Χιλιάδες κάτοικοι του διαφιλονικούμενου θύλακα προσπαθούν να περάσουν στην Αρμενία όπου έχουν καταφύγει τουλάχιστον 13.000 Αρμένιοι μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Γερεβάν, μία εβδομάδα μετά την αστραπιαία επιχείρηση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Πρέπει να ακολουθήσουν τον διάδρομο του Λατσίν, τον μόνο δρόμο που οδηγεί από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Αρμενία και άνοιξε και πάλι την Κυριακή από το Αζερμπαϊτζάν έπειτα από μήνες αποκλεισμού.
Σύμφωνα με το Παρίσι, ο ξεριζωμός χιλιάδων πολιτών ξεδιπλώνεται «υπό το συνένοχο βλέμμα της Ρωσίας», που είχε αναπτύξει το 2020 μια δύναμη διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή αυτή.
«Διαπιστώνουμε μια πολλή ανησυχία μια μαζική αναχώρηση Αρμενίων που πραγματοποιείται υπό το συνένοχο βλέμμα της Ρωσίας», δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζάντρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου. Υπενθύμισε πως το Παρίσι καθιστά «πλήρως υπεύθυνο το Αζερμπαϊτζάν για την τύχη του αρμενικού πληθυσμού».
Η Ρωσία ήταν ο ανάδοχος μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που έθεσε τέλος στις εχθροπραξίες το 2020 και ανέπτυξε από τότε ειρηνευτική δύναμη, η οποία δεν εμπόδισε την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον των Αρμενίων της περιοχής.
Το Μπακού αναζητεί αυτουργούς «εγκλημάτων πολέμου» μεταξύ των Αρμένιων προσφύγων
Το Αζερμπαϊτζάν αναζητεί πιθανούς αυτουργούς «εγκλημάτων πολέμου» μεταξύ των χιλιάδων Αρμένιων προσφύγων που φεύγουν από τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε πηγή της κυβέρνησης του Μπακού.
«Το Αζερμπαϊτζάν έχει την πρόθεση να δώσει αμνηστία στους Αρμένιους μαχητές που έχουν καταθέσει τα όπλα στο Καραμπάχ. Ομως, όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στο Καραμπάχ πρέπει να μας παραδοθούν», δήλωσε η πηγή εξηγώντας για ποιον λόγο οι άνδρες σε μάχιμη ηλικία φιλμάρονται από κάμερες στο τελευταίο σημείο ελέγχου πριν εγκαταλείψουν τον θύλακα.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, κάποτε σοβιετικές δημοκρατίες, συγκρούσθηκαν στην πρώτη σύρραξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από το 1988 έως το 1994 (30.000 νεκροί) και το φθινόπωρο του 2020 (6.500 νεκροί).
Κατά τον πρώτο πόλεμο διαδραματίσθηκαν μεγάλες σφαγές αμάχων. Το Σάββατο, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν την πόλη του Χοτζάλι, όπου εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αρχές της δεκαετίες του 1990 κατά την κατάληψή της από τις δυνάμεις των αρμένιων αυτονομιστών.
Την περασμένη εβδομάδα, οι αυτονομιστικές δυνάμεις, αποδυναμωμένες από την ήττα του 2020, παραδόθηκαν μέσα σε 24 ώρες έπειτα από την επίθεση των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 200 άνθρωποι, σύμφωνα με την Αρμενία.
Στους 125 οι νεκροί από την έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων
Στους 125 ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη και την πυρκαγιά που σημειώθηκε σε δεξαμενή καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την Δευτέρα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax Azerbaijan επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Αρμενίας.
Τα πτώματα εκείνων που σκοτώθηκαν από την έκρηξη μεταφέρθηκαν στην Αρμενία, διευκρίνισε το πρακτορείο.
Η έκρηξη της Δευτέρας, τα αίτια της οποίας δεν έχουν διευκρινιστεί, σημειώθηκε σε έναν δρόμο κοντά στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ.
Οι ΗΠΑ καλούν το Αζερμπαϊτζάν να προστατεύσει τους Αρμένιους
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ προσθέτοντας ότι ο Αλίεφ είπε πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική δράση.
Η Ουάσινγκτον κάλεσε τον επικεφαλής της αζερικής διπλωματίας η χώρα του να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των αμάχων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να επιτρέψει εκεί την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), Σαμάνθα Πάουερ, στην αρμενική πρωτεύουσα Γερεβάν, κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν “να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός και να λάβει συγκεκριμένα βήματα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των αμάχων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ”.
Η Πάουερ, η οποία παρέδωσε νωρίτερα στον Αρμένιο πρωθυπουργό επιστολή υποστήριξης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως η χρήση βίας από το Αζερμπαϊτζάν ήταν απαράδεκτη και πως η Ουάσινγκτον εξετάζει μια κατάλληλη απόκριση.
Ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων ως επείγουσα βοήθεια των ΗΠΑ για το Καραμπάχ.
Κάλεσε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ να τηρήσει την υπόσχεσή του να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων κατοίκων του θύλακα, να ανοίξει και πάλι πλήρως τον διάδρομο Λατσίν που συνδέει την περιοχή με την Αρμενία και να αφήσει να περάσει η παράδοση βοήθειας και μια διεθνής αποστολή επιτήρησης.
