Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

ΤΟ ΜΠΟΥΡΤΖΙ, ΤΟ ΝΗΣΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Επισκέψιμο ως μνημείο πολιτισμού και αναψυχής θα είναι από αύριο το φρούριο Μπούρτζι του Ναυπλίου για όσους βρεθούν για τις διακοπές τους στο Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές.

Σημειώνεται ότι το έργο του ΥΠΠΟ περιελάμβανε εκτεταμένη συντήρηση και αποκατάσταση όλων των αυθεντικών τμημάτων του φρουρίου. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επισκευή και ανακατασκευή σε όλα τα λειτουργικά τμήματα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων του φρουρίου (δάπεδα, τοίχοι, κλίμακες, κουφώματα, κιγκλιδώματα, χρωματισμοί, φωτισμός ανάδειξης) και ριζική ανακαίνιση όλων των δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρική εγκατάσταση, θέρμανση, ψύξη, τηλεπικοινωνία).

Στους προμαχώνες δημιουργήθηκαν μικρός εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο και διατηρήθηκε η παλαιά χρήση του μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου. Οι παραπάνω χώροι θα λειτουργήσουν για το κοινό το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στην παρούσα πρώτη φάση της λειτουργίας του οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στους εξωτερικούς χώρους του μνημείου.

Στα βόρεια κτήρια εγκαταστάθηκαν βοηθητικές χρήσεις και εξασφαλίσθηκαν συνθήκες πρόσβασης από ΑΜΕΑ με κατασκευή ανελκυστήρα που επιτρέπει την προσπέλαση του βασικού επιπέδου του Φρουρίου. Στο εσωτερικό του νότιου πύργου, διατηρήθηκε η διαρρύθμισή του ως δωμάτιο ξενοδοχείου και αποκαταστάθηκε η επίπλωσή του και ο κινητός του εξοπλισμός, ως στοιχείο προβολής της παλαιότερης χρήσης του φρουρίου.

Και λίγη ιστορία

Αν σταθείς στο μόλο του λιμανιού του Ναυπλίου και κοιτάξεις προς τη θάλασσα θα δεις το Μπούρτζι απέναντί σου, στα 400 μέτρα μακρυά, επάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Η ονομασία του προέρχεται απο την τουρκοαραβική γλώσσα και σημαίνει “νησί-φρούριο” όπου είναι το σήμα κατατεθέν μαζί με το κάστρο του Παλαμηδίου για το Ναύπλιο.

Οι Ενετοι το αποκαλούσαν “Castello dello soglio” και το λιμάνι “Porto di cadena”, λιμάνι της αλυσίδας, διότι κάθε βράδυ άπλωναν απο τον προμαχώνα πέντε αδέλφια στην Ακροναυπλία (γνωστή και ως Ιτς Καλέ την εποχή εκείνη) μέχρι το Μπούρτζι μία αλυσίδα και έκλειναν το λιμάνι για ασφάλεια, ενώ οι τούρκοι αργότερα το περιέβαλαν με την “πορπέλα”, ένα υποθαλάσσιο φράγμα απο πέτρες ώστε να μην είναι δυνατή η προσέγγιση απο μεγάλα πλοία.

Κατά την αποχώρηση του Μαχμούτ πασά οι ενετοί οχύρωσαν το νησί των Αγίων Θεοδώρων με πύργο και τοποθέτησαν πυροβόλα όπου μαζί με τα κανόνια του προμαχώνα πέντε αδέλφια διασφάλιζαν την πόλη του Ναυπλίου απο τη θάλασσα. Η πρώτη οχύρωση στο Μπούρτζι έγινε το 1473 απο τον ενετό αρχιτέκτονα Antonio Gambello υπό την επίβλεψη του Pasqualigo.

Οπως αναφέρει το cityofnafplio κατά την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης οι Έλληνες αποκαλούσαν το Μπούρτζι ως “Καστέλλι” ή “θαλασσόπυργο”. Η κατάλυψη του κάστρου έγινε στις 18 Ιουνίου του 1822 απο 50 οπλοφόρους και 150 πυροβολητές με αρχηγό τους Χανέκ, Άνερμαν, Άστιγξ και Δημήτρη Καλλέργη υπο της διοίκηση του γάλλου ταγματάρχη Φ. Γκιουρντέν όπου κανονιοβολούσε το Ναύπλιο απο το Μπούρτζι και κατάφερε να ματαιώσει τον ανεφοδιασμό των τούρκων απο αγγλικό πλοίο.

Αργότερα έγινε το κέντρο της άμυνας των Ελλήνων απο την επιδρομή του Ιμπραήμ με φρούραρχο τον Δημήτρη Σαχτούρη. Μετά την απελευθέρωση το 1826 στο Μπούρτζι κατέφυγε η Ελληνική κυβέρνηση δύο φορές για να γλυτώσει απο τον εμφύλιο του έθνους της εποχής.

Από φυλακή σε ξενοδοχείο

Το Μπούρτζι έπαψε να χρησιμοποιήται ως κάστρο μετά την έλευση του βασιλιά Γεωργίου Α’ και με εντολή του το 1865 αφοπλίστηκε και έγινε τόπος διαμονής των δημίων της γκιλοτίνας.

Οι δήμιοι ήταν κατάδικοι και μισητοί απο τους κατοίκους του Ναυπλίου έτσι λόγω της κατακραυγής απαγορευόταν η έξοδός τους απο το Μπούρτζι παρά μόνο κατά την διάρκεια των εκτελέσεων και με αναγκαστική συνοδεία αστυνομικών.

Τη δεκαετία του 1930 ο γερμανός αρχιτέκτονας Schaeffer σχεδίασε και μετέτρεψε το κάστρο σε ξενοδοχείο με αποτέλεσμα οι επεμβάσεις να αλλιώσουν αισθητά το μνημείο.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου το Ναύπλιο βομβαρδίστηκε με αποτέλεσμα να επιφέρει ζημιές και στο Μπούρτζι. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο επισκευάστηκε και λειτούργησε ως πολυτελές ξενοδοχείο το οποίο εκμεταλλευόταν ιδιώτης και φιλλοξένησε διάσημες προσωπικότητες έως το 1970.

Info
Η είσοδος έως και τις 17 Αυγούστου θα είναι δωρεάν, ενώ από την επομένη, 18 Αυγούστου, το μνημείο θα λειτουργεί με εισιτήριο.
🕘 Ωράριο λειτουργίας Μπούρτζι Ναυπλίου: καθημερινά, Δευτέρα έως Κυριακή 9:00 – 20:00

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...