Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα την αυτοδιάλυσή της καθώς και τη διάλυση όλων των θεσμών της από την 1η Ιανουαρίου 2024, μια εβδομάδα μετά την επιτυχημένη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και έπειτα από 30 χρόνια συγκρούσεων.
Σε διάταγμα του ηγέτη αυτού του θύλακα, του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, ανακοινώνεται η διάλυση «όλων των κυβερνητικών θεσμών και των οργανώσεων (…) την 1η Ιανουαρίου 2024» και αναφέρεται πως, κατά συνέπεια, «η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) παύει να υφίσταται».
Οι Αρμένιοι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέστησαν την περασμένη εβδομάδα και μέσα σε 24 ώρες μια στρατιωτική ήττα που τους ανάγκασε να συνθηκολογήσουν έναντι του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας από την οποία είχαν αποσχισθεί όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ, πριν από περισσότερο από τριάντα χρόνια.
Στο διάταγμα για τη διάλυση της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, ο αυτονομιστής ηγέτης υπογραμμίζει πως, μόλις γίνουν γνωστοί οι όροι της επιστροφής της περιφέρειας υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, οι κάτοικοι και οι πρόσφυγες θα μπορέσουν «να λάβουν ατομικά την απόφαση να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».
Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από τους “Αρμένιους κατοίκους” φεύγουν μαζικά “να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους”.
Ενώ 70.500 Αρμένιοι σύμφωνα με το Γερεβάν έχουν αφήσει ήδη πίσω τους τον θύλακα το Μπακού δηλώνει έτοιμο να οργανώσει επίσκεψη του ΟΗΕ στην περιοχή, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Αρμένιος Πρωθυπουργός “Νικόλ Πασινιάν ξέρει απολύτως πως οι Αρμένιοι κάτοικοι εγκαταλείπουν το Καραμπάχ με τη θέλησή τους”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο αρνούμενο ότι έχει κάνει οποιονδήποτε εκβιασμό.
“Είναι προσωπική απόφασή τους που δεν έχει καμία σχέση με αναγκαστική μετανάστευση. Αν ορισμένοι Αρμένιοι κάτοικοι δεν θέλουν να ζήσουν υπό τους νόμους του Αζερμπαϊτζάν, δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε να το κάνουν”, πρόσθεσε.
“Αντιθέτως, καλούμε τους Αρμένιους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αποτελέσουν μέρος της πολυεθνικής κοινωνίας του Αζερμπαϊτζάν”, διευκρίνισε.
Σε εκείνους που αποφάσισαν να παραμείνουν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ έχει υποσχεθεί “εγγυημένα” δικαιώματα και το Μπακού προτείνει να οργανώσει επιτόπια επίσκεψη του ΟΗΕ.
Όμως δεκάδες χιλιάδες Αρμένιοι έχουν ήδη φύγει φοβούμενοι αντίποινα μέσω της μοναδικής οδικής διαδρομής που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, που ξανάνοιξε την Κυριακή από το Μπακού έπειτα από μήνες αποκλεισμού.
Ο Αρμένιος Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι διεξάγει “εθνική αποκάθαρση” εκτιμώντας πως δεν θα υπάρχουν πλέον Αρμένιοι στον θύλακα των 120.000 κατοίκων “τις επόμενες ημέρες”.
Το Κρεμλίνο “δεν βλέπει λόγο” για την έξοδο των Αρμενίων
Εξάλλου το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει τον λόγο για την έξοδο των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ που βρίσκεται σε εξέλιξη, απορρίπτοντας ντε φάκτο τις κατηγορίες για εθνική αποκάθαρση που διατύπωσε η Αρμενία εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.
