Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

H INΔΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΕΣΩ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Στο πλαίσιο της διάσκεψης των G20 που πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία εμπορικού διαδρόμου, στο πλαίσιο του οποίου θα συνδεθεί η Ινδία, η Μέση Ανατολή και η Ευρώπη με μία ποικιλία υποδομών, μεταξύ των οποίων και την κατασκευή σιδηροδρόμου που θα συνδέσει τον Περσικό Κόλπο και την Μεσόγειο, διασχίζοντας τα ΗΑΕ, την Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και θα καταλήγει στις ισραηλινές μεσογειακές ακτές.

Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τη χώρα μας καθώς, η Κύπρος αποτελεί τον πρώτο ευρωπαικό προορισμό εισόδου των ινδικών προιόντων στην ΕΕ. Έχει δε σημασία να υπενθυμίσουμε πως μόλις πρόσφατα κατά την τριμερή σύνοδο Κύπρου- Ελλάδας- Ισραήλ, αποφασίστηκε να προσκληθεί στο μέλλον και η Ινδία. Όλες αυτές οι εξελίξεις όπως φαίνεται είναι με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών και των ΗΠΑ.

Ιστορική συμφωνία

Το εγχείρημα χαρακτήρισε ως «μία συμφωνία τεράστιας σημασίας» ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατά την ανακοίνωσή του. Παράλληλα, με δηλώσεις του, χαιρέτισε το νέο αυτό πρότζεκτ ο οικοδεσπότης της διάσκεψης των G20, Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο σχεδιασμός κοινών επιδιώξεων και οραμάτων αποτελεί εγγύηση ότι ο νέος εμπορικός διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης θα καταστεί κοινός φάρος συνεργασίας, καινοτομίας και συλλογικής προόδου».

Με τον ίδιο ενθουσιασμό χαρακτήρισε τον σχεδιαζόμενο νέο εμπορικό διάδρομο ως «ιστορική εξέλιξη» και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ αναφερόμενη ειδικότερα στην κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ Περσικού Κόλπου και Μεσογείου ως μία ευκαιρία «να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης κατά 40%».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, σχολιάζοντας ειδικότερα την εξέλιξη στα διεθνή ΜΜΕ, διευκρίνισε ότι «η κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ Κόλπου-Μεσογείου που θα διασχίζει εδάφη της Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ δεν προλέγει απαραίτητα ότι επίκειται εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών», τονίζοντας ωστόσο ότι «είναι πολύ σημαντικό πως το Ισραήλ θα συμμετέχει σε αυτόν τον σχεδιασμό».

Τόνισε μάλιστα ότι, πέραν της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, στο νέο σιδηροδρομικό δίκτυο θα περιλαμβάνονται και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων τα ΗΑΕ, η Ιορδανία και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πιστεύουμε ότι, πέραν του ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει μεταμορφωτικό χαρακτήρα, καθαυτό μεταμορφωτικό είναι το όραμα που καλείται να πραγματώσει», πρόσθεσε ο Σάλιβαν. 

Αρχίζει ο σχεδιασμός

Στο νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο αναφέρθηκε και ο Άμος Χόκσταϊν, ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Μπάιντεν, αρμόδιος για την ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών. Ο Χόκσταϊν σε δηλώσεις του στα διεθνή ΜΜΕ έδωσε γενικά στοιχεία για το επικείμενο χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του πρότζεκτ. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι κατά του ερχόμενους μήνες θα συναντηθούν κοινές ομάδες εργασίας των συνεργαζομένων κρατών για να καθορίσουν το τελικό χρονοδιάγραμμα των επαφών τους για την πορεία του έργου.

Σύμφωνα με τον Χόκσταϊν, το πρώτο στάδιο θα έχει στόχο την χαρτογράφηση των υποδομών που θα πρέπει να κατασκευαστούν και με ποιον τρόπο θα διασυνδεθούν σε πρακτικό επίπεδο οι υπάρχουσες υποδομές των χωρών που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Εντός του ερχομένου έτους, πρόσθεσε ο Χόκσταϊν, θα έχει συγκεκριμενοποιηθεί το πρότζεκτ της δημιουργίας του εμπορικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, ώστε να είναι δυνατή η εκπόνηση μελέτης χρηματοδότησης και έναρξης κατασκευής των απαιτουμένων υποδομών, που θα περιλαμβάνουν – πέραν της αύξησης των εμπορικών συναλλαγών – και τον τομέα της ενέργειας.

Απάντηση στην Κίνα

Όπως σχολιάζει η ινδική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Times of India, που καλύπτει τις εργασίες της διάσκεψης των G20 στο Νέο Δελχί, η ανάπτυξη του νέου εμπορικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης εκλαμβάνεται από τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς τους εταίρους ως ανταπάντηση στην επέκταση της οικονομικής παρουσίας της Κίνας στην περιοχή.

Από ισραηλινής πλευράς δεν έχει σημειωθεί κάποια επίσημη αντίδραση μέχρι στιγμής λόγω της σημερινής αργίας του Σαββάτου, που λήγει τις βραδινές ώρες απόψε. Ωστόσο, δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου κατά την διάρκεια του τελευταίου διμήνου, είχαν επαναφέρει στην επικαιρότητα παλαιότερες σκέψεις σιδηροδρομικής σύνδεσης των ισραηλινών μεσογειακών ακτών με τον Περσικό Κόλπο και κυρίως με την Σαουδική Αραβία, συνδέοντας αυτό το σενάριο με την έντονη φημολογία που φέρει το Ριάντ να πρόκειται να εξομαλύνει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Ισραήλ, στο πλαίσιο ενός νέου στρατηγικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάντως, η εκ νέου ανάδειξη της πιθανότητας σιδηροδρομικής διασύνδεσης Περσικού Κόλπου-Ισραήλ προκάλεσε επικριτικά σχόλια στην αγγλόφωνη φιλοκυβερνητική αιγυπτιακή εφημερίδα Egyptian Gazette, ως επίσης και σε άλλα αιγυπτιακά ΜΜΕ, επιρρίπτοντας ευθύνες στους Ισραηλινούς ότι επιδιώκουν την μείωση της στρατηγικής σημασίας της Διώρυγας του Σουέζ, προκειμένου να επιτύχουν την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...