Το ΑΚΕΛ διαφημίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τρείς από τις τροπολογίες που κατέθεσε στον προϋπολογισμό για το 2024:
Α. Κόψιμο των κονδυλίων για το CYCLOPS
B. Κόψιμο των κονδυλίων για τα προγράμματα PESCO
Γ. Κόψιμο των κονδυλίων για στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ.
Πρόκειται για σαφέστατες αποδείξεις της αντιευρωπαικής κατεύθυνσης του κόμματος. Της αντίληψης που έχουν για τη χώρα μας ως τριτοκοσμικής και αδέσμευτης κατά τις λογικές του 1960.
Δεν τους λέει κάτι το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν 20 χρόνια μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης. Δεν το έχουν εμπεδώσει και πασχίζουν να το ανατρέψουν. Αν μπορούσαν θα το έκαναν. Το πάλεψαν με νύχια και με δόντια το 2013, όταν νόμισαν πως βρήκαν την ευκαιρία.
Μιλούν με όρους κομμουνιστικής προπαγάνδας της εποχής του ψυχρού πολέμου… τριάντα χρόνια μετά τη λήξη του ψυχρού πολέμου.
Να το κάνουμε όμως ψιλά για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν τι είναι αυτά που θέλει να καταργήσει και πολεμά το ΑΚΕΛ:
Α. Το CYCLOPS(Cyprus Center for Land, Open-seas and Port Security)
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό κέντρο στη Λάρνακα, ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του οποίου όλα τα έξοδα για την ανέγερση και εξοπλισμό πλήρωσαν οι ΗΠΑ.
Στο CYCLOPS ,αναπτύσσονται συνεργασίες σε διάφορους ΜΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ασφαλείας όπως τελωνειακοί έλεγχοι, έλεγχοι εξαγωγών, προγράμματα λιμενικής και θαλάσσιας ασφάλειας, διαχείρισης χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών, πυρηνικών και εκρηκτικών υλικών, αλλά και κυβερνοασφάλειας.
Το κέντρο, εκτός από τη συνεργασία του με διάφορους οργανισμούς των ΗΠΑ, έχει αναπτύξει συνεργασίες με προγράμματα του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, το Παγκόσμιο θαλάσσιο Έγκλημα κλπ. Από την έναρξη λειτουργίας του το 2020, το CYCLOPS έχει προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης, προς αξιωματούχους από την Κύπρο, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Μαρόκο και την Τυνησία.
Αυτό το πρόγραμμα, ενοχλεί τόσο πολύ το ΑΚΕΛ που θέλει να το κλείσει!
Β. Το πρόγραμμα PESCO
Πρόκειται για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία στην οποία συμμετέχουν τα 26 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ (εκτός η Μάλτα).
Με πολύ απλά λόγια, μέσω της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, τα κράτη που θέλουν και μπορούν, συνεργάζονται σε διάφορα προγράμματα, με στόχο την βελτίωση των αμυντικών τους δυνατοτήτων. Υπάρχουν σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή περίπου 70 προγράμματα και η χώρα μας συμμετέχει σε προγράμματα ανάπτυξης συστημάτων διπλής χρήσεως, συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης ή ανάπτυξης οπλικών συστημάτων (αντιαρματικών πχ) τα οποία ούτως ή άλλως θα αγοράσουμε.
Απλώς μέσα από την PESCO… συμμετέχουμε στη συνεργατική ανάπτυξη τους με όλους του Ευρωπαίους και αυτό έχει πολλαπλάσια οφέλη.
Και αυτό το πρόγραμμα θέλει να το κλείσει το ΑΚΕΛ, επειδή λένε λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ.
Ευρίσκονται σε μία σχιζοειδή κατάσταση κατά την οποία ενώ μισούν το ΝΑΤΟ, δεν επιτρέπουν και την ανάπτυξη αυτόνομων δυνατοτήτων της ΕΕ… για να απαλλαγούμε ή να μειώσουμε τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην Άμυνα και Ασφάλεια της ΕΕ.
Γ. Οι στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ.
Ζητούν κατάργηση τους
Οι στρατιωτικές και μη στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ, αποφασίζονται από Συμβούλιο, και διεξάγονται στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας.
Αποτελούν δηλαδή, πυλώνα της υπόστασης της ΕΕ, έστω και είναι ο πλέον υποβαθμισμένος από τους πυλώνες της ΕΕ.
Συμφέρει στην Κύπρο να αναπτυχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ;
Η απάντηση είναι σαφής: Ασφαλέστατα! Χωρίς αμφιβολία. Οπωσδήποτε για χίλιους λόγους που δεν είναι της παρούσης.
Αρνούνται όμως στη χώρα μας να συμμετέχει σε σχετικά προγράμματα και ζητούν από την ΕΕ, να αφοπλιστεί παύοντας να αναπτύσσει τις αμυντικές της δυνατότητες.