Μήπως ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε τη φύση στις γκρίζες πόλεις μας, ώστε να μας βοηθήσει να περιορίσουμε τις αστικές πλημμύρες; Όταν ο αρχιτέκτονας Kongjian Yu παρουσίασε για πρώτη φορά αυτή την ιδέα – εδώ και χρόνια – γιορτάστηκε στη Δύση (αλλά ως εκεί) και αγνοήθηκε στην πατρίδα του την Κίνα. Μέχρι που μια καταστροφική πλημμύρα το 2012 έπληξε το Πεκίνο και ανάγκασε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δώσουν μια ευκαιρία στην πράσινη ιδέα του… Ίσως ήρθε η ώρα και η Δύση να αρχίσει να υιοθετεί την ιδέα του Yu, με τις φονικές πλημμύρες να σαρώνουν πια, όλο και πιο συχνά τις ευρωπαϊκές χώρες…
Από την μια η άσφαλτος εμποδίζει το φιλτράρισμα (και τη διήθηση στο έδαφος του νερού της βροχής, ενώ οι δρόμοι γίνονται χαράδρες σέρνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους χωρίς σταματημό καθώς οι υπόνομοι (της αποχέτευσης) καταρρέουν. Όπως «φωνάζει» ο Yu είναι απαραίτητο να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση χρησιμοποιώντας πορώδη υλικά, εκτός από τη δημιουργία αστικών περιοχών με βλάστηση και διαπερατά πεζοδρόμια ικανά να συλλέγουν και να φιλτράρουν τη βροχή.
Ο Yu επικρίνει μεγάλο μέρος της σύγχρονης υποδομής της Ασίας ότι βασίζεται σε ιδέες που εισάγονται από την Ευρώπη, οι οποίες, όπως λέει, δεν ταιριάζουν στο κλίμα των μουσώνων σε μεγάλο μέρος της ασιατικής ηπείρου. Αν και τώρα πια με την αύξηση των θερμοκρασιών ούτε στην Ευρώπη φαίνεται να ταιριάζουν.
Ο Yu επισημαίνει τις πρόσφατες πλημμύρες που έχουν προκαλέσει όλεθρο σε πολλές ασιατικές πόλεις, οι οποίες, όπως λέει, προκαλούνται από αυτή την αρχιτεκτονική αναντιστοιχία. «Δεν υπάρχει καθόλου ανθεκτικότητα», λέει ο Yu για τις υποδομές από σκυρόδεμα και χάλυβα των μεγάλων πόλεων και τη χρήση σωλήνων και καναλιών για τη διοχέτευση του νερού. «Αυτά είναι άχρηστα, θα αποτύχουν και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν».
Τι προτείνει
Ο Yu προτείνει τη χρήση φυσικών πόρων ή «πράσινων υποδομών» για τη δημιουργία πόλεων ανθεκτικών στο νερό. Αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας αλλαγής μεταξύ των επαγγελματιών του σχεδιασμού τοπίου και των πολιτικών μηχανικών προς τη μεγαλύτερη συνεργασία με το φυσικό περιβάλλον.
Με τη δημιουργία μεγάλων χώρων για τη συγκράτηση του νερού στα κέντρα των πόλεων – όπως πάρκα και λίμνες – τα όμβρια ύδατα μπορούν να συγκρατηθούν στο χώρο, συμβάλλοντας στην αποφυγή πλημμυρών, λέει. Η υποδομή σφουγγαριών επίσης, θεωρητικά, προσφέρει τρόπους για να διαρρεύσει το νερό και να επαναφορτίσει τα υπόγεια ύδατα για περιόδους ξηρασίας.
«Η ιδέα μιας πόλης σφουγγαριών είναι να ανακάμψει, να δώσει περισσότερο χώρο στο νερό», είπε ο Yu.
Ποιος είναι ο Yu
O Yu είναι ιδρυτής και πρύτανης της Σχολής Αρχιτεκτονικού Τοπίου του Peking University, είναι διευθυντής του αρχιτεκτονικού γραφείου Turenscape κι έγινε γνωστός ώς ο άνθρωπος που επανέφερε στον σύγχρονο σχεδιασμό τα αρχαία συστήματα ύδρευσης της Κίνας. Στη διαδικασία αυτής της αναβίωσης μετέτρεψε πολλές βιομηχανοποιημένες πόλεις της Κίνας σε πράσινα αστικά κέντρα.