Πρακτικές, που όλοι νόμιζαν πως είχε αφήσει πίσω της η Ρωσία, με τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, επαναφέρει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αυτή τη φορά εισάγει ως «μάθημα» στα σχολεία την στρατιωτική εκπαίδευση των μαθητών άνω των 16 ετών, με τίτλο: «Βασικές Αρχές Ασφάλειας και Άμυνας της Πατρίδας».
Οι μαθητές, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της χώρας, θα διδάσκονται πώς να χειρίζονται ένα Καλάσνικοφ, διάφορες χειροβομβίδες αλλά και αυτοάμυνα. Οι μαθητές θα διδάσκονται επίσης χειρισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ένας τομέας που θεωρείται ολοένα και σημαντικότερος στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας που συμβούλευσε το υπουργείο Παιδείας για το περιεχόμενο του μαθήματος.
Την διδασκαλία του μαθήματος θα αναλάβουν βετεράνοι της εισβολής στην Ουκρανία!
Ήδη έχει ιδρυθεί ένα κέντρο το οποίο θα προετοιμάζει τους βετεράνους της εισβολής, να διδάσκουν στους έφηβους μαθητές το νέο μάθημα ασφάλειας και άμυνας, κάτι που εκλαμβάνεται ως μια ακόμα ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής του στρατού στη ρωσική κοινωνία.
Ο υπουργός Παιδείας της Ρωσίας, Σεργκέι Κραβτσόφ φέρεται να είπε στο πρακτορείο TASS ότι φέτος ιδρύθηκε «ένα κέντρο (….) όπου θα επανεκπαιδεύονται δάσκαλοι-βετεράνοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και όσοι έχουν λάβει μέρος σε μάχες» ώστε να διδάσκουν στη συνέχεια τους μαθητές.
Το περασμένο Ιούλιο ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι θέλει οι βετεράνοι να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 133.000 άνθρωποι έχουν χαρακτηριστεί βετεράνοι του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που σημαίνει ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους λαμβάνουν μια σειρά οικονομικών και άλλων παροχών.
Η Μόσχα αναθεώρησε το σχολικό πρόγραμμα αφότου ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία.Τα νέα σχολικά βιβλία περιέχουν μια αναθεωρημένη ερμηνεία της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης, της εποχής του Βλαντίμιρ Πούτιν και των λόγων που οδήγησαν στην εισβολή στην Ουκρανία. Ουσιαστικά ξαναγράφεται η ιστορία στη βάση του αφηγήματος Πούτιν, ο οποίος και μέσα από τα σχολικά βιβλία φιλοδοξεί να καταστεί «σύμβολο» της πατρίδας, τα πρότυπα της προσωπολατρείας επί Ιωσήφ Στάλιν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