Το κλισέ, «μια εικόνα χίλες λέξεις», είναι πασίγνωστο, χιλιοειπωμένο και φθαρμένο. Στη περίπτωση των πολέμων, μια εικόνα μπορεί να έχει τρεις ή και περισσότερες εκδοχές. Ένα πύραυλος πέφτει και σκίζει στα δύο ένα στρατιωτικό όχημα. Αυτό είναι οφθαλμοφανές. Αυτό όμως που δεν είναι σίγουρο, είναι το ποιος έριξε τον πύραυλο και που έπεσε. Σύμφωνα με ανάρτηση που είχε κάνει ένα χρήστης του Τwitter, τρία κανάλια έδειξαν την ίδια εικόνα με τρεις διαφορετικές εκδοχές.
Η πρώτη εκδοχή, κατά τον χρήστη του Twitter, είναι από την ουκρανική τηλεόραση που λέει πως πρόκειται για ρωσικό πύραυλο. Η δεύτερη εκδοχή είναι της ρωσικής τηλεόρασης που λέει ότι είναι ουκρανικός πύραυλος. Η τρίτη εκδοχή είναι του Al Jazeera που λέει ότι είναι πύραυλος του Ισραήλ στη Γάζα.
Ποιο ήταν το συμπέρασμα του χρήστη του Twitter, που έκανε τη συγκεκριμένη ανάρτηση; Ότι οι δημοσιογράφοι είναι ψεύτες και απατεώνες και εμπαίζουν τους τηλεθεατές.
Στην πραγματικότητα ο μόνος ψεύτης και απατεώνας είναι ο χρήστης του Twitter, ο οποίος πήρε την φωτογραφία και έβαλε τρία διαφορετικά γραφικά για να επιτεθεί κατά των δημοσιογράφων, με μια «πειραγμένη» εικόνα.
Οφείλουν λοιπόν όλοι οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να είναι προσεκτικοί, όταν υιοθετούν μια «είδηση», όταν την αναρτά κάποιος άγνωστος, ο οποίος δεν είναι δημοσιογράφος και ουδείς μπορεί να διαπιστώσει την ταυτότητα και την εγκυρότητα του.
Για την ιστορία να πούμε ότι, πρόκειται για ρωσικό πύραυλο που έπληξε ένα κινητό κέντρο διοίκησης του ουκρανικού στρατού, στο χωριό Dmytrivka, χωρίς να εκραγεί. Το συμβάν είναι πραγματικό και καταγράφηκε το 2014, όταν η Ρωσία είχε ξεκινήσει την πρώτη φάση της εισβολής της στην ανατολική Ουκρανία, χρησιμοποιώντας δήθεν εθελοντές.
Άλλες φωτογραφίες, από άλλες γωνίες αποδεικνύουν, ότι το συμβάν με τον πύραυλο είχε γίνει θρύλος, καθώς θεωρήθηκε θαύμα, με αποτέλεσμα να μετατραπεί «αξιοθέατο» το οποίο επισκέπτονταν ακόμα και πολίτες για να φωτογραφηθούν.
Κ.Ε