Το ΑΚΕΛ δικαίως θεωρεί πως έφτασε ο κόμπος στο χτένι με τις συγκρούσεις των δύο κορυφαίων θεσμών, του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή. Καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να πάρει πρωτοβουλία για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση και να διασφαλίσει ότι κάθε θεσμός επιτελεί την αποστολή του».
Αυτό το τελευταίο με τον θεσμό και την αποστολή του, είναι σαφέστατα μία σπόντα για τον Ελεγκτή που όντως έχει εδώ και καιρό υπερβεί τα εσκαμμένα, τόσο με ότι θεωρεί ότι αποτελεί αρμοδιότητα του όσο και με τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντα του. Πολύ δε περισσότερο με την αδυναμία του να διαβουλευτεί με όποιον έχει διαφωνήσει μαζί του, γεγονός που απαξιώνει τον θεσμό που κλήθηκε να υπηρετήσει
Λείπει βεβαίως κάτι από την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ. Σωστά καλείται να αναλάβει πρωτοβουλία ο Πρόεδρος αλλά… προς ποια κατεύθυνση; Και επί πλέον όλοι γνωρίζουν ότι για να λυθούν ζητήματα αυτού του χαρακτήρα, δεν αρκεί η παρέμβαση του Προέδρου. Απαιτούνται δηλαδή πολιτικές διεργασίες πολύ πιο δραστικές από μία «παρέμβαση του Προέδρου». Απαιτείται η ευρεία συναίνεση της Βουλής για αλλαγές στο σύνταγμα που θα εκσυγχρονίζουν και τους δύο θεσμούς καθότι:
Α. Δεν νοείται πλέον κανένας από τους δύο – Εισαγγελέας και Ελεγκτής- να διορίζονται μέχρι συνταξιοδοτήσεως. Τα μειονεκτήματα αυτής της λογικής είναι πολλαπλάσια των πλεονεκτημάτων. Να καθοριστεί περιορισμένος αριθμός θητειών και για τους δύο.
Β. Δεν νοείται πλέον σε ότι αφορά την Ελεγκτική Υπηρεσία ο προσωποπαγής χαρακτήρας του ενός και μόνου. Το ΑΚΕΛ στο παρελθόν είχε εισηγηθεί την υιοθέτηση το θεσμού του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Γνωρίζουμε ότι και στον ΔΗΣΥ υπάρχει ευρεία σύγκλιση για τη στήριξη αυτής της πρότασης. Καιρός τα δύο μεγάλα κόμματα να συντονιστούν και να προωθήσουν αυτό που ξέρουμε ότι συμφωνούν.
Γ. Είναι επίσης ώριμες πλέον οι συνθήκες για διάκριση του θεσμού του δημοσίου κατηγόρου από τον θεσμό του νομικού συμβούλου της Κυβέρνησης, που αφορά τον Γενικό Εισαγγελέα. Πρόκειται άλλωστε και για σύσταση της GRECO.
Όλα αυτά δεν μπορεί να συζητιούνται στο κενό. Ο Πρόεδρος να αναλάβει την ως οφείλει την πρωτοβουλία αλλά και η Βουλή να συμβάλει με μία σε βάθος δημιουργική συζήτηση. Υπάρχουν για πρώτη φορά οι συνθήκες, με μία ολοκληρωμένη παρέμβαση να λυθούν ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο για χρόνια.