Το τελευταίο διάστημα η Ε.Ε. έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις σχέσεις της με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που άρχισαν τελικά με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία μετά από χρόνια καθυστέρησης και με τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, όλα αυτά θα φαινόταν μη ρεαλιστικά ακόμα και για τους «πρωτοπόρους» της πολιτικής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έβλεπε αυτή την εταιρική σχέση ως εναλλακτική λύση στη διεύρυνση.
«Η διεύρυνση είναι και πάλι ψηλά στην ατζέντα, αλλά σε ρητορικό επίπεδο. Έχουμε νέες κινήσεις έχουμε συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις για τη νέα προσέγγιση σχετικά με τη διαδικασία της διεύρυνσης αλλά πρακτικά δεν υπάρχει πρόοδος σε σχέση με την ενδυνάμωση της δημοκρατίας στα Δυτικά Βαλκάνια, διαπραγματευόμαστε ακόμα με βάση την ίδια προσέγγιση, επομένως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη πρέπει να εστιάσει περισσότερο την προσοχή τους στα Δυτικά Βαλκάνια_» επισημαίνει στο euronews η Γιοβάνα Μάροβιτς, πρώην αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μαυροβουνίου.
20 χρόνια μετά από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας μια σημαντική διπλωμαιτκή πρωτοβουλία, προσκάλεσε στην Αθήνα τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων1για να συζητήσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής.
«_Η Ελλάδα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης ανεξάρτητα από το ότι η γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αρνητική. Επομένως περιμένουμε περισσότερη υποστήριξη από την Ελλάδα με αυτή την έννοια όχι από την άποψη των κερδών από αυτή την διαδικασία αλλά την κατανόηση της θέσης του να μην μπορείς να ανταποκριθείς στα κριτήρια αλλά να θέλεις να είσαι μέλος του ευρωπαϊκού μπλοκ εξαιτίας της πολιτικής κρίσης_», τονίζει επίσης η κ. Μάροβιτς.
Πάντως στην πρόσφατη ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο όραμα για τη διεύρυνση και υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκό μπλοκ θα μπορούσε να λειτουργήσει και με τριάντα και πλέον μέλη.