υψηλότερη από αυτή του Μιχάλη Κατσουνωτού.
Μέχρι σήμερα έχουν περάσει 14 μήνες από τις καταγγελίες της Α. Αριστοτέλους και της Α. Δημητρίου κατά του Μ. Κατσουνωτού, χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική κίνηση, πέραν της μίας έρευνας που διαδεχόταν την άλλη.
Την ίδια ώρα, η Αστυνομία έχει παραχωρήσει στον Μ. Κατσουνωτό προσωπική φρουρά για τις μετακινήσεις του αλλά και υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Επίσης φρουρείται επί 24ωρου βάσεως η οικία του.
Αντιθέτως η Α. Αριστοτέλους η οποία ισχυρίστηκε πως κινδυνεύει λόγω των καταγγελιών της, δεν φρουρείται από την Αστυνομία. Δύο δεσμοφύλακες που της είχαν παραχωρηθεί για λόγους ασφαλείας, μετά την τοποθέτηση της στην Επιτροπή για τους Εγκλωβισμένους και τους Αγνοούμενους επέστρεψαν στα καθήκοντα τους στις Φυλακές.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί, πως οι κυρίες Αριστοτέλους και Δημητρίου προτίθενται να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της μη δίωξης του Μ. Κατσουνωτού και της παρεμπόδισης τους να προχωρήσουν με ιδιωτικές ποινικές διώξεις.