Σήμερα η Ευρώπη και ο Καναδάς, τιμά την ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού και του Σταλινισμού. Η 23η Αυγούστου επελέγη λόγω του συμβολισμού της αφού είναι η ημέρα κατά την οποία οι υπουργοί εξωτερικών της σταλινικής Σοβιετικής Ένωσης και της ναζιστικής Γερμανίας (Μολότοφ – Ρίμπεντροπ), υπέγραψαν το 1939 σύμφωνο μη επίθεσης και μυστικό πρωτόκολλο με το οποίο μοίραζαν σε ζώνες επιρροής την Ευρώπη. Το Σύμφωνο εφαρμόστηκε πλήρως καθώς η Πολωνία διαμελίστηκε μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης, η οποία κατέλαβε και προσάρτησε επίσης, την Λετονία, την Εσθονία και τη Λιθουανία, όπως και τη χερσόνησο της Καρελίας στη Φινλανδία. Από την άλλη η Γερμανία εισέβαλλε και κατάκτησε μαζί με την Ιταλία, άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της καθιέρωσης ημέρας μνήμης ήταν οι πολίτες των Βαλτικών χωρών, οι οποίοι βίωσαν τη γερμανική κατοχή και αμέσως μετά την Σοβιετική. Το 1989 όταν η Σοβιετική Ένωση βρισκόταν υπό κατάρρευση δύο εκατομμύρια πολίτες από τις τρεις Βαλτικές χώρες, φορώντας μαύρες κορδέλες και κρατώντας τις εθνικές σημαίες τους, έκαναν μια ανθρώπινη αλυσίδα απαιτώντας ανεξαρτησία από τη Μόσχα.
Για την ιστορία αξίζει να αναφέρει ότι η Σοβιετική Ένωση είχε υπογράψει και Σύμφωνο μη επίθεσης τον Απρίλιο του 1941 με την Ιαπωνία η οποία ανήκε στις δυνάμεις του Άξονα μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία. Η Σοβιετική Ένωση κήρυξέ τον πόλεμο στην Ιαπωνία το 1945, όταν το Τόκυο δεν μπορούσε να συνεχίσει πλέον τον πόλεμο. Έκτοτε η Σοβιετική Ένωση και τώρα η Ρωσία κατέχουν τις Κουρίλες Νήσους που αποτελούσαν ιαπωνικό έδαφος.