Στην Κύπρο καταφεύγουν οι Ισραηλινοί, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας παράλληλα πως “το νησί βρίσκεται σε απόσταση μόλις 40 λεπτών πτήσης μακριά από τη χώρα τους” και «φαίνεται ότι θα παίξει κρίσιμο γεωπολιτικό ρόλο εν μέσω αναταραχών στη Μέση Ανατολή».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Guardian το άλλοτε γαλήνιο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στην καρδιά της Λάρνακας, έγινε το ιδανικό μέρος για χιλιάδες που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι διάδρομοι και οι χώροι αναψυχής του γέμισαν πια με εκτοπισμένους, “μερικούς νέους, μερικούς ηλικιωμένους, όλοι δεμένοι από την κοινή επιθυμία να αναζητήσουν παρηγοριά σε ένα νησί που απέχει μόλις 40 λεπτά πτήσης”.

«Περίπου 1.000 άνθρωποι καταφθάνουν κάθε μέρα», είπε ο Άρι Ζέεφ Ράσκιν, ο αρχιραβίνος του νησιού. «Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν φτάσει τώρα στην Κύπρο σε αναζήτηση ψυχικής ηρεμίας από εκείνη την τρομερή μέρα», είπε σχετικά με την άνευ προηγουμένου εισβολή ισλαμιστών μαχητών με έδρα τη Γάζα.
«Υπάρχουν ανύπαντρες μητέρες, παιδιά με τραύματα, άνθρωποι που δεν αντέχουν τον ήχο των ρουκετών που πέφτουν κάθε μέρα. Τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, είτε κρεβάτι, φαγητό, προσωρινή διαμονή.”

Μακρυά από τον φόβο…
Τον μήνα που πέρασε από την έκρηξη της σύγκρουσης, όλο και περισσότερες οικογένειες έφτασαν στην Κύπρο, πολλές υποκινημένες από τον φόβο αντιποίνων στον απόηχο της άγριας αντεπίθεσης του ισραηλινού στρατού κατά της Χαμάς στη Γάζα.
«Χρειαζόμασταν να ξεφύγουμε από όλο τον θόρυβο, τους πύραυλους, τις μάχες, έτσι εγώ και οι φίλοι μου πετάξαμε για να περάσουμε πέντε μέρες στην Αγία Νάπα», είπε ο Ισραήλ Περτς, ηλικίας 23 ετών, καθώς περίμενε να επιβιβαστεί σε πτήση επιστροφής στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. «Νιώθουμε ασφαλείς εδώ».
«Στρατηγικό νησί»
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι Ισραηλινοί που τις τελευταίες εβδομάδες έχουν φτάσει στην Κύπρο.
Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την εξάπλωση της κατάστασης, «οι δυτικές πρεσβείες στη Λευκωσία, τη διχασμένη από τον πόλεμο πρωτεύουσα του έθνους, βρίσκονται επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένοντας το στρατηγικό νησί της Μεσογείου να γίνει και πάλι κόμβος εκκένωσης και νευρικό κέντρο για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το 2006, το πιο ανατολικό κράτος μέλος της ΕΕ λειτούργησε ως σημείο διέλευσης για περισσότερους από 30.000 ξένους υπηκόους που διέφυγαν από τον πόλεμο στον Λίβανο, ρόλος που επαναλήφθηκε όταν χιλιάδες κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων μεταφέρθηκαν αεροπορικώς από το Σουδάν στη χώρα νωρίτερα αυτό το έτος».
«Η Κύπρος έχει αποδειχθεί ένα ασφαλές καταφύγιο, το μάτι της καταιγίδας όταν η περιοχή αλλού φλέγεται», δήλωσε στην Guardian ο καθηγητής Hubert Faustmann, ο οποίος διδάσκει ιστορία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. «Αλλά η αλλαγή του παιχνιδιού θα μπορούσε να είναι εάν μεγάλος αριθμός προσφύγων από τη Συρία και τον Λίβανο καταφύγουν στην Κύπρο, δεν γίνουν δεκτοί από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και τελικά κολλήσουν εδώ. Ο πραγματικός πόλεμος θα μπορούσε να φέρει πραγματικό χάος στο νησί».