Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Η ΕΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΡΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΟΡΜΠΑΝ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την Ουγγαρία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε ότι στις αρχές του επόμενου χρόνου θα πραγματοποιηθεί νέα σύνοδος κορυφής για το πακέτοοικονομικής στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 50 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία, στο οποίο μέχρι τώρα έχουν συμφωνήσει τα 26 κράτη-μέλη, εκτός από ένα.

Ο Σαρλ Μισέλ διευκρίνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί γύρω στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και πως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ομοφωνία. Εξήγησε, επίσης, ότι το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία περιλαμβάνεται στη συνολική αναθεώρηση του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού (2021-2027) στο οποίο συμφωνούν τα 26 κράτη-μέλη. Αυτό σημαίνει ότι το σημείο εκκίνησης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι λιγότερο σύνθετο, ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε πως μέχρι την επόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα υπάρχει μια «λειτουργική λύση» για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι μέχρι τότε θα γίνει προετοιμασία για εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η απόφαση σε επίπεδο «27» στην ΕΕ.

Τόνισε, επίσης, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να χορηγηθεί μια συνεκτική και αξιόπιστη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι τις επόμενες ημέρες θα εκταμιευθεί προς το Κίεβο η τελευταία δόση για φέτος, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία θα δημιουργήσει μια γέφυρα για να καλύψει το κενό έως ότου ληφθεί η απόφαση για τα 50 δισ.

Φον ντε Λάιεν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει την Ουκρανία “ό,τι κι αν συμβεί»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ θα βρει μια λύση για να βοηθήσει την Ουκρανία, μετά το βέτο που άσκησε χθες βράδυ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ ‘Ορμπαν για μια χρηματοδότηση ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ υπέρ του Κιέβου.

Μια προσεχής σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του 2024 αναμένεται να επιτρέψει την αποδέσμευση αυτής της βοήθειας. “Μέχρι τότε, θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για να εξασφαλίσουμε πως οτιδήποτε κι αν συμβεί θα έχουμε μια επιχειρησιακή λύση κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου”, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Εργαζόμαστε πολύ σκληρά, ασφαλώς, για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των 27 κρατών μελών. Όμως θεωρώ ότι είναι επίσης απαραίτητο να επεξεργαστούμε δυνητικές εναλλακτικές ώστε να διαθέτουμε μια επιχειρησιακή λύση στην περίπτωση που μια συμφωνία των 27 δεν θα είναι δυνατή”, διευκρίνισε η φον ντε Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Μακρόν: Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικής σημασίας για την Ουγγαρία και την ΕΕ, ο Όρμπαν δεν πρέπει να «καταστήσει όμηρο την ΕΕ»

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για την Ουγγαρία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να καταστήσει την ΕΕ «όμηρο».

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, παρόλο που η χώρα συνεχίζει να πολεμά τη ρωσική εισβολή, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Κίεβο λόγω του βέτο της Ουγγαρίας.

Ο Μακρόν τόνισε σε δημοσιογράφους στο τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι κατά την άποψή του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός αντιμετωπίστηκε με σεβασμό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη σύνοδο, αλλά σε αντάλλαγμα ο ίδιος ο Όρμπαν έπρεπε να σεβαστεί την ΕΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι πίστευε ότι ο Όρμπαν πρέπει να επιδείξει «υπευθυνότητα».

ΑΛΛΑ NEWS-COMMENTS

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ

Δεν ευσταθούν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ και ισχυρισμοί που αφορούν σε μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού...

ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ, ΤΙΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ ΚΑΙ ΓΕΛΑ

Τον Ιούνιο του 2023, το ΠΓ του ΑΚΕΛ, συνεδρίασε και ενέκρινε ένα κείμενο οδοδείκτη...

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Την αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, γνωστού και ως «Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο» (ΠΔΠ),...

Μία παρέμβαση από άλλη εποχή και άλλο σύστημα

Αυτή η ανακοίνωση του βουλευτή του ΑΚΕΛ,  Χρίστο Χριστοφίδη είναι πρωτοφανής και συνιστά ευθεία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΧΡ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ

Δεν ευσταθούν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ και ισχυρισμοί που αφορούν σε μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού...

ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ, ΤΙΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ ΚΑΙ ΓΕΛΑ

Τον Ιούνιο του 2023, το ΠΓ του ΑΚΕΛ, συνεδρίασε και ενέκρινε ένα κείμενο οδοδείκτη...

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

Την αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, γνωστού και ως «Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο» (ΠΔΠ),...