Ο Αλίεφ έχει δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσει την ασφάλεια των Αρμενίων του Καραμπάχ αλλά είπε πως η σιδηρά πυγμή που επέδειξε έστειλε την ιδέα της ανεξαρτησίας της περιοχής στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Το Μπακού «δεν θα χρησιμοποιήσει βία» για να δημιουργήσει διάδρομο προς το Ναχιτσεβάν
Το Αζερμπαϊτζάν δεν σκοπεύει να αναλάβει στρατιωτική δράση για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς τον θύλακα του Ναχιτσεβάν μέσω της Αρμενίας, διαβεβαίωσε σήμερα ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου προέδρου.
Η στρατιωτική επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας, κατά την οποία οι Αζέροι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ πυροδότησε φόβους στην Αρμενία ότι ο Μπακού μπορεί να χρησιμοποιήσει βία για να δημιουργήσει έναν «διάδρομο» προς το Ναχιτσεβάν. Όμως ο Χικμέτ Χατζίεφ, ο σύμβουλος του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, είπε ότι το Μπακού θέλει μόνο να δημιουργήσει συγκοινωνιακές συνδέσεις μέσω της Αρμενίας, κάτι που, όπως είπε, θα ωφελούσε και τις δύο χώρες αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
«Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει στρατιωτικούς στόχους για τα εδάφη της Αρμενίας, αυτό είναι (…) εκτός της ατζέντας του Αζερμπαϊτζάν» είπε στο πρακτορείο Reuters. «Η πρότασή μας προς την Αρμενία αφορά την κατασκευή γραμμών συνδεσιμότητας, διαδρόμων μεταφοράς, με πολύ ειρηνικό τρόπο», πρόσθεσε.
Χθες ο Αλίεφ, στη συνάντηση που είχε στο Ναχιτσεβάν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαινίχθηκε τη δημιουργία ενός τέτοιου χερσαίου διαδρόμου με τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν θα αποκτούσε απευθείας σύνδεση με τη στενή σύμμαχό του, την Τουρκία.
Ένα κανάλι στο Telegram που συνδέεται με τους Αρμένιους του Καραμπάχ και αποκαλείται «Δημοκρατία του Αρτσάχ» χαρακτήρισε «δυσοίωνες» τις δηλώσεις του Αλίεφ. «Ο νέος στόχος του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας είναι το Σιούνικ (η επαρχία της νότιας Αρμενίας από την οποία θα περνούσε ένας τέτοιος διάδρομος). Ήδη, το διακηρύσσουν ανοιχτά. Οι προετοιμασίες του πολέμου είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε το κανάλι αυτό.
ΕΕ καλεί Μπακού για το μέλλον των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα από το Αζερμπαϊτζάν να αναλύσει το «όραμά» του για το μέλλον των Αρμενίων που ζουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες Ευρωπαίοι, Αρμένιοι και Αζέροι αξιωματούχοι.
Στην ανακοίνωσή της η ΕΕ υπογραμμίζει ότι «είναι αναγκαία η διαφάνεια και η πρόσβαση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και των αξιωματούχων που είναι αρμόδιοι για την επιτήρηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αλλά και ότι θέλει «περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το όραμα του Μπακού για το μέλλον των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν».
Στη σημερινή συνάντηση οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης αν είναι ο κατάλληλος χρόνος για να συναντηθούν οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των «27» που θα διεξαχθεί στις 5 Οκτωβρίου στην Ισπανία.
Πριν από την επίθεση των Αζέρων, η ΕΕ κατέβαλε προσπάθειες για να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών.
Οι εκπρόσωποι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συζήτησαν επίσης σήμερα «πιθανά συγκεκριμένα μέτρα» για να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ τους, όπως η οροθέτηση των συνόρων, η ασφάλεια και άλλα ανθρωπιστικά θέματα.
Η ΕΕ αυξάνει την ανθρωπιστική της βοήθεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Η ΕΕ αυξάνει την ανθρωπιστική της βοήθεια στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε 5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαική Επιτροπή.
Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ ενισχύεται, ως απάντηση στις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν από την κρίση. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη τροφίμων και έλλειψη πρόσβασης σε ηλεκτρισμό και νερό εντός του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η κλιμάκωση της σύγκρουσης και η επακόλουθη κατάπαυση του πυρός αναμένεται να πυροδοτήσουν μαζική έξοδο ανθρώπων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία, ενώ περίπου 13.500 πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει τα σύνορα.
Η ανθρωπιστική χρηματοδότηση των 5 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει 500.000 ευρώ υποστήριξης έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και 4,5 εκατομμύρια ευρώ νέα χρηματοδότηση, η οποία θα βοηθήσει τους εκτοπισμένους από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία και τους ευάλωτους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους χιλιάδες που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ειδικά καθώς έρχεται χειμώνας. Η ΕΕ εντείνει δραστικά την ανθρωπιστική της βοήθεια στην περιοχή για να παράσχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη, τόσο εντός του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ όσο και σε άτομα που έχουν εκτοπιστεί στην Αρμενία. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συντονίσει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες επιτόπου για να βοηθήσει τους ανθρώπους που πλήττονται από αυτή τη σύγκρουση».
Συμπεριλαμβανομένης της νέας χρηματοδότησης που ανακοινώθηκε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παράσχει περισσότερα από 25,8 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020. Στο ξέσπασμα της σύγκρουσης του 2020 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Επιτροπή απάντησε αμέσως με 6,9 ευρώ εκατομμύρια σε ανθρωπιστική στήριξη για την αντιμετώπιση των αναγκών των πιο ευάλωτων μεταξύ των αμάχων που πλήττονται άμεσα από τις εχθροπραξίες.
ΠΗΓΗ: Euronews