Ανεβάζει τους τόνους το ΑΚΕΛ για τη Γραμματεία Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου. Μιλούν για «Παραυπουργικό Συμβούλιο» και «θεσμική εκτροπή». Βλέπουν κενά στη Δημόσια Υπηρεσία από την απόσπαση 12 υπαλλήλων και μιλούν για πειράματα και μαθητευόμενο μάγο!
Θα είναι οι ίδιοι που αν πάει καμιά στραβή στο υπουργικό θα κατηγορούν για τσαπατσουλιά και σκάνδαλα.
Επί της ουσίας τώρα, αυτό που θέλουν είναι μία Προεδρία γυμνή και χωρίς τη δυνατότητα να στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο έργο του.
Γι αυτό και είναι επίμονοι σε ότι αφορά αποσπάσεις, διορισμούς, και τώρα τη Γραμματεία Παρακολούθησης Κυβερνητικού ¨Έργου.
Λοιπόν… να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή καθώς είναι απλά και καθορίζονται στο σύνταγμα που επικαλούνται χωρίς τεκμηρίωση και αποσπασματικά.
Δεν υπάρχει καμία εκτροπή (φυσικά) από τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου γιατί αυτό, εκ του συντάγματος αποτελεί έργο του Υπουργικού Συμβουλίου. Του υπουργικού Συμβουλίου προεδρεύει ο Πρόεδρος και όχι οι υπουργοί, όπως λένε ότι όλα περνούν από το χέρι τους.
Και η ημερήσια διάταξη του Υπουργικού καθορίζεται από το Προεδρικό. Γι αυτό και ο Γραμματέας του υπουργικού είναι στην Προεδρία.
Όχι οι υπουργοί αλλά το υπουργικό είναι που κατά το σύνταγμα έχει «τη γενική διεύθυνση και τον έλεγχο της διακυβερνήσεως της Δημοκρατίας, και τη διεύθυνση της γενικής πολιτικής».
Το υπουργικό υπό την ηγεσία του Προέδρου έχει δε και «… τον συντονισμό και εποπτεία, πασών των δημοσίων υπηρεσιών», ενώ ευθύνη του υπουργικού είναι η συνολική επεξεργασία του προυπολογισμού.
Όλο αυτό το έργο και άλλα τόσα, διεκπεραιώνονται, από τις υπηρεσίες που πρέπει να υπάρχουν στο Προεδρικό. Οξύνοντας το κλίμα και μιλώντας για θεσμική εκτροπή και αφελείς παρατηρήσεις του τύπου, «θα πληρώνονται για να παρακολουθούν τους υπουργούς», δεν είναι σοβαρή πολιτική παρέμβαση. Ούτε και για καφενείο…
Ακολουθεί αυτούσια η νέα δήλωση του εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, κ. Γιώργου Κουκουμά
Θεσμική εκτροπή το παραϋπουργικό
Η απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία ενός παραϋπουργικού συμβουλίου από δημόσιους υπαλλήλους που θα επιβλέπουν το έργο των Υπουργών συνιστά θεσμική εκτροπή. Οι Yπουργοί έχουν αρμοδιότητες προσδιορισμένες στο Σύνταγμα και λογοδοτούν στον Πρόεδρο ενώ για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου ορίστηκε Υφυπουργός παρά τω Προέδρω. Επιπρόσθετα, τονίζουμε ότι οι νέες αυτές αποσπάσεις στο Προεδρικό δημιουργούν αλυσιδωτά άλλα κενά στη δημόσια υπηρεσία. Σε τελική ανάλυση, αυτές οι φαεινές ιδέες δεν πληρώνονται από το οικογενειακό βαλάντιο του Προέδρου αλλά με δημόσιο χρήμα, με τα λεφτά δηλαδή των φορολογούμενων πολιτών.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πειραματίζεται σαν μαθητευόμενος μάγος με τους θεσμούς. Την καλούμε να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της για τη δημιουργία παραϋπουργικού συμβουλίου. Οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα.