Οι 15χρονοι μαθητές Σιγκαπούρης, Ιαπωνίας και Κορέας καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις στην έκθεση PISA του ΟΟΣΑ, που αφορά στις εκπαιδευτικές επιδόσεις σε μαθηματικά, κατανόηση κειμένου και επιστήμες. Το γενικότερο συμπέρασμα πάντως είναι ανησυχητικό καθώς μετά την πανδημία υπάρχει πτώση στις επιδόσεις όλων των μαθητών του κόσμου σχεδόν ανεξαιρέτως.
Συνολικά 81 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα που έγινε για πρώτη φορά το 2000 και πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια. Ελλάδα και Κύπρος σημείωσαν πτώση σε σχέση με το 2018 σε όλους τους τομείς. Οι Έλληνες μαθητές βρέθηκαν στο σύνολο στην 58η θέση, έχοντας 430 βαθμούς στα μαθηματικά, 438 στην κατανόηση κειμένου και 441 στις επιστήμες. Συγκριτικά οι κορυφαίοι μαθητές, αυτοί της Σιγκαπούρης σημείωσαν 575, 543 και 561 βαθμούς αντίστοιχα.
Η Κύπρος κατέγραψε μεγαλύτερη πτώση από την Ελλάδα και έπεσε στην 62η θέση με τους μαθητές της να παίρνουν 418 βαθμούς στα μαθηματικά, 381 στην κατανόηση κειμένου και 411 στις επιστήμες.
Η καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα και 4η στο σύνολο των 81 κρατών ήταν η Εσθονία και ακολούθησε στην 5η θέση η Ελβετία.
Ο Διευθυντής εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ δήλωσε έκπληκτος από την αρνητική εικόνα για την παιδεία.
«Στη διάρκεια της πανδημίας πολλοί θεωρούσαμε ότι οι γονείς θα ενδιαφέρονταν περισσότερο και θα περνούσαν πιο πολύ χρόνο για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Όμως αυτό που δείχνουν τα στοιχεία ξεκάθαρα είναι ότι συνολικά η τάση ήταν τελείως αντίθετη. Βλέπουμε λιγότερους γονείς να πηγαίνουν στα σχολεία για να ρωτήσουν για τα παιδιά τους και λιγότεροι ακόμη να ρωτούν ακόμα και στο σπίτι τα παιδιά τους για το σχολείο. Και τα δύο αυτά σημεία έπαιξαν ρόλο στο αρνητικό αποτέλεσμα. Ξέρετε είναι πολύ δύσκολο τα σχολεία να καλύψουν και τους γονείς. Για πολλά χρόνια υπήρχε η σκέψη σε πολλές χώρες ότι τα σχολεία μπορούν να καλύψουν αυτά που δεν μπορούν να κάνουν οι γονείς. Σχεδιάσαμε σχολεία που παρέχουν όλες τις υπηρεσίες σχεδόν. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν πολλά πετυχημένα τέτοια συστήματα» είπε ο Αντρέας Σχλάισερ, Διευθυντής Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων του ΟΟΣΑ.
ΠΗΓΗ: EURONEWS