Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Ο ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ – ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ…

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Στο Τελ Αβίβ έφθασε ο Υπουργος Εξωτερικών των ΗΠΑ για να ζητήσει “συγκεκριμένα μέτρα” προκειμένου να μην πληγούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα για να εκφράσει την συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ αλλά και για να ασκήσει πίεση, καθώς συνεχίζεται η απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας όταν και εάν ηττηθεί η Χαμάς και οι τρόποι για να διασφαλιστεί ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί θα είναι επίσης βασικά θέματα της ατζέντας στο ταξίδι αυτό.

“Θα μιλήσουμε για συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κακό που προκλήθηκε στους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά στη Γάζα”, δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, το μηχανικό εργάζεται για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση υπογειων υποδομών, εκρηκτικών και άλλων απειλών για να περάσουν ανεμπόδιστα τα στρατεύματα μέσα στηνπόλη της Γάζας.

Μετά από μία συνάντηση που είχε με στρατιώτρς, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε τίποτε δεν μας σταματά παρά τις απώλειες.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν κώδωνα κινδύνου, καθώς φοβούνται ότι καμία βοήθεια δεν θα μπορέσει να φτάσει στην περικυκλωμένη πόλη και ζητούν ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

«Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός δεν είναι καν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή. Ο Ισραηλινός Στρατός βρίσκεται σε πόλεμο. Διεξάγει πόλεμο για να διαλύσει τη Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, φτάνει σήμερα στο Τελ Αβίβ και αναμένεται να προτρέψει την ισραηλινή κυβέρνηση να συμφωνήσει σε παύσεις των μαχών στη Γάζα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μια γενική κατάπαυση του πυρός αλλά μια «προσωρινή, τοπική» παύση.

Αναχωρώντας από την Ουάσιγκτον, ο Μπλίνκεν είπε ότι θα συζητήσει συγκεκριμένα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των ζημιών στους αμάχους στη Γάζα κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Η UNRWA κατηγόρησε το Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς σε τουλάχιστον 4 σχολεία, που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια, την Πέμπτη. Σκότωσε τουλάχιστον 23 ανθρώπους, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ. Παλαιστινιακές πηγές υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ συνεχίζει να βάζει βόμβες κοντά σε νοσοκομεία και άλλες αστικές εγκαταστάσεις.

Το Ισραήλ «κόβει κάθε επαφή» με τον θύλακα

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισραήλ διεμήνυσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στην επαναπροώθηση όλων των εργαζόμενων από τη Γάζα που βρίσκονταν στο έδαφός της όταν εξαπολύθηκε η επίθεση της Χαμάς στις 7η Οκτωβρίου.

Περίπου 18.500 Γαζαίοι διέθεταν άδειες εργασίας στο Ισραήλ τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το COGAT δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πόσοι ακριβώς εργαζόμενοι από τη Γάζα βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος. Ισραηλινά ΜΜΕ υπολογίζουν πως ήταν ως και 4.000.

Προειδοποιήσεις

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποίησαν σήμερα Παρασκευή ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος περιφερειακής μετάδοσης από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, προσθέτοντας ότι εργάζεται «ασταμάτητα» για να εξασφαλίσει μια ανθρωπιστική εκεχειρία.

«Καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ευρύτερο πλαίσιο και την ανάγκη μείωσης της θερμοκρασίας στην περιοχή που πλησιάζει σε σημείο βρασμού», είπε η Νούρα αλ-Κάαμπι, υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων, σε μια διάσκεψη πολιτικής στο την πρωτεύουσα, το Άμπου Ντάμπι.

«Ο κίνδυνος περιφερειακής διάχυσης και περαιτέρω κλιμάκωσης είναι υπαρκτός, καθώς και ο κίνδυνος εξτρεμιστικών ομάδων να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προωθήσουν ιδεολογίες που θα μας κρατήσουν εγκλωβισμένους σε κύκλους βίας».

Συνομιλιες Ταϊλάνδης και Ιράν

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης βρίσκεται σε επαφές με το Ιράν και άλλες κυβερνήσεις που μπορούν να επικοινωνήσουν τη Χαμάς και να συμβάλουν να απελευθερωθούν σώοι οι 23 υπήκοοι του βασιλείου που κρατούνται όμηροι από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάρνπρι Μπαχίντα-Νουκάρα σήμερα.

Ο επικεφαλής της ταϊλανδικής διπλωματίας πρόσθεσε πως εξασφάλισε τη δέσμευση της Τεχεράνης, η οποία τα τελευταία χρόνια θεωρείται πως έχει καλές σχέσεις με τη Χαμάς, πως θα βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις. Ως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Μπανγκόκ έλεγε πως οι όμηροι ήταν 22.

Τουλάχιστον 32 Ταϊλανδοί σκοτώθηκαν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ενώ γύρω στους 30.000 πολίτες της χώρας της Ασίας εργάζονταν στο Ισραήλ, μεγάλο μέρος τους στον αγροτικό τομέα, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΥΚΟΥΜΑ

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ο οποίος αρέσκεται σε καταγγελίες βασισμένες σε αερολογίες,...

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ

Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην πάθουν κακό οι άμαχοι στη Λωρίδα...

O IDF ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΑΛ ΣΙΦΑ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΤΑ ΤΟΥΝΕΛ

Η έφοδος των ισραηλινών δυνάμεων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας που βρίσκεται σε εξέλιξη...