Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ… ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ -ΤΙ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της λιβανέζικης σιιτικής ισλαμιστικής ομάδας Χεζμπολάχ, αναμένεται να απευθυνθεί στους οπαδούς του σήμερα, τα πρώτα δημόσια σχόλιά του μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η ομιλία, η οποία θα ακολουθήσει την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής (κατά τις 3 μ.μ. ώρα Κύπρου) είναι πιθανό να υποδεικνύει τις επόμενες κινήσεις της ομάδας, καθώς οι μαχητές της και ο ισραηλινός στρατός συμμετέχουν σε έντονες επιθέσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ. Αυτό έχει δημιουργήσει φόβους ότι η περιοχή θα μπορούσε να γίνει άλλο ένα μέτωπο στη σύγκρουση. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η βία έχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί …

Από τότε που η Χαμάς πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, ο Λίβανος βρίσκεται σε έξαρση, παρακολουθώντας στενά τη Χεζμπολάχ, οποία έχει εντείνει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ, το οποίο ανταποκρίνεται. Αλλά και οι δύο πλευρές προφανώς έχουν λάβει μέτρα για να αποφύγουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση και τα περισσότερα χτυπήματα έχουν περιοριστεί στη συνοριακή περιοχή. “Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει” σημειώνει το BBC.

Φόβοι για νέο μέτωπο

Η Χεζμπολάχ – η οποία, όπως και η Χαμάς, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες – είναι η μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στον Λίβανο. Αυτό σημαίνει ότι οι αποφάσεις της αντηχούν πολύ πέρα από τη βάση υποστήριξής της, και πολλοί περιμένουν με αγωνία την ομιλία του Νασράλα – οπαδοί και εχθροί.

Οι επόμενες κινήσεις του Νασράλα, όπως πάντα, παραμένουν μυστήριο. Η ομιλία του θα μεταδοθεί σε δημόσιες προβολές που διοργανώνει η ομάδα σε όλη τη χώρα και θεωρείται σημαντική στιγμή για τη Χεζμπολάχ. Έκανε το ασυνήθιστο βήμα να το ανακοινώσουν πέντε ημέρες νωρίτερα και ήδη έχουν κυκλοφορήσει δραματικά σύντομα βίντεο με τον Nασράλα, τροφοδοτώντας την προσδοκία μιας σημαντικής ανακοίνωσης.

Η οπτική… των Αμερικανών

Το CNN ανέφερε χθες ότι η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύει – προς το παρόν – ότι το Ιράν και οι δορυφόροι του «μετρούν» την απάντησή τους στη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα για να αποφύγουν την άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ, ενώ εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους αντιπάλους τους.

Αλλά οι ΗΠΑ γνωρίζουν επίσης καλά ότι το Ιράν δεν διατηρεί απόλυτο έλεγχο της ομπρέλας των δορυφόρων του – ιδιαίτερα της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ, της μεγαλύτερης και πιο ικανής από τις διάφορες ομάδες. Η Χεζμπολάχ είναι σύμμαχος της Χαμάς, της ομάδας που επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, και έχει διακηρύξει εδώ και καιρό ότι μάχεται εναντίον του Ισραήλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν βαθιά ότι η εσωτερική πολιτική της ομάδας μπορεί να προκαλέσει τη Χεζμπολάχ να κλιμακώσει τις εντάσεις που σιγοβράζουν.

Οι ΗΠΑ επίσης δεν έχουν πάντα τέλεια εικόνα στις επικοινωνίες μεταξύ του Ιράν και των διαφόρων δορυφόρων του, σύμφωνα με πηγές που είναι εξοικειωμένες με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ στην περιοχή.

Και το Ισραηλ…

Στην ερώτηση που απασχολεί την ισραηλινή κοινή γνώμη, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, δηλαδή αν ο ηγέτης της Χεσμπολάχ Χασάν Νασράλα θα ανακοινώσει την Παρασκευή νέο μέτωπο κατά των IDF, αναφέρθηκε σήμερα ο πρώην αρχηγός των Ισραηλινών Στρατιωτικών Πληροφοριών Υποστράτηγος Άμος Μάλκα στους Times of Israel.

Όταν ρωτήθηκε για την αναμενόμενη ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ το απόγευμα της Παρασκευής, ο Μάλκα δήλωσε ότι «αυτή στιγμή (στο Ισραήλ) βρισκόμαστε σε μια εστιασμένη μάχη στο νότιο μέτωπο, αλλά βλέπουμε τι συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες στα βόρεια σύνορα. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να αποφύγουμε το άνοιγμα ενός (νέου) μετώπου», σημείωσε.

«Νομίζω ότι θα προσπαθήσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην εμπλακεί σε μια ευρύτερη επιχείρηση», είπε η Μάλκα. “Ξέρετε ότι όλοι παίρνουμε υπολογισμένα ρίσκα, αλλά όταν κάνουμε ένα λάθος σε έναν ‘υπολογισμένο κίνδυνο’ γίνεται επικίνδυνο. Νομίζω ότι θα προσπαθήσει να κάνει κάτι που δεν θα παρασύρει το Ισραήλ στο να ανοίξει μέτωπο».

