Την ανάγκη αποφυγής επικίνδυνης περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 26ης και 27ης Οκτωβρίου. Επιπροσθέτως, τονίζει ότι «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι μια τραγωδία».
Λύση δύο κρατών…
Επιπλέον επισημαίνει ότι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, ενώ σημειώνει ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση – αυτό περιλαμβάνει την εξέταση των συνεπειών της για τη συνοχή των κοινωνιών μας, την ασφάλειά μας και τις μεταναστευτικές κινήσεις».
Ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «απαιτούν την άμεση προσοχή μας, χωρίς να μας αποσπούν την προσοχή από τη συνεχή υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Η ευθύνη μας είναι να παραμείνουμε ενωμένοι και συνεκτικοί και να ενεργούμε σύμφωνα με τις αξίες μας όπως κατοχυρώνονται στις Συνθήκες».
Καταδίκη των ενεργειών της Χαμάς
«Εκφράσαμε την κοινή μας θέση στη δήλωσή μας της 15ης Οκτωβρίου. Στη συνάντησή μας αναμένω να καταδικάσουμε για άλλη μια φορά με τον πιο έντονο τρόπο τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Θα επαναλάβουμε επίσης την έκκλησή μας για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Προσθέτει ότι η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρή ανησυχία. «Πρέπει να συζητήσουμε πώς να διασφαλίσουμε επειγόντως την αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την πρόσβαση στις πιο βασικές ανάγκες» σημειώνει.
Ο κ. Μισέλ αναφέρει ότι «σε σχέση με την Ουκρανία, θα συνεχίσουμε την αμέριστη υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί. Μεταξύ των διαφόρων πτυχών της βοήθειάς μας, θα ήθελα να εξετάσουμε ειδικούς τρόπους για να επιταχύνουμε την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης, την πρόοδο στα σχέδιά μας για τη χρήση των ακινητοποιημένων πόρων της Ρωσίας και να εντείνουμε τη διπλωματική μας προσέγγιση για να εξασφαλίσουμε την ευρύτερη διεθνή υποστήριξη για συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη».
Ταυτόχρονα, όπως υπογραμμίζει, στις συζητήσεις της Συνόδου θα υπάρχει ευκαιρία να δοθεί καθοδήγηση σχετικά με την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, με σκοπό την ταχεία επίτευξη συμφωνίας.
«Ακολουθώντας την αρχή ότι τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα, πρέπει να ρίξουμε μια κριτική ματιά στις πιο επείγουσες ανάγκες μας, να προσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας και να αποφασίσουμε πώς θα τις χρηματοδοτήσουμε», τονίζει.
Θα συνεχιστεί επίσης η συζήτηση για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά και θα αξιολογηθούν τα βήματα που έγιναν από την τελευταία συζήτηση στη Γρανάδα σε σχέση με το μεταναστευτικό. Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται η κατάσταση στο Σαχέλ, οι σχέσεις Πρίστινας-Βελιγραδίου και ο Νότιος Καύκασος.
Στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ στις 27 Οκτωβρίου, «θα βρεθούμε μαζί από τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup για να συζητήσουμε την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση και τον συνεχή στενό συντονισμό και τη διακυβέρνηση των μακροοικονομικών πολιτικών μας. Θα εξετάσουμε επίσης την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ένωση Κεφαλαιαγορών και την Τραπεζική Ένωση, καθώς και τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει για ένα ψηφιακό ευρώ», καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