Η Mitsubishi Jisho Design με έδρα το Τόκιο έφτιαξε ένα τεϊοποτείο από υλικά με βάση τα υπολείμματα τροφίμων στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.
Οι αρχιτέκτονες Takaaki Fuji, Hiroya Inage και De Yuan Kang από τη Mitsubishi Jisho Design σχεδίασαν το τεϊοποτείο για την έκθεση Time Space Existence που πραγματοποιείται από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο κατά τη διάρκεια της φετινής Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2023.
Το τεϊοποτείο ονομάστηκε Veneti-An – ένας συνδυασμός των λέξεων Venetian και An, που σημαίνει μια μικρή καλύβα στα ιαπωνικά και χρησιμοποιείται συχνά σε ονόματα τεϊοποτείων.
Σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους επισκέπτες ένα μέρος για να ζήσουν μια ιαπωνική τελετή τσαγιού και να σκεφτούν πώς συνδέονται μεταξύ τους οι άνθρωποι μετά την πανδημία του Covid.
«Ο σκοπός αυτής της έκθεσης είναι να εξερευνήσει, να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν», είπε ο De Yuan Kong. «Όλα έχουν να κάνουν με τη δημιουργία συνομιλιών».
Ανάγκη για νέα υλικά
Το σπίτι του τσαγιού χτίστηκε από διάφορα υλικά που κατασκευάστηκαν από υπολείμματα τροφίμων, όπως κατακάθι καφέ και ζυμαρικά, τα οποία είναι κοινά τρόφιμα στη Βενετία.
Μαζί με 7.165 χάρτινους σωλήνες και 128 πάνελ δαπέδου από φελλό, περιλαμβάνει 74 πάνελ από αλεσμένο καφέ και 2.324 εξαρτήματα αρμών από πεταμένα ζυμαρικά. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, τα εξαρτήματα αρμών με βάση τα ζυμαρικά που παράγονται από την Fabula είναι τόσο ανθεκτικά όσο το σκυρόδεμα.
«Αισθάνομαι ότι το εξωτερικό υλικό στην αρχιτεκτονική είναι περιορισμένο», είπε ο Fuji.
«Στόχος μας είναι να εξερευνήσουμε νέες τεχνολογίες στον τομέα των κατασκευών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισχυρότερες περιφερειακές ταυτότητες και έκφραση».
Η γωνία των αντηρίδων που απαρτίζουν το περίπτερο ορίστηκε στις 45 μοίρες. Αυτό καθορίστηκε από το γεωγραφικό πλάτος της πόλης για να συνδεθεί περαιτέρω με την πόλη.
«Με την προσαρμογή του σχήματος της άρθρωσης στο γεωγραφικό πλάτος του τόπου όπου τοποθετείται, δημιουργείται μια ξεχωριστή ταυτότητα στη μορφή, καθώς και ένα τεϊοποτείο που το αφήνει ή το προστατεύει βέλτιστα από το ηλιακό φως ανταποκρινόμενο στο τοπικό περιβάλλον», είπε ο αρχιτέκτονας.
Και αδιάβροχο
Το Veneti-An είναι αδιάβροχο καθώς τα συστατικά του υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με ένα υγρό με βάση το πυρίτιο από την ιαπωνική εταιρεία παραγωγής επικάλυψης πυριτίου SilicaGen.
Η ομάδα θα μετρήσει και θα καταγράψει αλλαγές στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εξάμηνης έκθεσης, ως μέρος της έρευνάς της για αειφόρα υλικά, ανταποκρινόμενη στο γενικό θέμα της μπιενάλε – Εργαστήριο του Μέλλοντος.
Για να κατασκευάσουν το περίπτερο, οι αρχιτέκτονες συσκεύασαν τα εξαρτήματα, συνολικού βάρους 255,5 κιλών, σε επτά βαλίτσες των 87 λίτρων και τα μετέφεραν από την Ιαπωνία στην Ιταλία.
Μετά τη μπιενάλε, το τεϊοποτείο θα αποσυναρμολογηθεί και θα ξαναχτιστεί σε έπιπλα.
«Ούτε 100 τοις εκατό κατασκευασμένο ούτε 100 τοις εκατό αυτοκατασκευασμένο, είναι ένα έπιπλο που επιτρέπει την τροποποίηση και την προσθήκη μιας προσωπικής πινελιάς», είπαν οι σχεδιαστές. «Οι διαστάσεις των εξαρτημάτων καθορίστηκαν με την προϋπόθεση να μετατραπούν σε έπιπλα ή ίσως θα ήταν καλύτερο να το περιγράψουμε ως έπιπλα που μετατράπηκαν σε τεϊοποτείο μόνο για τη διάρκεια της έκθεσης».
Το σπίτι του τσαγιού βρίσκεται στους κήπους Marinaressa δίπλα σε ένα πρωτότυπο στέγασης έκτακτης ανάγκης από σκυρόδεμα που αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Norman Foster και το Holcim ως μέρος της έκθεσης Time Space Existence.
Η ομαδική έκθεση παρουσιάζει έργα αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και καλλιτεχνών από 52 διαφορετικές χώρες σε χώρους σε όλη την πόλη.