Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ-ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΕΠΟΥΔΙΩΔΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Στοιχεία που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Γενικό Ελεγκτή για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα του νέου κτηρίου της Γενικής Εισαγγελίας, καταθέτει σε επιστολή της η αρχιτέκτονας που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό. Σημειώνει παράλληλα πως η ακύρωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού αλλά και άλλων με ανάλογα επιχειρήματα μικρής αξίας, οδηγεί όχι μόνο σε αύξηση του κόστους για το κράτος, αλλά και σε αδυναμία υλοποίησης έργων απαραίτητων για τον τόπο.

Τα στοιχεία…

Η αρχιτέκτονας του έργου κ.  Ελένη Παττίδη αναφέρει συγκεκρινένα πως το κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας ενός κράτους αποτελεί σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας και επιβάλλεται να έχει υψηλή αισθητική εικόνα και λειτουργικότητα αναφέρει σε επιστολή της προς τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Σημειώνει ότι «με αυτή τη λογική διέπεται και η ανέγερση κτιρίων, όπως το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, ο οποίος έτυχε πολύ διαφορετικής προσέγγισης, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου (με εμβαδό κτιρίου 30.000τ.μ.), όταν προκηρύχθηκε o αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ήταν 75 εκατομμύρια, αλλά κατακυρώθηκε στα 120.938.000 (χωρίς ΦΠΑ).

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα του έργου «το κτιριολογικό πρόγραμμα του κτιρίου της ΝΥ έγινε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων βάσει νόμου και το κτίριο είχε εμβαδό 23.300 τ.μ.», σημειώνοντας πως «ο προϋπολογισμός του κτιρίου καθορίστηκε από την αναθέτουσα αρχή στα 45 εκ. (54 εκ. με το ΦΠΑ) ένα ποσό που περιλαμβάνει την κινητή επίπλωση και την 12-ετή συντήρηση».

«Η απόκλιση από το αρχικό εμβαδό», αναφέρει στην επιστολή της, «είναι ελάχιστη (0,08%). Συγκεκριμένα πρόκειται για 1-6 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) υπέρβαση σε μικρό αριθμό γραφείων. Κρίνατε πως το πλήθος των δωματίων θηλασμού είναι υπερβολικό, ενώ χωροθετείται ένα δωμάτιο θηλασμού εμβαδού 8τ.μ. σε κάθε όροφο του κτιρίου έκτασης 1400 τ.μ.. Στο νέο κτίριο των υπηρεσιών των κοινωνικών ασφαλίσεων στην Πάφο χωροθετήθηκε ένα δωμάτιο θηλασμού σε κάθε επίπεδο έκτασης περίπου 400 Τ.μ.- 650τ.μ.. Παρόλα αυτά εσείς ασχοληθήκατε με το κτίριο της NY, το οποίο έχει πολλαπλάσιες ανάγκες. Ίδιας αντιμετώπισης από την ελεγκτική υπηρεσία έτυχε και η κουζίνα του προσωπικού, η οποία έχει εμβαδό 8-15τ.μ. σε έκταση ορόφου 1400 τ.μ.».

Σε σχέση με τον αριθμό των ορόφων, αναφέρει πως «δεν τίθεται πρόβλημα», καθώς το Τμήμα Δημοσίων Έργων βασίστηκε στις υποδείξεις του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και ο σχεδιασμός έγινε με βάσει τις πρόνοιες του εν ισχύι Σχεδίου Ανάπτυξης από το ΤΠΟ.

Όπως σημειώνει στην επιστολή της «τόσο το ΤΠΟ όσο και o Δήμος Λευκωσίας εκπροσωπήθηκαν στην κριτική επιτροπή αξιολόγησης των συμμετοχών στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και ψήφησαν για την επιλογή του 1ου βραβείου», συμπληρώνοντας πως «το κτίριο της N.Y. έχει ισόγειο, μηχανολογικό όροφο και 10 ορόφους και βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της εταιρείας Wargaming που έχει ισόγειο, μηχανολογικό όροφο και 11 ορόφους και το κτίριο της εταιρείας PWC που έχει ισόγειο και 10 ορόφους».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «μετά από τον σάλο που προκλήθηκε με την ακύρωση του έργου της NY, ήλθε στην αντίληψή μας ότι το έργο της Τεχνικής Σχολής Αγ. Λαζάρου στην Αραδίππου, το οποίο στην διαδικασία διορισμού μελετητών είχε προυπολογισμό 7.850.000 ευρώ, στην διαδικασία για διορισμό εργολάβου το κόστος κατασκευής του καθορίστηκε στα 33.500.000 ευρώ».

Όπως αναφέρει «το εμβαδό του κτιρίου είναι 13.500 τ.μ.» και «ενώ η κατάθεση των προσφορών των εργολάβων θα γίνει 13 Οκτωβρίου, όπως και για το κτίριο της ΝΥ, εσείς εστιάσατε στο κτίριο της NY».

«Η στρατηγική μείωση του εμβαδού του κτιρίου θα ήταν εφικτή βάσει του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που έγινε, εάν αυτό αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης με έγκαιρη εισήγησή σας στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, τουλάχιστον πριν την προκήρυξη του εργοληπτικού Design & built διαγωνισμού. Οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να γίνονται την κατάλληλη στιγμή και όχι εκ των υστέρων», λέει η αρχιτέκτονας.

Επιπροσθέτως, η κ. Παττίχη αναφέρει ότι «αντιβαίνει κάθε λογικής, οι κρατικοί φορείς να προκηρύσσουν άγονους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, οδηγώντας τους μελετητές και τους εργολήπτες στην σπατάλη πόρων, ενώ ένα τόσο σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει στα χαρτιά για επουσιώδεις λόγους».

Στοχευμένη επίθεση

Προσθέτει πως «η λογική των ‘δύο μέτρων και δύο σταθμών’, την οποία εφαρμόζετε ως Ελεγκτική Υπηρεσία στην αντιμετώπιση διαφορετικών κτιριακών αναπτύξεων και τα παραπλανητικά μηνύματα που δίνετε στα ΜΜΕ για τη σπατάλη κρατικών πόρων, μας προκαλεί αγανάκτηση και μας αποθαρρύνει ως αρχιτέκτονες και πολίτες να έχουμε εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς».

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...