Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Μετά τη  σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου,  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έγινε «μια εποικοδομητική, ωφέλιμη, ουσιαστική συζήτηση για την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να ευχαριστήσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους πολιτικούς αρχηγούς και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πολύ εποικοδομητική τους στάση.

Όπως ανέφερε «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε ενδελεχή ενημέρωση ως προς τους χειρισμούς σε σχέση με την προσπάθεια μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και ενόψει της μετάβασης του στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», σημείωσε δε ότι «ο Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έχει καταστεί σαφές ότι η πλευρά μας, η Κυπριακή Δημοκρατία, ο ίδιος ο Πρόεδρος, είμαστε έτοιμοι για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί».

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε, επίσης, σε σχέση με τα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα και τους διπλωματικούς έγκαιρους χειρισμούς για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή διεθνή κινητοποίηση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «οι πολιτικές δυνάμεις αναγνώρισαν τους ορθούς χειρισμούς της Κυβέρνησης, του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Υπουργού Εξωτερικών προς κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, τη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θέτει σε πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους το πλαίσιο και επαναβεβαιώνει τη στήριξη του ΣΑ στο συμφωνημένο πλαίσιο, στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, αλλά και την ανάγκη για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, θέση που και ο Πρόεδρος έχει υπογραμμίσει κατ΄επανάληψη και στον ΓΓ των ΗΕ.»

Τέλος συζητήθηκε το μεταναστευτικό και ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την πορεία, την εξέλιξη, τις δράσεις και τις επόμενες ενέργειες τις οποίες η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει. Αυτό που έχει καταστήσει σαφές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση, σύμφωνα και με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που ολιστικά θα αντιμετωπίζει το ζήτημα.

Όπως είπε ο κ. Λετυμπιώτης , «αυτό που βλέπουμε τους τελευταίους τέσσερεις μήνες, για πρώτη φορά στα ιστορικά που υπάρχει το Μεταναστευτικό, είναι η ανατροπή των αριθμών, οι αναχωρήσεις να είναι περισσότερες από τις αφίξεις για πρώτη φορά, να εξετάζεται διπλάσιος αριθμός αιτήσεων σε μηνιαία βάση από ό,τι πέρσι, 1800 αιτήσεις τον μήνα αντί 1000.

Εκείνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις, , είναι όπως προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν το νομοσχέδιο για σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, που θεωρούμε είναι αυταπόδεικτο από τις διαδικασίες που έχουν τροχοδρομηθεί ότι θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ριζική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Σε ό΄τι αφορά τα φαινόμενα βίας που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, επεσήμανε ότι «κοινή άποψη όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, είναι προφανές και κατηγορηματικό ότι μέσα από φαινόμενα βίας, μέσα από επεισόδια πρόκλησης υλικών ζημιών και θέτοντας σε κίνδυνο ζωές, δεν μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα. Η βία φέρνει βία και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε όλοι μαζί».

Ερωτηθείς για το θέμα της Πύλας και αν είμαστε κοντά σε κάποια συμφωνία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει κάποια κατάληξη. Βρισκόμασταν και βρισκόμαστε σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη. Το πλαίσιο το έχει θέσει το ΣΑ μέσα από την ομόφωνη Δήλωση του και αυτό είναι να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί για ανατροπή του καθεστώτος της νεκρής ζώνης. Αυτό είναι ξεκάθαρο και μέσα από τη Δήλωση του ΣΑ, να διασφαλιστούν οι όροι εντολής της ειρηνευτικής δύναμης, να αποτραπεί η επέκταση της κατοχής από το κατοχικό καθεστώς».

Πρόσθεσε ότι πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί που έθεταν ως στόχο την ανατροπή του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, την αμφισβήτηση των όρων εντολής της ειρηνευτικής δύναμης και την επέκταση της κατοχής, σημειώνοντας ότι «αυτά δεν τα συζητούμε ούτε εμείς ούτε το ΣΑ».

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που αφορούν τους Τουρκοκύπριους θα ανακοινωθούν πριν από τη Γενική Συνέλευση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα το αποφασίσει αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα έχουν τύχει τελικής επεξεργασίας και αφορούν τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητα των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τα όσα συνέβησαν στη Χλώρακα και σε παρατήρηση ότι ακούστηκαν φωνές για να υπάρξουν παραιτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η απόφαση για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι συνταγματική εξουσία του Προέδρου.

«Εμάς αυτό που μας απασχολεί και έχουμε θέσει ως στόχο είναι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, είναι η επιβολή του νόμου μέσα από τα συντεταγμένα όργανα ευνομούμενης πολιτείας», είπε.

«Θα αναμέναμε και θα ελπίζαμε όλοι, αυτή τη στιγμή να κατευθυνόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και να μη θέταμε ως προτεραιότητα τις παραιτήσεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις επαφές του Προέδρου στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει αρκετές επαφές στη Νέα Υόρκη. Και μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα δοθεί στη δημοσιότητα».

Πρόσθεσε ότι «η Γενική Συνέλευση έχει τεθεί ως ορόσημο όχι μόνο τώρα, αλλά διαχρονικά. Ήταν ένα ορατό, μεγάλο, σημαντικό ορόσημο, ιδιαίτερα τώρα που ο Πρόεδρος έχει αναλάβει μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια με τα πρόσφατα αποτελέσματα στη συμπερίληψη των Συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναμένουμε και τη μετάβαση του στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει πολύ σημαντικές επαφές».

Ερωτηθείς για τις επαφές Γιένκα στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση μέχρι στιγμής, είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι αφού πρώτα αναφερθεί στον ΓΓ των ΗΕ, θα προκύψει ενημέρωση πριν τη μετάβαση του Προέδρου στη Νέα Υόρκη ή κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του».

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...