Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

O IDF ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΑΛ ΣΙΦΑ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΤΑ ΤΟΥΝΕΛ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Η έφοδος των ισραηλινών δυνάμεων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να «διευρυνθεί» τις επόμενες ώρες, όπως αποκάλυψε αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο ραδιόφωνο του Στρατού του Ισραήλ.

«Η επιχείρηση ξεκίνησε σε μικρή κλίμακα και θα διευρυνθεί ανάλογα με τις ανάγκες» είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σκεπτικό του Ισραήλ ήταν ότι θα πραγματοποιούσε την εισβολή στο Αλ Σίφα μόνο όταν ήξερε τι ακριβώς βρισκόταν εκεί και πού. «Το ίδιο συνέβη και με την έφοδο το νοσοκομείο Ραντίσι, που συνέβη μόνο όταν μάθαμε ακριβώς τι κρυβόταν στο υπόγειό του».

Υπενθυμίζεται ότι o ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι δυνάμεις του διεξάγουν «στοχευμένη» επιχείρηση «ακριβείας» εναντίον μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας.

Πριν λίγη ώρα, ο IDF ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της στοχευμένης επιχείρησης στο Αλ Σιφα παραδόθηκαν στο νοσοκομείο θερμοκοιτίδες για νεογέννητα, βρεφικές τροφές και ιατρικές προμήθειες. «Ομάδες ιατρών και αραβόφωνοι στρατιώτες βρίσκονται στο σημείο για να διασφαλίσουν ότι οι εν λόγω προμήθειες θα φτάσουν σε αυτούς που τις χρειάζονται».

Ισραηλινοί στρατιώτες ανέκριναν ανθρώπους στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους γιατρούς και ασθενείς, ενώ άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού έχουν περικυκλώσει το συγκρότημα του αλ Σίφα, δήλωσε δημοσιογράφος που βρίσκεται επί τόπου και συνεργάζεται με το AFP.

Την ώρα που ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση των αμάχων στα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι έστειλε «ιατρικές ομάδες που μιλούν αραβικά και είναι εκπαιδευμένες» για αυτού του τύπου το «περίπλοκο» περιβάλλον προκειμένου «να μη συμβεί κανένα κακό στους αμάχους τους οποίους η Χαμάς χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες».

«Δεκάδες στρατιώτες» μέσα στο νοσοκομείο

Ο υφυπουργός Υγείας της Χαμάς, ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, που βρίσκεται στο αλ Σίφα, δήλωσε στο AFP ότι «δεκάδες στρατιώτες και μέλη των ειδικών δυνάμεων» του Ισραήλ βρίσκονται «στο τμήμα επειγόντων και την υποδοχή» του νοσοκομείου, ενώ «άρματα μάχης εισήλθαν στο συγκρότημα του νοσοκομείου».

Ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να επέμβουν «αμέσως» για να τερματίσουν αυτή την επιχείρηση, τόνισε.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι, ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένοι από τον πόλεμο άμαχοι στοιβάζονται στο αλ Σίφα. Οι γιατροί και οι διεθνείς ΜΚΟ τονίζουν ότι κανείς από αυτούς δεν μπορεί να βγει από το νοσοκομείο καθώς κινδυνεύουν να γίνουν στόχος πυρών, την ώρα που μάχες μαίνονται μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστίνιων μαχητών.

Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους. Εξάλλου η παλαιστινιακή οργάνωση κρατά περίπου 240 ομήρους στη Γάζα.

Σε αντίποινα το Ισραήλ δεσμεύθηκε να «εξαλείψει» το ισλαμιστικό κίνημα και έκτοτε βομβαρδίζει ασταμάτητα την υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας. Στις 27 Οκτωβρίου ξεκίνησε και χερσαία επιχείρηση.

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί 11.320 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, εκ των οποίων 4.650 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Στη διάρκεια της νύκτας το υπουργείο επεσήμανε ότι ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε το νοσοκομείο για την πρόθεσή του να διεξαγάγει εκεί επιχείρηση.

«Θεωρούμε την κατοχή (σ.σ. όπως η Χαμάς χαρακτηρίζει το Ισραήλ), τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ πλήρως υπεύθυνες για την ασφάλεια των χιλιάδων μελών των ιατρικών ομάδων, των τραυματιών, των εκτοπισμένων στον χώρο. Προειδοποιούμε για μια σφαγή στο νοσοκομείο», υπογράμμισε.

«Ανθρώπινες ασπίδες»

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι στο νοσοκομείο αλ Σίφα στεγάζονται στρατηγικής σημασίας υποδομές της Χαμάς, την οποία κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους «σαν ανθρώπινες ασπίδες».

Το παλαιστινιακό κίνημα και το υπουργείο Υγείας της Γάζας διαψεύδουν τις κατηγορίες αυτές και έχουν ζητήσει επανειλημμένα «διεθνείς επιτροπές έρευνας» να το επισκεφθούν.

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε χθες, Τρίτη, ότι η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Τζιχάντ, μια άλλη ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, «διαθέτουν κέντρο διοίκησης και ελέγχου στο νοσοκομείο αλ Σίφα».

«Η υιοθέτηση από τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο του ψευδούς αφηγήματος της κατοχής κατά το οποίο η αντίσταση χρησιμοποιεί το ιατρικό συγκρότημα αλ Σίφα για στρατιωτικούς σκοπούς δίνει πράσινο φως στην ισραηλινή κατοχή για να διαπράξει νέες βάρβαρες σφαγές στα νοσοκομεία, με σκοπό να καταστρέψει το σύστημα υγείας της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της συνταγμένη στα αγγλικά η Χαμάς, που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Η Ουάσινγκτον δεν σχολίασε την εξελισσόμενη ισραηλινή επιχείρηση, αλλά διαβεβαίωσε ότι είναι αντίθετη «στις ανταλλαγές πυρών σε ένα νοσοκομείο όπου αθώοι άνθρωποι, αβοήθητοι άνθρωποι, άρρωστοι άνθρωποι, που προσπαθούν να λάβουν την ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη».

«Επιστρέψτε όλους τους ομήρους»

Στο μεταξύ στο Ισραήλ αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Το Φόρουμ των οικογενειών ομήρων και αγνοούμενων ζήτησε χθες το βράδυ από την ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει συμφωνία «ώστε να επιστρέψουν στο σπίτι τους όλοι οι όμηροι από τη Γάζα».

Περίπου 100 συγγενείς ομήρων, έχοντας φωτογραφίες τους τυπωμένες σε μαύρα μπλουζάκια, ξεκίνησαν μια πορεία 63 χιλιομέτρων από το Τελ Αβίβ ως την Ιερουσαλήμ και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας Πληροφοριών, συζήτησε στο Κάιρο «το θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων».

Την Κυριακή ο Νετανιάχου είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά η Χαμάς στη συνέχεια κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «διστάζει».

Με πληροφορίες από Times of Israel, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sky News

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΥΚΟΥΜΑ

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ο οποίος αρέσκεται σε καταγγελίες βασισμένες σε αερολογίες,...

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ

Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην πάθουν κακό οι άμαχοι στη Λωρίδα...

H «ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ» ΧΑΜΑΣ

Οι πληροφορίες για τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, προέρχονται κατά...