«Δεν μπορούμε να πούμε ποιος είναι ένοχος (για την έξοδο), επειδή δεν υπάρχουν άμεσοι λόγοι για τέτοιες ενέργειες», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Ωστόσο, οι κάτοικοι εκφράζουν την επιθυμία να φύγουν από την περιοχή του Καραμπάχ (…) και το πιο σημαντικό είναι πως εκείνοι που έλαβαν αυτή την απόφαση να μπορούν να το κάνουν σε καλές συνθήκες», πρόσθεσε.
Το Κρεμλίνο περιορίστηκε εξάλλου να «σημειώσει» την ανακοίνωση της αυτοδιάλυσης από την 1η Ιανουαρίου 2024 της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μιας περιοχής με κυρίως αρμενικό πληθυσμό που αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν και την οποία νίκησε στρατιωτικά το Μπακού την περασμένη εβδομάδα μέσα σε 24 ώρες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης πως οι Ρώσοι ειρηνευτές στο Καραμπάχ παρέχουν βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής, απαντώντας σε ερώτηση, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αρμενία.
Προφυλακίσθηκε ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ο πρώην ηγέτης του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στον οποίο ζουν κυρίως Αρμένιοι και ο οποίος είχε αποσχισθεί από το Αζερμπαϊτζάν, τέθηκε σε προσωρινιή κράτηση τεσσάρων μηνών από το Αζερμπαϊτζάν, μια απόφαση η οποία καταδικάσθηκε αμέσως σήμερα από το Γερεβάν, το οποίο κατήγγειλε «παράνομες συλλήψεις».
Ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, ένας επιχειρηματίας, τραπεζίτης και φιλάνθρωπος που ηγήθηκε του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Νοέμβριο 2022 ως τον περασμένο Φεβρουάριο, κατηγορείται για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλα εγκλήματα, σύμφωνα με την αζερική υπηρεσία κρατικής ασφαλείας.
Ο Βαρντανιάν κατηγορείται επίσης ότι δημιούργησε μια παράνομη ένοπλη οργάνωση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που παρουσιάσθηκε από την υπηρεσία αυτή, η οποία δημοσιοποίησε ένα βίντεο που δείχνει τον κατηγορούμενο με χειροπέδες να συνοδεύεται από πράκτορες των αζέρικων δυνάμεων ασφαλείας.
Ο Βαρντανιάν, ο οποίος έχει γεννηθεί το 1968, μπορεί να καταδικαστεί για τα εγκλήματα αυτά σε ποινές που μπορεί να φθάσουν τα 14 χρόνια κάθειρξης.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε σήμερα έκκληση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων του πρώην ηγέτη του Ναγκόρνο Καραμπάχ ο οποίος έχει προφυλακισθεί από το Αζερμπαϊτζάν.
«Θα πρέπει τα δικαιώματα του Ρούμπεν Βαρντανιάν και κάθε άλλου προσώπου που κρατείται να γίνουν πλήρως σεβαστά και να προστατευθούν», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία σε σύντομη δήλωση που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Καλούμε τις αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν τον σεβασμό των δικαιωμάτων σε μια ομαλή διαδικασία και σε μια δίκαιη δίκη, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.
Ο Αζέρος Πρόεδρος Αλίεφ επισκέφθηκε πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ
Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ επισκέφθηκε την πόλη Τζαμπραγίλ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προκειμένου να επιθεωρήσει τις κατασκευαστικές εργασίες που γίνονται εκεί, ανέφερε σήμερα η προεδρία, μερικές ημέρες αφότου οι δυνάμεις του Μπακού ανέκτησαν τον έλεγχο της ορεινής περιοχής με μια επίθεση αστραπή.
Η προεδρία δεν διευκρίνισε πότε έγινε το ταξίδι, όμως φαίνεται πως είναι η πρώτη επίσκεψη του Αλίεφ στο Καραμπάχ.
Η Τζαμπραγίλ είχε καταληφθεί από αρμενικές δυνάμεις στα χρόνια του 1990 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά επανήλθε υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν στη διάρκεια ενός σύντομου πολέμου το 2020.