Ο Μάλκα δήλωσε πεπεισμένος ότι δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν να επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να κηρύξει πόλεμο στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή. «Νομίζω ότι το Ιράν έχει δημιουργήσει αυτές τις δυνατότητες για τη Χεζμπολάχ για τη στιγμή που το ίδιο το Ιράν θα τη χρειαστεί, και λιγότερο για να πληρώσει το τίμημα συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις της Χαμάς. Οι λογικές μου σκέψεις και υποθέτω και άλλων, είναι ότι το ενδιαφέρον (του Νασράλα) για το άνοιγμα ενός πλήρους μετώπου δεν είναι ψηλά (στις προτεραιότητές του), αλλά ποτέ μην λες ποτέ».

Το παιχνίδι εικασιών του Νασράλα
Πολλοί στο Λίβανο εξακολουθούν να θυμούνται τον καταστροφικό πόλεμο ενός μήνα της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ το 2006 και ανησυχούν ότι η ομάδα μπορεί να παρασύρει τη χώρα σε άλλη σύγκρουση.

Ένας από τους στόχους της Χεζμπολάχ είναι η καταστροφή του Ισραήλ, το οποίο βλέπει την ομάδα ως πιο τρομερό εχθρό από τη Χαμάς. Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο όπλων που περιλαμβάνει πυραύλους ακριβείας που μπορούν να χτυπήσουν βαθιά στο ισραηλινό έδαφος και δεκάδες χιλιάδες καλά εκπαιδευμένους, σκληραγωγημένους μαχητές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε μια απάντηση «ασύλληπτου» μεγέθους εάν η Χεζμπολάχ ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στη σύγκρουση. Και οι ΗΠΑ, που φέρεται να προέτρεψαν το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας στην ομάδα, έστειλαν δύο αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψουν την εξάπλωση της σύγκρουσης.

Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας θα ήταν καταστροφικός για τον Λίβανο και υπάρχει μικρή δημόσια υποστήριξη για αυτόν εκτός των οπαδών της Χεζμπολάχ. Η χώρα υποφέρει από χρόνια οικονομικής κρίσης και το πολιτικό αδιέξοδο την έχει αφήσει χωρίς κυβέρνηση που λειτουργεί σωστά.

Ένα άλλο σενάριο είναι η αύξηση των επιθέσεων της οργάνωσης που σηματοδοτεί ανταπόκριση στις εκκλήσεις της Χαμάς, διατηρώντας παράλληλα τις μάχες περιορισμένες στο βόρειο Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποιεί επίσης δημόσια και μη το Ιράν να μην κλιμακώσει την κατάσταση. Το Ιράν υποστηρίζει τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης», μια συμμαχία που περιλαμβάνει τη Χεζμπολάχ – τη σημαντικότερη δύναμή της – καθώς και πολιτοφυλακές στο Ιράκ, τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, τους Χούτι στην Υεμένη και τη Χαμάς.

Δεν είναι σαφές πόση άμεση επιρροή έχει η Τεχεράνη στις ομάδες, αλλά είναι απίθανο να λάβουν σημαντικές αποφάσεις χωρίς την ευλογία του Ιράν. Την Κυριακή, ο Ιρανός Πρόεδρος, Ιμπραήμ Ραίσι, δήλωσε ότι τα εγκλήματα του Ισραήλ «ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές, κάτι που μπορεί να αναγκάσει κι άλλους να αναλάβουν δράση». Η Ουάσιγκτον, πρόσθεσε, «μας ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ανταποκριτή του BBC για τη Μέση Ανατολή, Hugo Bachega, πηγή προσκείμενη στη Χεσμπολάχ, ο Νασράλα – ο οποίος είναι γνωστός για τις οργισμένες αντι-ισραηλινές και αντιαμερικανικές ομιλίες του – παρακολουθούσε όλο αυτό τον καιρό στενά την κατάσταση και παρέμενε σε συνεχή επαφή με τη στρατιωτική ηγεσία της ομάδας, παρά τη δημόσια σιωπή του. «Η Χεζμπολάχ παρακολουθεί όλες τις λεπτομέρειες», είπε η πηγή. «Κάνουν υπολογισμούς συνέχεια».

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΚΕΛ… ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι εκ μέρους του ΑΚΕΛ με αφορμή τον διορισμό του...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΣΤΙΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΤΙΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

Η ‘’Πολιτιστική Επιστημονική Ένωση Γυμναστών Κύπρου’’, με την ευκαιρία τηςκυκλοφορίας του βιβλίου του επίτιμου...

ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΛΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Ρατσιστές, σεξιστές, υπόδικοι και θαυμαστές του Χίτλερ και του Μουσολίνι μεταξύ των ομιλητών που...

ΖΗΤΟΥΝ ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ…ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος, επέλεξε να ξεκινήσει...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΥΚΟΥΜΑ

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ο οποίος αρέσκεται σε καταγγελίες βασισμένες σε αερολογίες,...

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ

Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην πάθουν κακό οι άμαχοι στη Λωρίδα...

O IDF ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΑΛ ΣΙΦΑ ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΙ ΤΑ ΤΟΥΝΕΛ

Η έφοδος των ισραηλινών δυνάμεων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας που βρίσκεται σε εξέλιξη...