Διατροφικές διαταραχές, θέματα ψυχικής υγείας, τοξικές συμπεριφορές… Αυτά ανακάλυψε το BBC μιλώντας με πάνω από 50 πρώην χορευτές της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού και της Σχολής Μπαλέτου του Έλμχερστ, που φοίτησαν μεταξύ 2004 και 2022. Και τα δύο σχολεία ωστόσο αμφισβητούν τις καταγγελίες εναντίον τους…
Η Έλεν Έλφικ, 30 ετών σήμερα, πέρασε πέντε χρόνια στη σχολή του Έλμχερστ, αλλά το όνειρό της ήταν να κερδίσει μια θέση στην ομάδα μπαλέτου στη Βασιλική Ακαδημία Χορού. Τα κατάφερε και ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2009, όταν ήταν 16 ετών. Οι πρώτες δύο εβδομάδες ήταν μαρτυρικές. Η δασκάλα της την έκανε να ντρέπεται για το σώμα της.
Την έβαλε μπροστά από έναν καθρέφτη και της είπε «Αν είχα ένα μαχαίρι, αυτό θα έκοβα» και της έδειξε την περιοχή του μηρού της. Και μετά το ένα τρίτο της γάμπας της.
Η πρώην μαθήτρια περιέγραψε ότι αισθανόταν ντροπή και άρχισε να μισεί το σώμα της. Σύντομα άρχισε να έχει διατροφική διαταραχή. Είχε και στο παρελθόν, όταν ήταν στην σχολή του Έλμχερστ, αλλά η εμπειρία της στη Βασιλική Ακαδημία Χορού την τσάκισε. «Δεν νομίζω ότι συνήλθα ποτέ» από αυτό, είπε στο BBC.
Η Έλεν λέει ότι εξακολουθεί να έχει ψυχολογικό τραύμα που την κάνει να αισθάνεται ότι κάτι πάει λάθος με το σώμα της.
«Αν σου λένε ότι δεν είσαι αρκετά καλός, είσαι άχρηστος, συνεχώς αυτό μπορεί να είναι ένα σχόλιο που θα οδηγήσει σε διατροφική διαταραχή» είπε η ψυχολόγος Γκάιλ Στάροκ.
Η Έλεν συνέχισε να χορεύει επαγγελματικά για τέσσερα χρόνια. Τώρα αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού. «Μήπως είμαι από τις τυχερές επειδή είχα αυτή την καριέρα; Ίσως. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω προβλήματα που θα πρέπει απλώς να βρω κάποιον τρόπο για να τα αντιμετωπίσω.».
Μαζί με την Έλεν και άλλες πρώην μπαλαρίνες θα κινηθούν νομικά για ανάλογες περιπτώσεις.
Τι λέει η Βασιλική Ακαδημία Χορού;
Σε ανακοίνωσή της, η Βασιλική Ακαδημία Χορού ανέφερε πως «Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ευτυχία και τη διαρκή ευημερία των μαθητών μας». Πρόσθεσε, δε, ότι σαν σχολή βελτιώνεται διαρκώς και καινοτομεί προκειμένου να προστατεύσει την υγεία και την ευημερία των χορευτών της.
Σημείωσε ακόμα, ότι όταν προκύπτουν ζητήματα έχει «καλά εδραιωμένες διαδικασίες για να διασφαλίσουμε ότι αντιμετωπίζονται γρήγορα». Πρώην χορευτές είπαν ότι υπάρχει μια μακροχρόνια «τοξική» κουλτούρα body shaming και bullying σε δύο από τις πιο διάσημες σχολές μπαλέτου του στη Βρετανία.
Η Βασιλική Ακαδημία Χορού στο Λονδίνο είναι μια από τις πιο διάσημες στον κόσμο και έχει «βγάλει» μια σειρά από διάσημους χορευτές, όπως η Μαργκότ Φοντέιν. Ο βασιλιάς Κάρολος είναι ο πρόεδρός της σχολής. Η σχολή μπαλέτου Elmhurst στο Μπέρμιγχαμ είναι επίσης διάσημη και υπό την αιγίδα της βασίλισσας Καμίλα.
“Κατέληξα στο νοσοκομείο”
Η Χάριετ Ρόιλ ήταν 13 ετών όταν ξεκίνησε στο Έλμχερστ. Οδηγήθηκε σε τόσο ακραία απώλεια βάρους, που αναγκάστηκε να νοσηλευτεί ενώ υπήρχε έντονη ανησυχία ακόμα για το αν θα καταφέρει να επιζήσει.
Η Χάριετ, η οποία είναι τώρα 22 ετών, είπε η πτωτική της πορεία της ξεκίνησε μετά από μια αξιολόγηση που της έγινε και της είπαν ότι έπρεπε να δουλέψει περισσότερο πάνω στην αερόβια φυσική της κατάσταση. Η ίδια θεωρεί ότι αυτό ήταν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα για να χάσει βάρος.
Η 22χρονη Χάριετ ήταν στο νοσοκομείο για επτά μήνες με ανορεξία. Έχασε πολύ βάρος και στην επόμενη αξιολόγησή της τέσσερις μήνες αργότερα, η σχολή την επαίνεσε γιατί «έκανε όλα όσα την είχαν συμβουλέψει να κάνει».
Η απώλεια βάρους της συνεχίστηκε και στις διακοπές και σύντομα ήταν εκτός ελέγχου. Η μητέρα της Χάριετ είπε ότι η υπερβολική απώλεια βάρους της κόρης της δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στο στάδιο όπου έπρεπε να παρέμβει και να πει στη σχολή μπαλέτου ότι δεν θα φοιτά πλέον εκεί και θα την πάρει σπίτι. Η Χάριετ δεν επέστρεψε ποτέ στο Έλμχερστ.
Σε μια δήλωση, η σχολή μπαλέτου είπε ότι προάγει την «καλή σωματική και ψυχική υγεία» και αναλαμβάνει δράση κάθε φορά που «εντοπίζονται ζητήματα». Έχει μια «σύγχρονη προσέγγιση διδασκαλίας» αλλά επισήμανε ότι τα σχολικά αρχεία «διαφέρουν σε ορισμένες σημαντικές πτυχές» από τα λεγόμενα όσων καταγγέλλονται.
ΠΗΓΗ: BBC