Η έκρηξη στην αποθήκη της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, ενίσχυσε τα σενάρια περί εισηγήσεων από το εξωτερικό για τη διαχείριση όπλων δισεκατομμυρίων που έχει αγοράσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Η έκρηξη στην αποθήκη της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, μπορεί να μην απείλησε το αεροδρόμιο, τα F-16 και τα όπλα τους, ωστόσο δημιούργησε αμφιβολίες για την ασφάλεια των πανάκριβων πλατφορμών, επανέφερε ερωτήματα για τις υποδομές και ενίσχυσε τα σενάρια περί εισηγήσεων από το εξωτερικό για τη διαχείριση όπλων δισεκατομμυρίων που έχει αγοράσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Εισηγήσεις για διασπορά στην Κύπρο
Κάποιες πληροφορίες φέρουν γαλλικές πηγές μάλιστα να τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης διασποράς για παράδειγμα των αεροσκαφών Rafale που η «φωλιά» τους είναι στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα συστήνοντας να εξετάσει η Ελλάδα ακόμα και τη μεταστάθμευση δύο αεροσκαφών στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει βάση ικανή να δεχθεί τα Rafale, έστω και αν τα γαλλικά μαχητικά μετασταθμεύουν στο νησί κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ασκήσεων στις οποίες συμμετέχουν από κοινού Παρίσι και Λευκωσία.
Απαγορευτικές οι συνθήκες
Πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας τόνιζαν δε ότι τέτοια πρόταση δεν έχει φτάσει στην Αθήνα και δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να γίνει αποδεκτή, αφού η χώρα αγοράζει πλατφόρμες όπως τα Rafale για να τις έχει άμεσα διαθέσιμες και ποτέ στην ιστορία τα μαχητικά δεν είχαν τη βάση τους εκτός συνόρων, ακόμα και αν πρόκειται για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ακόμα και αν υποθέσει κανείς ότι εξέταζε κανείς ένα τέτοιο «παράλογο» για την Πολεμική Αεροπορία σενάριο, αυτό προϋποθέτει και το αντίστοιχο προσωπικό και τεχνικές υποδομές που θα έπρεπε να δημιουργηθούν στην Κύπρο, κάτι που επίσης χαρακτηρίζεται απαγορευτικό, με την πολυδιάσπαση, πέραν του σχεδιασμού που υπάρχει να χαρακτηρίζεται και ως μη ενδεδειγμένη πρακτική και από άποψη οικονομίας προσωπικού και δυνάμεων.
Οσοι γνωρίζουν τον σχεδιασμό, επιμένουν ωστόσο ότι η έκρηξη στην 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο κατέδειξε την ανάγκη της σχολαστικής εφαρμογής των πρωτοκόλλων που αφορούν στις υποδομές, όσον αφορά την κατασκευή τους από την αρχή, τη συντήρησή τους στη συνέχεια, για τη φύλαξη και την ασφάλεια όλων ανεξαιρέτως των οπλικών συστημάτων, τονίζοντας πως μπορεί τα έργα αυτά να μη συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και να μη διαφημίζονται όπως οι αγορές, ωστόσο είναι το ίδιο ίσως ακόμα και λίγο πιο σημαντικά ώστε πλατφόρμες δισεκατομμυρίων να είναι λειτουργικές και σε ετοιμότητα. Προστατευμένες ακόμα και από ένα «τυχαίο γεγονός», όπως μια πυρκαγιά.
Πηγή: In.gr